Kuran kursları cemaatlerin yuvası

Van’da okulların tatile girmesiyle birlikte cemaatler, yaşları 7 ile 15 arasındaki çocukları Kur'an kursları adı altında tuzağa düşürüyor.

AKP’nin iktidarıyla birlikte Van’da cemaat yurtları ve Kur'an kursları sayısında büyük artış yaşanıyor. Özellikle DAİŞ bağlantılı cemaatler faaliyetlerini hızlandırdı. Cemaat ve vakıf adı altında çocuklar ve gençler, Kur'an kursları altında dinci örgütler için yetiştiriliyor.

Van’da hemen hemen her cadde ve sokakta bu derneklerin şubeleri bulunuyor. İHH, İHYA-DER, Başak-Der, Nakşibendi, Süleymancılar ve birçok cemaatin açtığı öğrenci yurdu bulunurken, yaz aylarıyla birlikte Kur'an kursları adı altından tuzaklarına düşürüyor.

DAİŞ'LİLER RAHATÇA ÇALIŞIYOR

Van'da faaliyet yürüten bu tür dernekler, 2014'te Kobanê işgal girişimi sırasında DAİŞ'e her türlü desteği sundu. Bu dernekler AKP hükümetinin onlara sağladığı bütçenin yanı sıra yardım ya da zekat adı altında toplumun bir bölümünden para alarak Kürt karşıtı faaliyetlerini sürdürüyor. Suriye’de Kürtlere karşı savaşmaları için bazı cemaatler yurtlarda, derneklerde ve Kur'an kurslarda yetiştirdikleri çocukları ve gençleri DAİŞ’e gönderiyordu. Bu cemaatler bugün de Van’da bu tür faaliyetler yürütüyor. Devletin desteğini alan bu örgütler ve DAİŞ elemanları Van’da rahatça çalışmalar yapıyor. Daha önce de DAİŞ Van sorumlusu Fatih Barut ve 17 DAİŞ'li çıkarıldıkları mahkemede serbest bırakıldı. DAİŞ’in Van Sorumlusu Fatih Barut’un kardeşi Ahmet Barut ise cezaevinde gardiyan olarak görev yapıyor. Cezaevinde Idare-IŞİD-Mafya elemanlarından bir yönetim oluşturan bu grubun hedefi siyasi tutsaklar.

AMAÇLARI, YURTSEVER MAHALLELER

Van’da okulların tatile girmesiyle birlikte cemaatler faaliyetlerini hızlandı. Hemen hemen tüm mahallelerde özellikle camilerde, 7 ile 15 yaş arasında binlerce çocuk Kur'an eğitimi adı altında tuzaklarına düşüyor. Bu cemaatler, özellikle Hacıbekir, Abdurahmangazi, Alipaşa, Akköprü, İstasyon, Altıntepe, Karşıyaka gibi yurtsever mahalleler yoğunlukta olmak üzere tüm mahallelerde çalışma yürütüyor. Van merkezde olduğu gibi, Van’ın tüm ilçelerinde de devlet ve AKP desteğiyle etkin şekilde çalışıyor. Yaz tatili boyunca çocukları dini yönden istismar eden cemaatler, seçtikleri bazı çocukları cemaat içinde kalmaları için ikna ediyor.

AİLELER ÇOK DİKKATLİ OLMALI

Cemaatlerin bu kirli faaliyetleri nedeniyle bazı aileler çocuklarını Kur'an kurslarından aldı. ANF’ye konuşan ve güvenlik gerekçesiyle adını açıklamasını istemen bir vatandaş, DAİŞ ve benzerin örgütlerin gün gittikçe faaliyetlerini artırdığını belirterek, şöyle konuştu: "Bazı aileler bu konuda bilinçli olduğu için çocuklarını onların yurtlarına, derneklerine ve kurslarına göndermiyor. Bazı aileler ise bu konuda bilgisi olmadığı için çocuklarını bu örgütlerin kucağına gönderiyor. Bu cemaatlerin amacı, çocuklara din ve Kur'an öğretmek değil. Daha önce de bu cemaatlerin bir kısmı Kobanê savaşında onlarca Kürt çocuğunu ve gencini DAİŞ ve Nusra’ya gönderdiklerini biliyoruz. Biz aileler olarak bu konuda dikkat etmeliyiz. Onlar bize dinimizi öğretemezler. Onların niyetleri başka. Bu konuda aileler çok dikkatli olmalıdır.”