Mardin’in üç ilçesinde seçim çalışmaları

31 Mart yerel seçimleri kapsamında Mardin’de 3 ilçeyi ziyaret eden HDP’liler, Mazıdağı’nda karakol komutanının “yakarım” diyerek tehdit ettiği Evciler Köyü’ne çıkarma yaptı. Köylüler, HDP’yi sevinç gösterisiyle karşıladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü, 31 Mart yerel seçimlerine dair çalışmaları kapsamında bugün Savur, Mazıdağı ve Derik ilçeleri ve köylerinde etkinlikler düzenledi. HDP Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Ahmet Türk ve Figen Altındağ, kent milletvekillileri Mithat Sancar, Pero Dündar, Ebru Günay ve Tuma Çelik, Savur Belediyesi Eşbaşkan Adayları Gülistan Öncü ve Mehmet Yasin Kalkan, Sürgücü (Awîna), Pınardere (Elfan) ve Yeşilalan (Barman) mahallelerini ziyaret etti.

SANCAR: İKTİDAR BU SEÇİMİ ÖLÜM, KALIM MESELESİNE DÖNÜŞTÜRDÜ

Elfan’da konuşan Sancar, bu seçimlerin çok farklı sonuçlar doğuracağını belirterek, “İktidar da bunun farkında. O yüzden bu seçimi bir ölüm kalım mücadelesine dönüştürdü. ‘Seçimi kaybedersek, ülke yıkılır, devlet kaybeder’ diyerek propaganda yapıyorlar. Aslında gerçek şu; onlar bu ülkeyi zaten çürüttüler. Zaten toplumu böldüler. Halkların arasına kin ve nefret ektiler. Şimdi de kaybederlerse bunun hesabını vereceklerini biliyorlar. Ama biz de bir şeyi biliyoruz. Onlar kaybedecekler. Çünkü bir ülke kinle nefretle yönetilemez” dedi.

AKP-MHP ittifakına kaybettirecek olanın HDP olduğunu ve bu nedenle kendilerine çok fazla saldırıldığını sözlerine ekleyen Sancar, kayyumlara değinerek, “Görüyorsunuz Mardin’in halini. Hiçbir zaman bu kadar yolsuzluk, bu kadar kayırma iddiaları ortaya çıkmadı. Neden yapıyorlar bunu? Çünkü arkalarında iktidar var. Bunun hesabı sorulmayacak sanıyorlar. Ama işte zamanı geldi. Bu gaspın hesabı yine sandıkta sorulacak” diye belirtti.

DÜNDAR: GÜN MÜCADELEYE SES VERME GÜNÜDÜR

Sürgücü’nde konuşan HDP’li Dündar da, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit uygulamalarına karşı Leyla Güven ve cezaevlerindeki tutukluların sürdürdüğü açlık grevine değindi. Dündar, tutukluların taleplerine ses verilmesi çağrısı yaparak, “Gün mücadeleye ses verme günüdür” dedi.

MAZIDAĞI

Ardından Mazıdağı ilçesine geçen HDP heyeti, burada polisler tarafından kent girişinde durduruldu. Konvoyda bulunan araçları arayacakları ve GBT kontrolü yapacaklarını belirten HDP’lilerle polisler arasında tartışma yaşandı. Yaşanan tartışmanın ardından polisler, araçların geçişine izin verirken, HDP’nin anons aracına “yasak yayın olduğu” iddiasıyla polislerce alıkonuldu. Ardından devam eden program kapsamında HDP heyeti, Mazıdağı’nın Karalanı (Miqar) ile karakol komutanı tarafından “AK Parti’ye en az 200-300 oy çıkmazsa ben bu köyü yakarım” sözleriyle tehdit ettiği Evciler (Qasrîk) kırsal mahallesine ziyaret gerçekleştirildi.

Büyük bir ilgiyle HDP’lileri karşılayan köylüler, birlikte halaylar çekerek, sık sık farklı sloganlar attı. Köylüler, “Merak etmeyin bizim oyumuz bellidir” sözüyle HDP’lileri uğurladı.

DERİK

Devamında Derik’e geçen HDP heyeti, burada da binlerce kişi tarafından sloganlar karşıladı. Kalabalığın coşkusu yer yer izdihama dönüşürken, burada ilk olarak Ahmet Türk köylülere hitap etti. Derik halkının uzun zamandır büyük bir mücadele verdiğinin altını çizen Türk, “Derik halkı özgürlük ve demokrasi için büyük mücadeleler verdi. Onlar her ne kadar Kürt halkını sessizleştirmeye çalışsa da Kürt halkı gün gün özgülüğe doğru adım atıyor” diye vurguladı.

31 Mart yerel seçimlerinin Kürt halkı için bir referandum anlamı taşıdığını dile getiren Türk, “Her gün HDP düşmanlığı yapıyorlar. Hukuk, adalet, özgürlük ve yoksulluğa ilişkin hiçbir şey söylenmiyor. Kürtler üzerinde tekçiliği ve faşistliği yürüterek kendilerini ayakta tutmaya çalışıyorlar. Kürt halkına karşı düşman siyaseti yürüten kişilere bizler cevabını vereceğiz. 95 belediyemize kayyum atadılar. Ama bizler iyi biliyoruz ki; halkımız seçim günü gereken en güçlü cevabı verecek” dedi. Kayyumları 31 Mart’ta göndereceklerini yineleyen Türk, “Kürtçe biz söz var; sîwar hatin peyaçûn (Atla geldiler yürüyerek gittiler). İşte öyle gidecekler” dedi.

Derik’in ardından Derik’e bağlı Oyaklı (Kizilê) ve Çadırlı (Şabana) kırsal mahallelerine geçen heyet burada da halkla bir araya gelerek programı sonlandırdı.