'Kürtlerin ortak bir siyaset stratejisine ihtiyacı var'

KNK'nin Süleymaniye'de düzenlediği Güney Kürdistan ulusal birlik çalıştayı siyasi partilerin "ulusal birlik ilkeleri" üzerindeki görüş ve önerileriyle devam ediyor. Tüm siyasi partilerin gündeminde tüm Kürdistan için "ortak siyaset stratejisi" var.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Süleymaniye'de düzenlediği Güney Kürdistan ulusal birlik çalıştayı siyasi partilerin "ulusal birlik ilkeleri" üzerindeki görüş ve önerileriyle devam ediyor. Çalıştayta söz hakkı alan siyasi parti temsilcileri, partilerinin ulusal birliğe ilişkin görüş ve önerilerini dile getiriyor.

YENİ BİR SİYASET ANLAYIŞI

Tevgera Azadî Eşbaşkanı Şîlan Şakir: Güney Kürdistan'da iç siyasetimizin yeniden bazı ilkeler ve siyaset anlayışıyla ele alınması gerekir. Bizler artık partiler üzerinden yürüyen bir siyasetle sonuç alamayız. Ortak bir siyaset ve diplomasi olmamız gerekir. Bizim hem iç siyasetimizde hem de merkezi hükümet ve komşularla olan ilişkilerimizde demokratik bir reforma ihtiyacımız var. Bunları konuşmasının zamanıdır artık.

BU ÖNERİLERİ HAYATA GEÇİRMEMİZ GEREKİR

İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-Î) adına Tahîr Ezîzî: Bu çalıştayda birçok önemli tespit ve ilke önerisi var. Ama önemli olan bunların hayata geçirilmesidir. Burada Kürdistan'ın diğer parçalarının mücadelesine zarar veren İran ve Türkiye ile ilişkilerin de konuşulması ve sınırlarının belirlenmesi gerekir.

SALDIRILAR TÜM KÜRDİSTAN'A SALDIRI OLARAK ELE ALINMALI

Demokrasi ve Adalet İçin Koalisyon temsilcisi Bekîr Sedîq: Öncelikle Efrîn'deki direnişi selamlıyorum. Güney Kürdistan'daki referandum kararı sorumluluktan uzak bir karardı. Bunun sonucunda da Kerkük'ü teslim etmek zorunda kaldık. Bir devlet kurmak istiyorsan, bir yasanın olması lazım. Ama bizler hala partici anlayışı aşmış değiliz ki. Bizler de ulusal birlik ilkeler taslağına yeni bir madde eklenmesini istiyoruz. O da 'Kürdistan'ın bir parçasına yapılan saldırı tüm Kürdistan'a yapılmış saldırı sayılmalı" şeklinde olmalı.

ULUSAL BİR BASINIMIZIN OLMASI GEREKİYOR

Kürdistan Demokratik Birlik Partisi Yöneticisi Şaxewan Xalid: Efrîn'deki tarihi direnişi selamlıyoruz. Parçalı olduğumuz sürece bu durumda olacağız ve her gün birileri bizlere saldıracak. Halkımızın kazanımlarını korumak için birliğe ihtiyacımız var. Birakûjî'nin bu taslakta haram olarak sayılması gerekir. Aynı zamanda ulusal bir basınımızın olması gerekir. Birleşmiş Milletler'de Kürt halkı temsilcisinin olması için girişimler başlatılmalı.

ULUSAL BİR TUTUMA İHTİYACIMIZ VAR

Kürdistan Emekçiler Partisi (Zehmetkêşan) Politbüro üyesi Bêkes Qadir: Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Bu çalıştayımızda da Efrîn'e yönelik saldırılar karşısında ulusal bir tutum almamız gerekiyor. Bunun yanında uluslararası kamuoyuna saldırıları durdurma çağrımızı yinelemeliyiz. Güney Kürdistan'da yaşanan ekonomik ve siyasi sorunların çözümü için de bir perspektif ortaya koymamız lazım.

YABANCI GÜÇLERE İZİN VERİLMEMELİ

İran Komünist Partisi Merkez Komite üyesi Hesen Rehmanpena: Kürdistan'da çok farklı ulus ve inançlar bir arada yaşıyor. Bizim bütün bu ulus ve inançları içerisinde alacak ve demokratik bir yaşamı sunacak bir program sunmamız gerekiyor. Yabancı ve işgalci güçlerin Kürdistan'daki askeri güçlerine kesinlikle izin verilmemesi gerekiyor.

ULUSAL DİPLOMASİ MERKEZİ KURULMALI

Goran (Değişim) Hareketi Sözcüsü Şoreş Hacî: Kürdistan için ortak bir diplomasi merkezi kurmalıyız. Burada alınacak kararlar doğrultusunda diplomatik faaliyet yürütmeliyiz. Aynı zamanda KNK'nin faaliyetleri ve sözünü duyabileceğimiz bir televizyon kanalının kurulması gerek.

ÜÇÜNCÜ YOLA İHTİYACIMIZ VAR

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Süleymaniye Sorumlusu: Kürdistan'da öne çıkan iki zihniyet var. Birincisi ulusal çıkarların tamamını bir yana bırakan ve sadece kendi çıkarlarını gözeten zihniyettir, diğeri ise farklı sorunlarla ulusal sorunları öteleyen zihniyettir. Burada üçüncü yola ihtiyacımız var. Bu da demokratik bir temel üzerine kurulacak demokratik ulustur.

HER DAİM DİRENİŞ İÇERİSİNDE OLDUK

PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn: Kürdistan dün olduğu gibi bugün de işgalci, sömürgeci devletlerin hedefindedir. Bizler bu saldırılar karşısında sürekli direniş içerisinde olduğumuz için kendimize ait bir yaşamı kuramamışız. Bugün de Efrîn'de olduğu gibi direniş içerisindeyiz. Ama bunların nedeni de birliğimizin olmamasıdır. Artık buna bir son vermenin zamanı gelmiştir.