Mardin ve Ağrı'da halk HDP'yi sahiplendi

HDP'nin belediye eşbaşkan adayları, seçim çalışmalarını sürdürüyor. Mardin ve Ağrı'daki etkinliklerde, kayyum işgalciliğine 31 Mart'ta yanıt verileceği belirtildi.

MARDİN 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü, Midyat’ın Estel bölgesinde Seçim Koordinasyon Merkezinin açılışını gerçekleştirdi. Açılışa HDP Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, Midyat Belediye eşbaşkan adayları Havva Balcı ile Osman Demirci, Nusaybin Belediye eşbaşkan adayları Semire Nergis ile Ferhat Kut ve HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik katıldı. Midyat girişinde eşbaşkan adaylarını karşılayan kitle konvoy eşliğinde Estel bölgesinde açılışı yapılacak olan Seçim Koordinasyon Merkezine geçti. 

Açılışta ilk olarak Midyat Belediye eşbaşkan adayları Havva Balcı ve Osman Demirci konuştu. Balcı, HDP’nin eşbaşkanlık sistemi ile kadına vermiş olduğu değerin kendisini ortaya koyduğunu dile getirirken, “Biz istiyoruz ki tüm kadınların sesi olalım. Biz istiyoruz ki kadınlar da yönetimde söz sahibi olsun. Biz tüm kadınlarla birlikte el ele yürüyelim istiyoruz” ifadelerini kullandı. Demirci ise, projelerini anlatarak, yıllardan bu yana AKP yönetiminde olan Midyat Belediyesi’nin kent halkına dönük projeler yapmadığını ifade etti.

Ardından söz alan Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, siyasetin kirlendiği, halkların ötekileştirildiği bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, “Toplumu ikiye bölen, toplumu karşı karşıya getirmeye çalışan bir anlayış ile karşı karşıyayız” dedi. AKP’nin 17 yıldır iktidarda olduğunu hatırlatan Türk, “Söyleyecekleri hiçbir şey kalmamış. Ekonomiden söz edilmiyor. Adaletten söz edilmiyor. Hukuktan söz edilmiyor. İnsan haklarından söz edilmiyor” dedi. AKP’nin gündeminde sadece Kürtlere dönük saldırgan tavırlar olduğunu dile getiren Türk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sizin bu ülkede yeriniz yok” sözlerini hatırlatarak, “Kullandığı bir tek şey var; ‘Kürtler bu ülkeden gitsinler’ diyor. Kürtleri bu ülkenin dışına atmak için projeler hazırlıyorlar. Oysa biz halkız, biz Midyatlıyız, biz Nusaybinliyiz, biz Derikliyiz, biz Mardinliyiz, bu toprakların gerçek sahipleriyiz” diye vurguladı. 

Sözlerinin devamında kayyum atanan belediyelere değinen Türk, “97 belediyemiz gasp edildi. Kayyum atandı. Belediye başkanlarımızın büyük bir kısmı da hala zindanlarda. Biz halkımız için, demokrasi için, özgürlüklerimiz için bedel ödemeye hazırız. Bunu çok iyi bilsinler, çok iyi görsünler” dedi.  

AĞRI 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Patnos'ta kadın seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi. "Jin Jiyan Azadî" pankartının asıldığı büronun açılışına Patnos Belediye Eşbaşkan adayı Müşerref Geçer, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve çok sayıda kadın katıldı.  

Açılışta kısa bir açıklama yapan Taşdemir, "Eğer biz bugün siyaset ve kamusal alanda var olduysak, her alanda sesimizi duyurabiliyorsak bu Kürt kadınlarının yıllardır verdiği hak mücadelesinin bir sonucudur. Kadınları pazarlarda satan kirli DAİŞ zihniyetine karşı Rojava’da savaşan ve büyük bir devrim gerçekleştiren Kürt kadınlarının bugünkü duruma gelmemizde büyük emekleri vardır" dedi. 

Kayyumlar tarafından kapatılan kadın kurumlarına değinen Taşdemir, "Belediyelerimiz tarafından kadınlara yönelik açılan kadın kurumları, eğitim merkezleri  ve kadın örgütleri AKP’nin erkek  kayyumları tarafından kapatıldı. Her yere erkekler yerleştirildi. Kadınların kamusal alanda görünür olmasını ve üretmesini istemiyorlar" diye belirtti.

Leyla Güven’in aylardır açlık grevinde olduğunu hatırlatan Taşdemir, “Leyla bize kadın mücadelesinin nasıl olması gerektiğini eylemiyle gösterdi. Leyla Güven kendisi için bir şey istemiyor. Talebi herkes içindir. Talebi özgürlük, barış ve hukukun yerine getirilmesidir. Talebi Sayın Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılıp ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmesidir" şeklinde konuştu.