Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Kürt Dili Platformu: Davet beklemeden çalışmalarımıza katılın

Yeni kurulan Kürt Dili Platformu'nun sözcüsü Şerefhan Ciziri, ilk somut kararları aldıklarını söyledi. Ciziri, Kürt halkında dil bilinci oluşturulması gerektiğini de söyleyerek, parti, kurum ve kişilere çağrıda bulundu.

Kürtçeye dönük asimilasyon politikalarına karşı yakın zamanda bir araya gelen 9 Kürt partisi, Kürt Dili Platformu'nu oluşturmuştu.

Platform sözcülerinden Şerefhan Ciziri, yapacakları çalışmalara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ciziri, platform için 3 sözcü belirlendiklerini ve bu sözcülerin 3 ayda bir değişeceğini belirtti. Ciziri, düzenledikleri çalıştay sonucunda ilk somut kararlara gittiklerini ve kurdukları 3 çalışma grubunun, “kamuoyu oluşturmak”, “hükümete talepleri iletmek” ve “uluslararası sözleşmelere dayalı olarak çalışma yürütmek” üzere görev paylaşımı yapacağını belirtti.

'HERKESİN GÖREVİ'

Ciziri, Kürt halkında dil bilinci oluşturulması sorumluluğunun herkesin görevi olduğunu ve yapacakları çalışmanın bu doğrultuda olacağını aktardı. Yakın ve uzun süreli çalışma planı üzerinde durduklarını ifade eden Ciziri, yapacakları program kapsamında taleplerin netleşip platformun yönetiminden geçmesi ile kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü'nde eylem ve etkinliklerin olacağını aktaran Ciziri, 21 Mart Newroz’unda ise Kürt dilinin ana konuların başında gelmesi gerektiğini ifade etti. 

'ÇALIŞMALAR KÜRTÇE OLMALI'

Kürt partilerinin yapacakları toplantı, eylem ve etkinlik dilinin Kürtçe olması gerektiğini dile getiren Ciziri, Kirmanckî lehçesine ayrıca bir alan açmalarının önemi üzerinde durdu. Ciziri, kentteki sivil toplum kuruluşları, oda, dernek ve baro ile bir dizi görüşmelerin olacağını, çalışmalarını bölgenin diğer kentlerine de taşıyacaklarını kaydetti. Japonya’nın bir üniversitesinde Kürtçe eğitimi için bölüm açıldığını belirten Ciziri, Türk hükümetinin şapkasını önüne koyup biraz düşünmesi gerektiğini söyledi. 

ÇAĞRI

Ciziri, yerel seçimlere de değinerek, Kürt partilerinden aday olan kişilerin Kürtçeyi bilmesi ve bunun kriter yapılması gerektiğini dile getirdi. Platform sözcülerinden Şerefhan Ciziri, son olarak Kürt yazar, aydın ve sanatçılardan, herhangi bir davet beklemeden platformun çalışmalarına katılmalarını istedi.