Kriz kurbanlıkları da vurdu

Van’daki hayvan sahipleri, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Kurban Bayramı’nda bile hayvanlarını satamadılar.

Hayvancıların umut bağladığı Kurban Bayramı’nda kurbanlıklar elde kaldı.

Bir dönem hayvancılığın merkezi konumunda olan Van’da büyük ve küçükbaş hayvan yetiştirenlerin sayısı azaldı. Hayvancılık için büyük öneme sahip olan yayla ve meraların neredeyse tamamı yasaklandı.

Bu yıl ki Kurban Bayramı’nda Van’ın birçok yerinde hayvan pazarı kuruldu. Küçükbaş hayvan 900 ile bin 500, büyükbaş hayvan ise 4 bin ile 8 bin TL arasında satışa çıkarıldı. Van’da her yıl Kurban Bayramı’nda binlerce kurbanlık hayvan satan üreticiler, bu yıl istedikleri sayıda hayvan satamadı. Van’ın birçok yerinde kurulan hayvan pazarına rağmen vatandaşlar yaşanan ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle kurbanlık hayvan alamadı. Kurbanlık hayvanlarını pazara götüren birçok üretici ise ellerindeki hayvanlarının büyük bölümünü, fiyatlarını düşürmelerine rağmen satamadı.

Muhittin Çiftçi, Kurban Bayramı için Van merkeze 30 hayvan getirdiğini, ancak 12 tanesi satabildiğini söyledi. Ekonomik krizin en çok üreticileri ve işsiz vatandaşları vurduğunu dile getiren Çiftçi, şöyle konuştu: “Bir yıl boyunca çok büyük emeklerle bu hayvanları yetiştirdim. Kurban Bayramı’nda hayvanlarımı zararına satmak istememe rağmen yine de sarmadım ve 18 tanesi elimde kaldı. Elimde bunlara yem ve saman alacak yeteri kadar param bile yok. Bir yıl boyunca yaptığım masrafı dahi çıkartmadım. Bundan sonra hayvancılığı nasıl yapacağım?”

Bir başka üretici ise AKP ile birlikte son üç yıldır hızla felakete sürüklendiğini söyledi. Üretici, şöyle devam etti: “Tarımı, hayvancılığı, ticareti bitirdiler. Ülkeyi savaşın içine soktu. Tüm Kürtlere savaş açtı. Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin en büyük nedeni bana göre biz Kürtlere açtığı savaştır. AKP’nin bu politikalarından dolayı, yıllardır hayvancılık mesleğimi bırakmak zorunda kaldım. AKP, bu ülkede üreticiden ve emekten yana değil.”