Kürtçe gazeteciliği durduramazlar

Matbaaların hükümetin korkusundan basımını yapamadığı Welat gazetesinin İmtiyaz Sahibi, "Dilimizden korkuyorlar ama Kürtçe gazeteciliğe devam edeceğiz" dedi.

Türk hükümeti, Gün Matbaası’na el koyunca burada basımı yapılan Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki tek Kürtçe gazete olan Welat gazetesi dün basılamadı. Yayını sürdürmek için diğer matbaalara başvuran gazete yönetimine olumsuz cevap verildi. Matbaa sahipleri, devlet yetkilileri tarafından 'basmayacaksınız' talimatı verilerek baskı uygulandığını aktardı. Basımı yapılamayan gazete, dün okurlarının karşısına internet adresinin yanı sıra sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlar ve fotokopiyle çoğaltılarak çıktı. 'Ji zimanê me ditirsin / Dilimizden korkuyorlar' manşetiyle çıkan gazetenin İmtiyaz Sahibi Zeynel Abidin Bulut, "Dilimizden korkuyorlar. Özgür basın bayrağını dalgalandırmaya devam edip okuyucularımızla buluşacağız" dedi.

 

 

Welat'ın öyküsü, 1992’de Welatê Me ve Welat adıyla haftalık gazete olarak başladı. Azadiya Welat, Rojeva Medya ve Welat olarak devam ediyor. Welat, 26 Ağustos 2017’de 'Naşikê û Nakeve' şiarıyla yayın hayatında yeni bir etaba girdi. 36 yıllık soluksuz gelenek, ilk kez basılacak matbaa bulamıyor. 29 Mart 2018 itibariyle AKP hükümetinin baskıları nedeniyle hiçbir basım evi Welat gazetesini basmaya yanaşmıyor.

FOTOKOPİYLE ÇOĞALTILDI

'Ji zimanê me ditirsin' manşetiyle hazırlanan gazetenin sayfaları, “Değerli okuyucu ve takipçilerimiz, baskı ve engellemelerden dolayı gazetemizin bugünkü sayısı basılamadı. Bugünkü sayımızı sosyal medya üzerinden sizinle paylaşacağız” notuyla paylaşıldı. Gazete birçok kentte fotokopiyle çoğaltılarak okuyucularına ulaştırıldı. Siyah beyaz basılan fotokopileri, gazetenin dağıtımcıları tarafından abonelere ve okurlara verildi. Fotokopileri gören gazete aboneleri hem şaşırdı hem de üzüntülerini dile getirdi.

İMTİYAZ SAHİBİ DE DAĞITTI

Fotokopi olarak basılan gazetenin 217'nci sayısının Amed'deki abonelerine dağıtımına gazetenin İmtiyaz Sahibi Zeynel Abidin Bulut da katıldı. Bulut, gazetenin basılması için çok sayıda matbaa ile irtibat kurduklarını, ancak hepsinin iktidar baskısı yüzünden kabul edemediğini ifade etti. Gazetenin son sayısından sonra cesaretli bir matbaa buluncaya kadar e-gazete ve internet yayını üzerinden yayın hayatına devam edeceklerini kaydeden Bulut, her şeye rağmen anadilde gazetecilik faaliyetlerine devam edeceklerini vurguladı.

GELENEK BUNU DA AŞACAK

Özgür basın ve Kürtçe basına yönelik baskı ve saldıralar nedeniyle onlarca çalışanın şehit düştüğünü, gözaltında kaybedildiği, hapis ve para cezalarıyla yıldırılmaya çalışıldığını fakat bu geleneğin, büyük bir direniş iradesiyle çizgisini sürdürdüğünü hatırlatan Bulut, şunları söyledi: "90’lı yıllarda, dik bir duruş sergilenip dönemin hükümetleri teşhir edildi. AKP döneminde baskı ve sindirme metotları zenginleştirildi. Artık öldürme, kapatma, tutuklamayla yetinmiyor. Gasp edip başına devlet memurunu koyuyor. Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaası basılıp el konuldu. Hükümet bununla başaracağını düşünüyor."

OKUYUCULARIMIZA ULAŞACAĞIZ

Tüm baskı ve saldırılara karşın özgür basın geleneğinin ve Kürtçe gazeteciliğin devam ettirileceğinin altını çizen Bulut, AKP hükümetinin korkusu ve baskısı nedeniyle Ankara, İstanbul ve Adana’da hiçbir basım evinin Welat gazetesini basmaya yanaşmamasının, Kürtçeden ve Kürt gazeteciliğinden ne kadar korktuklarını da gösterdiğini vurguladı. Welat gazetesi olarak hiçbir baskı karşısında sessiz kalmayacaklarını ve gazete hazırlamaya devam edeceklerini ifade eden Bulut, "İnternet sayfamız aktif, sosyal medyayı kullanıyoruz ve fotokopiyle çoğaltarak birçok kentte okuyucularımıza ulaştıracağız" dedi.