Maxmur'daki kuşatma girişimine tepki: Irak ordusu çekilsin

Başûrê Kurdistan HDP Temsilciliği ve Amûde Meclisi, Irak ordusunun Maxmur’u kuşatma girişimini kınadı, derhal çekilmesini istedi.

Irak Ordusu’nun dünden beri büyük bir güç, silah ve zırhlı araçlarla  Maxmur’da bulunan Şehit Rustem Cûdî Mülteci Kampı’na girme etrafını tel örgülerle çevirme çabası, Maxmur halkının direnişi ise kesintisiz sürüyor.

Hewlêr’de bulunan HDP Kurdistan Bölgesi Temsilciliği, Irak ordusunun Maxmur Kampı’na yönelik kuşatma girişimlerine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamayı HDP Kurdistan Bölgesi Temsilciliği Eşbaşkanı Hikmet Hatip okudu.

Maxmur Kampı’nın Bakurê Kurdistanlı mültecilerinin Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde yaşadığı bir kamp olduğuna dikkat çeken Hikmet Hatip, “Maxmur Kampı sakinlerine yönelik saldırılar yıllardır aralıksız devam ediyor. Bu durum yurttaşlar arasında huzursuzluğa neden oluyor. Bu nedenle Maxmur Kampı’na yönelik kuşatmayı kınıyoruz” dedi.

AMAÇ AÇIK BİR CEZAEVİ OLUŞTURMAK

Irak ordusunun yıllardır sağlık, eğitim ve daha birçok yaşamsal hakkından mahrum bırakılan Maxmur Kampı’na yönelik saldırılarının amacının açık bir cezaevi oluşturmak olduğuna işaret eden Hatip, “Bu insanlık dışı bir tavırdır. Irak ordusunun Maxmur halkına yönelik bu saldırısını kınıyor ve bu saldırıyı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Maxmur halkının yanındayız. Birleşmiş Milletler’in üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. Irak ordusu Maxmur’dan çekilmelidir” diye konuştu.

‘MAXMUR’DAKİ KARDEŞLERİMİZİ DESTEKLEMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Bir kınama da Qamişlo Kantonu Amûdê İlçe Meclisi’nden geldi. Meclis üyelerinin katılımıyla yapılan açıklamayı meclis üyesi Hena Xalid okudu.

Hena Xalid, şunları vurguladı: “Kürt halkının düşmanları tarih boyunca Kürtleri öldürmeye, yerinden etmeye ve haklarını ihlal etmeye devam ediyor. Kurdistan'da bu siyaseti yürütüyor. Binlerce Bakurê Kurdistanlı yerinden edilerek Maxmur Kampı'na yerleştirildi. Bölgenin zorlu coğrafyasına ve bölge koşullarının yaşama uygun olmamasına rağmen Bakurê Kurdistan halkı yaşamı ölümden yarattı. Kampa yerleştikleri günden bu yana onlara yönelik politikalar devam etti. Kamp BM gözetiminde olmasına rağmen,  birkaç gündür Irak ordusunun kampı ağır silahlarla kuşatmış durumda. Bu politika bize başka komploların tohumlarını gösteriyor. Kamp sakinleri BM'nin gözetimi altındadır. Onlara yönelik kuşatma, mültecilerin haklarını koruma kurallarına da aykırıdır. Bu nedenle Irak hükümeti, Türk hükümetinin politikalarına aldanmamalıdır. Bu zor ve zahmetli süreçte Maxmur Kampı’ndaki halkımız kuşatma altına alınıyor, Şengal’deki halkımıza yönelik düşmanlık politikaları uygulanıyor ve Sêmalka Sınır Kapısı kapatılıyor. Bu politikalar birbiriyle bağlantılıdır. Başûrê Kurdistan’daki halkımızı Maxmur’daki kardeşlerini desteklemeye çağırıyoruz. Ayrıca BM ve Irak hükümetine mültecilerin haklarını korumaları çağrısında bulunuyoruz.”