‘Kürtçe resmi ve eğitim dili olana kadar mücadele’

Eğitim Sen Wan Şubesi ve Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin yaptıkları açıklamada anadilin önemine vurgu yaparak, Kürt dilinin resmi ve eğitim dili olana kadar mücadelelerini süreceklerini kaydetti.

Eğitim ve Bilim Emekçiler Sendikası (EĞİTİM SEN) Wan şubesi 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin şube binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. EĞİTİM SEN Wan şubesi adına basın metini Lokman Babat okudu. Açıklamada, “Her netew bi zimanê xwe heye, ziman hebûn e” pankartı taşınırken; “Zimanê me rûmeta me ye”, “Bê ziman jîyan nabe” sloganları atıldı.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nın tarihsel sürecine değinen Babat şöyle devam etti: “Her dil bir toplumun kimliğidir. Bu yüzünde bir dilin kaybolması o toplumun kaybolması anlamına gelir. Bugün Kürtçe ve Anadolu ve Mezopotamya’nın kadim dilleri asimilasyon politikaları sonucu kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya.”

Kürtlerin tüm asimilasyon politikalarına karşı direniş sergilediğini belirten Babat, Kürt dilini yaşatmak için kısıtlı imkanlar ve zor şarlar altında çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Babat, “Dernekler, gazeteler, dergiler ile dilimiz üzerindeki yok etme politikalarına karşı dilimi savunduk” dedi.

KÜRT DİLİNDE EĞİTİM ÇAĞRISI

Hükümetin kayyumlar atayarak Kürt diline ilişkin bütün kurumları kapattığına dikkat çeken Babat, “Gazete, dergi, televizyon kanalı, kadın kurumları, Kürt dil enstitüsü ve Kürtçe dil kurslarını kapattılar. Böyle bir süreçte Kürt diline sahip çıkmak önemli bir sorumluluktur. Biz Kürt Dili Bayramında bir kez daha kendi dilimizde eğitim çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

ANAYASA’NIN 42. MADDESİ DEĞİŞSİN

“Kürtçenin eğitim dili olması için Anayasa’nın 42’nci Maddesi değişmeli” diyen Babat, Türkiye’nin imzaladığı uluslararası anlaşmada anadilde eğitim hakkının olduğuna değindi. Bir kez daha bu gerçeği dile getirdiklerini vurgulayan Babat, “Biz Kürt Dil Bayramı’nda Kürtçeyi ret, asimilasyon ve inkara karşı koruyan bütün emekçileri saygıyla selamlıyoruz. Kürt Dil Bayramı’nı kutluyoruz” diye konuştu. 

MED-DER: RESMİ VE EĞİTİM DİLİ OLANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM

Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği (MED-DER), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na dikkat çekmek için yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, kritik bir seçim sonunda 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı karşıladığı belirtilerek, “Seçim sonuçları bizlere bir kez daha fazla mücadeleyi büyütmeliyiz” belirtti.

Kürt halkı tüm zorlu ve risklere rağmen bugüne kadar varlığını korumak için ayakta kalmaya başardığı belirtilen açıklamada, “Kürt halkı bu zorlu süreçleri geride bıraktı ve dilini tarihi süreçte kabul ettirdi ve hiçbir güç güç bugüne kadar unutturamadı ve bundan sonra da dilimiz unutturmayacaklar. Hawar Dergisi, 15 Mayıs 1932'de Şam’da çıkarıldı ve bugün aynı zamanda Kürt Dil bayramı olarak kabul edildi. halkımızın içinde bulunduğu zorlu bir süreçte Celadet Bedirxan ve arkadaşlarının ısrarlı çabaları sonucunda Hawar Dergisini çıkartmayı başardılar. Dilimizin temeli bu kadar güçlü bir şekilde bugüne gelmesinde o dönem yapılan ısrarlı çalışmanın sonucudur. bu nedenle bir kez daha Celadet Bedirxan ve arkadaşlarını saygıyla anıyoruz ve onların mücadele sözünü yeniliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Açıklama şöyle sonlandırıldı: “15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda bir kez da Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olmalıdır. Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olana kadar bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Bizler dilimizi, varlığımızı her türlü şartlar altında koruyacağız. Hiçbir şey dilimizi yok edemez.”