Kürtçe tiyatroya yoğun ilgi

Van’da son dönemlerde sahnelenen Kürtçe tiyatro oyunlarına halk yoğun ilgi gösteriyor.

OHAL ilanından sonra Kürtçe’ye gelen yasaklara rağmen, Van’da sahnelenen Kürtçe oyun ve tiyatrolara, halk yoğun ilgi gösteriyor. OHAL ilanı ile bölgede uygulanan sıkıyönetim uygulamaları sonucu, Kürtçe faaliyet gösteren tüm kurumlar kapatıldı. Van’da belediye bünyesinde bulunan Kürtçe kreşler ile dernekler kapatılarak, tüm Kürtçe faaliyetler yasaklandı. Bununla yetinmeyen devlet, Kürtçe müzik çalınmasına bile tahammül edemedi. Özellikle Van’da servislerde Kürtçe müzik çalanlara cezalar verildi.

KÜRTLER, DİLLERİ İÇİN DİRENİYOR

Binlerce yıllık bir geçmişe ve kültüre sahip olan Kürt halkı, her türlü şiddete, yasağa ve engellemelere rağmen diline ve kültürüne her zaman sahip çıktı. Kürtler tarih boyunca, kendi dilinde hikayeler, romanlar ve şiirler gibi yazılı olarak kültürünü ile türkü ve dengbêjlik çiroklarla sözlü kültürünü günümüze kadar taşıdı. Tarihleri boyunca hiçbir güce boyun eğmeyen Kürt halkı, OHAL ve sıkıyönetim politikalarına da hiçbir zaman boyun eğmedi.

OYUNLARA YOĞUN İLGİ VAR

15 Temmuz 2016 yılında yaşanan iktidar hesaplaşmasından sonra Kürdistan'da uygulanan tüm antidemokratik politikalara boyun eğmeyerek, her yönüyle direnmeye ediyor. Bunun en güzel örneği de OHAL ilanından sonra Kürtçe’ye gelen yasaklara inat, Van’da sahnelenen Kürtçe oyun ve tiyatrolara, halkın yoğun ilgi göstermesi. Van’da Koma Şenoya Nûpelda tiyatro grubunun 10 Nisan’da Van Devlet Tiyatro Salonunda sahnelenen ‘Mal Yek e, Diz Hezar’ oyunu yoğun ilgi gördü.

'BİZ KÜRTLER HER KOŞULDA, DİLİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Oyunu izleyenler, her koşulda dillerine sahip çıkacaklarını söyledi. İzleyiciler duygularını şöyle dile getirdi: "Yasak ve baskılar bizi dilimizden uzaklaştıramaz. Aksine yasak ve baskılar bizi dilimize daha çok sahip çıkmamıza neden oldu. Bizim dilimiz ve kültürümüz, köklü bir geçmişe sahip. Yasak ve baskılarla yok edilemez. Biz de halk olarak koşulda dilimize sahip çıkacağız. Bu tiyatro oyunu Kürtçe olduğu için, herkes izlemeye geldi. Kendimize ait dilimiz, kültürümüz ve tarihimiz var. Biz Kürtler olarak her koşulda, dilimize sahip çıkacağız."