Kürd'e karşı şer üçgeni!

KDP, Türkiye'nin dostu olduğunu iddia etmeye devam ederken, ABD'de üçlü toplantı alan Türkiye, İran ve Irak dışişleri bakanları, Güney Kürdistan'da 25 Eylül'de yapılması planlanan referanduma karşı ortak bildiri yayımladı.

ABD'nin New York kentinde bir araya gelen Türkiye, İran ve Irak Dışişleri Bakanları, Güney Kürdistan'da 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumu görüştü.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi arasında yapılan üçlü görüşmenin ardından referanduma ilişkin ortak bir bildiri yayımlandı.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ortak bildiride, "referandumun Kürt halkı ve Federal Kürdistan Bölge Yönetimi lehine olmayacağı" belirtilerek, Güney Kürdistan yönetiminden referandum kararından vazgeçmesi istendi.

Bildiride, "Kuzey Irak'taki referandum, Irak anayasasına aykırı olup, bölgede kontrolü zor yeni çatışmaların fitilini ateşleyecek" tehditlerine yer verildi.

Ortak bildirinin devamında her üç ülkenin referanduma karşı "eş güdüm içinde tedbirler alacağı" belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye, Irak ve İran dışişleri bakanları, referanduma net bir biçimde karşı olduklarını kaydetti. Bakanlar, IKBY liderliğini referandumu düzenlemekten kaçınması konusunda uyarmaya karar verdi. Referandumun Kürtlere ve IKBY'ye herhangi bir faydasının olmayacağının altını çizen bakanlar, bu bağlamda, eş güdüm içinde karşı tedbirler almayı göz önünde bulundurma hususunda mutabık kaldı."

'TÜRKİYE İLE ARAMIZIN BOZULMASINI İSTEMİYORUZ'

Bu arada KDP'li yetkililer ile KDP basını Türkiye ve AKP'ye toz kondurmamaya devam ediyor. Hewlêr'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güney Kürdistan Başbakanı Nêçîrvan Barzani, "Türkiye’ye mesajımız şu: Türkiye ile söz konusu ilişkilerin bozulmasını istemiyoruz. Türkiye ile ilişkilerimizin kesinlikle bozulmasını istemiyoruz. Aksine söz konusu ilişkiyi daha fazla geliştirmek istiyoruz" dedi.

GARANTİ OLURSA...

Barzani, referandum üzerinde pazarlık yaptıklarını da şu sözlerle dile getirmişti: "Eğer fiilen güçlü bir garanti olursa, o garantiyi reddedecek değiliz. Tabii ki üzerinde çalışarak ciddiye alacağız. Dün Sayın Başkan dedi ki, ‘Önümüzde iki seçenek var; ya 25 Eylül’de referandumumuzu yapacağız ya da 25 Eylül’de bu süreçte birtakım kazanımlarla düğün yapacağız.’ Bu iki seçeneğin dışına çıkılmıyor."

Öte yandan Türk ordusu da referandumu tehdit etmek için Habur Sınır Kapısı yakınlarında sınıra sıfır noktada 18 Eylül günü başlattığı "tatbikatı" 4'üncü gününde sürdürüyor.