Melet: Barış ve özgürlük için İmralı tecridi kaldırılmalı

Öcalan'a yönelik tecridin, dünyanın hiçbir yerinde örneğinin olmadığını söyleyen İHD Van Şubesi Başkanı Murat Melet, "Tecrit sürerse karmaşa da sürer. Tecritle halk cezalandırılıyor" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride ilişkin konuşan İHD Van Şubesi Başkanı Murat Melet, böyle bir tecrit koşulunun dünyanın hiçbir yerinde olmadığını dile getirdi.

'TOPLUMLA BAĞINI KOPARMAK İSTEDİLER'

Melet, böylesi bir tecridi normalleştirmenin, kabul etmenin vicdani olarak imkansız olduğunu belirten Melet, şöyle konuştu:

"Bununla halkı cezalandırıyorlar. Bunun için de bu uygulamayı devreye koydular. Bu tecrit koşuları ile Sayın Öcalan'ın toplum ile bağını koparmak istediler. Tecrit suçtur ve insanlık dışıdır, tecridi uygulayanlar ve buna göz yumanlar insanlık suçu işliyorlar. Sayın Öcalan avukatları, İmralı Heyeti ve ailesi aracılığı ile bazen toplumla çözüm yöntemleri ve yolkarı doğrultusunda düşüncelerini paylaşıyordu. Şimdi ülkede adaletin ve hukukun önünü almak istiyorlar. Tecrit şimdi sadece Sayın Öcalan üzerinde de yürütülmüyor; toplum üzerinde de bir tecrit uygulanmakta.”

'İMRALI'DA ÖZEL KANUNLAR UYGULANIYOR'

Son 7 yıldır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın hiçbir şekilde avukatları ile görüştürülmediğini belirten Melet, devamla şunları söyledi: "Dünyanın hiçbir yerinde bunun bir benzeri yoktur. Bu tecrit koşullarının ne ulusal ne de uluslararası hukukta yeri vardır. Dünyanın her yerinde avukatlar müvekkilleri ile haftalık görüşme yapabiliyorlar. Biz İHD olarak buradan yetkililere sesleniyoruz; nasıl ki Türkiye cezaevlerinde tutuklu bulunan bütün insanların avukat ve aile görüşmeleri hakları olarak sayılıyorsa, Sayın Öcalan da bu hakkından yararlanmalıdır. Biz hukuka karşı inançsız olmak istemiyoruz ve biz hukuka inanıyoruz. Onun için de bir an önce Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecrit kaldırılmalı ve Sayın Öcalan avukatları ve ailesi ile görüşebilmelidir.”

'BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK İÇİN TECRİT KALDIRILMALI'

Öcalan'ın Ortadoğu'daki etkisine dikkat çeken Melet, şöyle devam etti: "Bütün Türkiye halkları İmralı gerçekliğini biliyor. Bu gerçeklik 2013 Newrozu'nda gene kendisini göstermiştir. Bütün dünya da şahit oldu ki, Sayın Öcalan'ın bir çağrısı ile PKK ateşkes ilan etti, sınırda bulunan askeri güçlerini geri çekti. Eğer gerçekten Türkiye'de barışın ve demokrasinin olmasını istiyorlarsa, özgür bir ülke olmasını istiyorlarsa, bunun için Sayın Öcalan üzerinde uygulanan ağır tecrit koşulları kaldırılmalıdır. Diyalog yolları da açılmalıdır. Eğer bu tecrit koşulları devam ederse yaşanan karmaşa devam edecek ve çelişkiler daha da derinleşecektir.”

 ‘CPT GÖRÜŞMELERİNİ GİZLİ BİR ŞEKİLDE YAPMAMALI'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve CPT’nin yaklaşımlarına dikkat çeken Murat Melet, konuşmasının sonunda şöyle dedi: "Bütün insan hakları örgütleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve CPT kendi görevlerine sahip çıkmalıdır. İnsan hakları ve adalet için çaba içinde olmalıdır. CPT perde arkasında gizli görüşmeleri bırakmalıdır. Öncelikle CPT yaptığı görüşmeleri kamuoyu ile paylaşmalı ve yeni bir çaba içine girmelidir.”