Kürdistan'da tecride karşı toplantı ve yürüyüş

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a tecride karşı ve 66 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'e destek için Kürdistan kentlerinde eylemler sürüyor.

DERSİM

HDP Dersim İl Örgütü, HDP Milletvekili Saliha Aydeniz’in katılımıyla parti binasında gerçekleşen toplantının ardından Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşte “Veng bide tecridi, bişikne, bevengî mergo” dövizi taşındı. Burada açıklama yapan Aydeniz, tek gündemlerinin Öcalan üzerindeki tecrit ve Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri olduğunu söyledi. 

Tecritle birlikte Türkiye’nin açık cezaevine dönüştürüldüğünü ifade eden Aydeniz, “Tecrit kaldırılmadığı sürece mevcut faşizm artarak sürecektir. Açlık grevi eylemlerine her yerde ses olmalıyız. Verdiğimiz her ses cezaevlerinde büyük bir moral olacaktır. Leyla Güven haklıdır. Talebi hepimizin talebidir. Tecridin kırılması demek, barış ve demokrasi yolunun açılması demektir” diye konuştu.

ŞIRNAK

Şırnak’ın İdil ilçesinde de halk toplantısı düzenledi. HDP İlçe Örgütü binasında düzenlenen toplantıya, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

Toplantıda konuşan Özgüneş, baskılar karşısında Kürt halkının direnişinin hiçbir zaman sona ermediğine vurgu yaptı. Geçmiş dönemlerde de binlerce tutuklunun açlık grevi eylemleriyle bedenini ölüme yatırdığını ve sonuç aldığını hatırlatan Özgüneş, tecride karşı tepkilerin büyümesi gerektiğini söyledi.

MARDİN

Mardin’in Midyat ilçesinde de, HDP Milletvekili Ebru Günay’ın katılımıyla halk toplantısı düzenlendi. Toplantıya HDP ve DBP’li yöneticilerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Günay, tecridin yaşamlarının her alanına sirayet ettiğini kaydetti. Günay, “Dün Cizre’de, Sur’da, Silopi’de ve Nusaybin’de gerçekleştirilen 'sokağa çıkma yasakları' ile biz bu tecridi somut olarak yaşadık. Orada da insanların tüm yaşam alanlarını kısıtlayıp, evlerinde dört duvar ile baş başa bıraktılar. Ya dört duvar arasında bir başlarına kalacaklardı ya da devletin istediğini yapacaklardı" dedi. 

Cezaevlerindeki açlık grevi eyleminin tarihsel bir önem taşıdığına vurgu yapan Günay, Kürtlerin tüm kazanımlarını direnişle elde ettiklerine işaret ederek, “Öcalan üzerindeki tecrit daha önce de Kürt halkının direnişi ile kırıldı. Kürt halkının en ufak tepkisi İmralı Adası’nda bir pencerenin açılmasını sağladı. ‘Güneşimizi karartamazsınız’ eylemleri ile büyük kazanımlar elde edildi. Kimse kendisini ve yaptığı en ufak eylemi basit görmesin. Bazen çok küçük bir eylem bazen de çok büyük bir direniş sonucunda kazanımlar elde edilir. O nedenle bu tecridi kıracak olan direniştir. Kürt halkının özgürlüğü Sayın Öcalan’ın özgürlüğü, Sayın Öcalan’ın özgürlüğü Kürt halkının ve Ortadoğu halklarının özgürlüğüdür” değerlendirmesinde bulundu.

Ardından söz alan HDP MYK üyesi Semire Kut ise, tecride karşı mücadeleden başka bir yol olmadığını söyledi.