Mayer: DAİŞ’lilerin çocuklarını Almanya’ya getirmeliyiz

Federal Alman Hükümeti, YPG güçlerinin sağ yakaladığı Alman vatandaşı DAİŞ’li çete üyeleri karşısında ne yapacağını şaşırdı. İçişleri Bakanı Müsteşarı Stephan Mayer ise sadece çocukların Almanya’ya getirilmesi gerektiğini söyledi.

YPG’ye bağlı özel birliklerin şimdiye kadar Suriye’nin kuzeyinde yaptığı operasyonlarda yakalanan 2700’den fazla DAİŞ’li şu anda Rojava Kürdistanı’ndaki hapishanelerde tutuluyor. Bunlardan 800’ünden fazlası çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Rojava yönetimi bir süredir özellikle ABD, Fransa ve Almanya’nın devreye girmesini ve söz konusu yabancı DAİŞ’lilerin yargılanmasını üstlenmesi yönünde çağrılar yapıyordu.

Paris yönetimi geçtiğimiz günlerde DAİŞ üyesi vatandaşlarını Fransa’ya getirip yargılanması için girişimlerde bulunurken, Federal Alman Hükümeti’nden henüz resmi bir açıklama gelmedi. Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yüzde fazla vatandaşı YPG’nin elinde bulanan Almanya nasıl bir seçeneğe başvuracağı muammaya dönüştü.

Üstelik YPG’nin elindeki en 15 DAİŞ’linin Alman güvenlik birimleri tarafından aranmasına rağmen Berlin yönetimi Rojava yönetimi nezdinde henüz bir girişimde bulunmadı. Geçtiğimiz günlerde söz konusu vatandaşlarının Almanya’ya getirilmesine yönelik seçenekler üzerinde çalıştığını açıklamakla yetinen Merkel hükümetinden basın yoluyla yeni bir açıklama geldi.

‘IRAK VE TÜRKİYE’DEKİLER ALMANYA’YA DÖNEBİLİR’

Ülkenin önde gelen günlük gazetelerinden Bild’in bugünkü sayısına konuşan İçişleri Bakanı Müsteşarı Stephan Mayer, Irak ve Türkiye’deki Alman vatandaşlarının Almanya’ya dönebileceğini, ancak bu durumun Suriye’dekiler için söz konusu olmadığını bildirdi. Mayer, sadece Alman vatandaşı DAİŞ’li annelerinin çocuklarının Almanya’ya getirilebileceğini söyledi.

Suriye’deki şartlardan dolayı YPG’nin elindeki Alman vatandaşlarının uluslararası yasaların tanıdığı konsolosluk haklarından yararlanmadığını söyleyen Mayer, çocukların da aileleri gibi “radikalleşmemesi” için devlet tarafından büyütülmesi gerektiğini savundu. Suriye’de doğan çocukların anne ve babaları Alman olduğu için otomatik olarak Alman vatandaşına sahip olacağını bildiren hükümet yetkilisi “Bu çocuklarla özel olarak ilgilenmesi gerekiyor. Bu görev de gençlik dairelere düşüyor” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta Dêra Zor’un DAİŞ çetelerinden temizleme operasyonu sırasında YPG güçleri bir Alman vatandaşını daha sağ yakalamıştı. DAİŞ çetesinin şeflerinden olan Martin Lemke DAİŞ’in istihbarat ve işkence biriminde görevliydi. DAİŞ’in şüpheli gördüğü kişileri kaçırıp işkenceyle onlardan bilgi almakla görevlendirilen Lemke’nin sorumluluğu altında birçok tutuklunun cezaevlerinde katledildiği ifade ediliyor.

DAİŞ’LER İÇİN 5 ÜLKE YPG İLE ÇALIŞIYOR

Şimdiye kadar Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan DAİŞ çetelerine yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda YPG’nin sağ yakaladığı vatandaşlarını resmi olarak Rojava yönetiminden istemişti. Son olarak Rojava’da tutuklu Fransız vatandaşı DAİŞ çete mensuplarından 130’a yakınının da uçakla Fransa’ya götürülüp yargılanacağı basına sızmıştı.