Mardin'deki STÖ'ler: Ormanlar bilinçli yakılıyor!

Mardin’de bulunan sivil toplum örgütleri, Türk ordusunun çıkardığı yangınlara tepki gösterdi. Örgütler, Ömeryan'daki yangının söndürülmesi gerektiğini belirtti.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) çatışmaların başlamasıyla birlikte meydana gelen orman yangınlarına dikkat çekmek amacıyla açıklama yaptı. İnşaat Mühendisleri Odası Mardin Şubesi’nde yapılan açıklamayı kurumlar adına Vahap Irmak okudu. 

‘BİLİNÇLİ ÇIKARILAN YANGINLAR'

Irmak, “Orman yangınlarının sorumluları; ihmalci, rantçı, sömürgeci ve baskıcı zihniyet ve bu zihniyete hizmet eden kişi ve kurumlardır” dedi. Kürdistan'da orman yangınlarının özellikle '90’lı yıllardan bu yana “güvenlik” gerekçeleriyle bilinçli çıkarılan yangınlar olduğunu kaydeden Irmak, şöyle devam etti:
“Askeri operasyonlardan kaynaklı her yıl birçok ormanlık alanda yangınlar yaşanmakta ve bu alanlar küle dönmektedir. Her yıl günlerce süren roman yangınlarında binlerce hektar ormanlık alan yok olmaktadır. Yörede yaşayanların can ve mal kaybı olmakta ormanda yaşayan canlıların en temel hakkı olan yaşam hakkı yok sayılmaktadır. Çıkan/çıkarılan orman yangınlarının söndürülmesi engellenmektedir."
Merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin yangınlara müdahale edilmesi konusunda hazırlıklarını tamamlamış olmaları gerektiğini kaydeden Irmak, “Sorumluların söylem ve gerekçeleri ne olursa olsun, yetkili kurumları yangınların çıkması/çıkarılması konusunda vicdani olarak sorumlu davranmaya ve anayasa ile koruma altına alınmış olan ormanları korumaya davet ediyoruz” diye ekledi.

'ÖMERYAN'DAKİ YANGINI SÖNDÜRMELİYİZ'

Irmak, dünden bu yana çatışmaların yaşandığı Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Ömeryan Bölgesi’nde çatışmalar sonucu çıkan yangına müdahale edilmesinin engellendiğini vurguladı, itfaiye ekiplerinin işlerini yapabilmeleri için yetkililerin görevlerini yerine getirmesini istedi. Irmak, devam eden yangına müdahale edilmesi için halkın ve itfaiye ekiplerinin anayasal haklarını kullanmalarının engellenemeyeceğini kaydetti.