'Kürtler ortak bir sesle dünyanın karşısına çıkmalı'

Ulusal birlik çalıştayına katılan Rojhilat partileri Kürt sorununun uluslararası bir sorun olduğunu kaydederek, Kürt güçlerinin de ortak bir sesle dünyanın karşısında çıkması gerektiğini kaydetti.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) 15-16 Temmuz tarihlerinde Süleymaniye'de düzenlediği ulusal birlik çalıştayına katılan Doğu Kürdistan'ın Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ile Kürdistan Liberal Demokrat Partisi delegeleri, Kürt sorununun uluslararası bir sorun olduğunu belirterek, ortak bir programalar uluslararası kamuoyunun karşısına çıkılması gerektiğini söyledi.

Kürt halkının hassas bir süreçten geçtiğini ve bu durum karşısında KNK'nin başlattığı ulusal birlik çalışmalarının önemli olduğunu kaydeden PAK Başkanlık Divanı üyesi Xelîl Nadirî, "Rojava'daki kazanımlar ve Güney Kürdistan'ın içinden geçtiği bu hassas süreçte halkımızın kazanımlarının korunması gerekir. Halkımızın kazanımlarının korunmasının yolunun da ulusal birlikten geçtiğini biliyoruz. Bunu bir zaruriyet olarak görüyoruz. Ümit ediyoruz ki diğer güçlerin katılımıyla en yakın zamanda ulusal kongremizi gerçekleştiririz" dedi.

Ulusal birlik çalışmalarına Kürdistan'ın dört parçasındaki tüm siyasi güçlerin katılması gerektiğine vurguda bulunan Nadirî, "Bu ulusal bir çalışma olduğu için kendisini ulusal bir güç olarak gören herkesin katılması gerekir. Bu bir çalıştaydı. Bundan sonraki çalıştaylarda ve kongrede tüm güçlerin katılımı konusunda daha fazla çaba sarf edilmesini umuyoruz" ifadelerinde bulundu.

ROJHILAT GÜÇLERİ AYRICA BİR ARAYA GELMELİ

Nadirî, Rojhilat Kürdistanı için mücadele eden güçlerin bir araya getirilmesi ve ortak bir programa kavuşması gerektiğini de belirterek, şunları söyledi: "Doğu Kürdistan için de özel bir çalışmanın olmasını istiyoruz. Halkımızın günlük olarak yaşadığı baskı ve zulüm politikalarına karşı ortak bir çalışmamızın olması lazım. Doğu Kürdistan'daki Kürt güçlerinin bir platformda bir araya gelerek ortak bir program ortaya koyması için KNK'nin daha fazla çaba sahibi olmasını istiyoruz. Çünkü Rojhilat güçlerinin birbirine yakınlaşması gerekmektedir."

PARÇALARIN ÖZGÜNLÜĞÜ

Kürdistan Liberal Demokrat Partisi Sözcüsü Mihemed Cemşîdî de Kürt halkının dünya kamuoyu karşısına ortak bir sesle çıkması gerektiğine vurguda bulunarak, bunun yolunun da ulusal birlikten geçtiğini ifade etti. Cemşîdî, "Kürt halkı on yıllardır hakları için mücadele ediyor. Bu mücadelede halkımızın binlerce kahramanı şehit düştü. Verilen bedellerin büyük olmasında da Kürt halkının birliğinin, ortak bir sesinin olmamasıydı. Şimdi artık her parçanın özgünlüğünü de göz önünde bulunduracak bir birlik kurabiliriz. Ortak bir sesimizin olması ve bunu dünyaya duyurmamız böylece mümkün olabilir" dedi.

'ORTAK BİR SESİMİZİN OLMASI LAZIM'

Kürt sorununun uluslararası bir sorun olduğunu ve belirten Cemşîdî, "Bizler de Kürdistan Liberal Demokrat Partisi olarak, birlik için atılan her adımı desteklemeye ve güç vermeye hazırız. DAİŞ'e karşı verilen mücadele de bizim birliğe ihtiyacımızın olduğunu bir kez daha gösterdi. Diğer yandan halkımız bizden birlik istiyor. Kürt sorunu uluslararası bir sorundur. Bunun için Kürt halkının uluslararası kamuoyunun karşısına ortak bir sesle çıkması gerekiyor" dedi.