‘Lahey’den Kürdistan’a SİHA’lar yasadışıdır’

 Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sivillerin katledilmesinin ardından kamuoyuna ‘SİHA’ları kurtarıcı’ olarak gösterme çabası devam ederken, HDP Milletvekili Leyla Birlik SİHA benzeri silahların her dönem yasa dışı kabul edildiğini ifade etti.

Baykar firmasının Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın 3 Eylül 2016 tarihinde Twitter hesabından Türkiye'nin ilk milli Silahlı İnsansız Hava Aracının (SİHA) hizmete girdiğini belirtmesinin ardından Kürdistan illerinde katliamlar yeni bir boyut aldı.  Türk devleti yeni silahının ilk denemelerini de sivil halkın üzerinde yaptı. Hakkari'nin Oğul Köyü'nde bulunan Karineş Çeşmesi bölgesinde sivil yurttaşlar bombalandı Mehmet Temel isimli yurttaş katledildi. SİHA benzeri silahların ilk olarak Avusturya İmparatorluğu tarafından kullanıldığını ve 1899’da, Lahey Barış Konferansı'nda imzalanan sözleşme ile “yasadışı” ilan edildiğini hatırlatan HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, aradan geçen yüzlerce yıla rağmen aynı yasa dışı suçların işlenmeye devam ettiğini ifade etti.  Birlik, “Lahey’den Kürdistan’a, o tarihten bugüne aynı yasa dışılık sürüyor” dedi. 

Katliamları gerçekleştirenlerin belli olduğunu ifade eden Leyla Birlik, SİHA’ları Kürdistan topraklarına gönderenlerin sorumlu olduğunu belirtti. Savunmasız insanların üzerine bombalar atmanın cinayet olduğunu ifade eden Leyla, yaşananları Roboski katliamına benzetti. 

‘HALKA YALAN SÖYLEMESİNLER’

Anayasa’da koruma altına alınan yaşama hakkı ve savunma hakkının devlet eliyle ötelendiğini söyleyen Birlik, devletin bu uygulamalarıyla kendi yasasına karşı geldiğini ve kendisiyle çeliştiğinin altını çizdi. İçişleri Bakanı ve partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katledilen yurttaşlarla ilgili ‘işbirlikçi’ şeklinde ifadeler kullandığını hatırlatan Leyla Birlik,  “Tüm Türkiye olayın iç yüzünü biliyor, bu yalanları halka yutturmaya çalışmasınlar” diye konuştu.

Eğer savaş varsa savaş hukukuna da uygun davranılması gerektiğini belirten Leyla, “Yapılan işkence, cenazelere karşı uygulanan politikalar savaş hukukunu da çiğnemiştir. 40-50 yıldır inkâr edilen savaş gerçekliği SİHA’larla resmi bir boyuta dönüştü” dedi.