Milazgir’de Newroz: Bijî Serok Apo!

Mûş’un Milazgir ilçesindeki Newroz etkinliğinde ulusal birlik ve direniş mesajı verildi. Halk sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedena zindana", "Şehîd Namirin" ve "Bijî Newroz" sloganlarını attı.

Mûş’un Milazgir (Malazgirt) ilçesinde Newroz etkinliği düzenlendi. İlçede 5 yıl aradan sonra yapılan etkinlikte, Newroz alanı bayraklarla süslendi. Etkinliğe katılan halk, "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedena zindana", "Şehîd Namirin" ve "Bijî Newroz" sloganları attı.
Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşundan sonra Newroz programı başladı.

TECRİDE ÖFKE VE ULUSAL BİRLİK MESAJI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili İmam Taşçıer, yaşanan depremler nedeniyle yasta olduklarını belirterek, “Ama bizler bu iktidarın rant bu politikalarına karşı bu Newroz'u bir direniş haline getiriyoruz. Bu Newroz'u Sayın Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı bir tepki olarak karşılıyoruz. Değerli halkımız, Kürt halkının özgürlüğüne giden yol ulusal birliğin sağlanmasından geçiyor. Bizler için elzem olan şey bir an önce Kürt ulusal birliğinin sağlanmasıdır. Bunun için çalışmalarımız sürüyor. Bugün bu alanda olduğu gibi her alanda, yerde birlik içerisinde durmamız gerekir. 100 yıl önce Lozan'da dört parçaya ayrılan Kurdistan'ın bu direniş Newroz'u ile birleştirelim" diye konuştu.

'NEWROZ RUHUYLA ÖZGÜRLÜĞE...'

HDP Muş milletvekilli Şevin Coşkun, Newroz’un zülme karşı direnişin sembolü, yeni yaşamın habercisi, kahramanlık iradesi ile şahlanışın destanı olduğunu ifade ederek, halkın bayramını kutladı. Coşkun, "Binlerce yıldır Mezopotamya topraklarından gümümüze kadar sönmeyen Newroz ateşi, Kurdistan topraklarında zülme karşı başkaldırı ve direniştir. Yakın mücadele tarihimizde Diyarbakır zindanında üç kibrit çöpü ile bedenini Newroz ateşi yapan Malzum Doğan şahsından hepinizin Newroz'unu bir kez daha kutluyorum. Bizler bu yılki Newroz'u yaşanan depremde yaşamını yitirenlerin üzüntüsü ile karşılıyoruz. Depremde devlet kurumlarının acizliğine tedbirsizliğine tanık olduk ve insanlar günlerce enkaz altından ölüme terk edildi. Devlet kurumlarının söz konusu Kürtler olunca ortaya çıktığını bir kez daha gördük. Daha dün Türkiye ve Kurdistan'ın birçok kentinde yapılan Newroz kutlamalarına tahammüllerinin olmadığını bir kez daha gördük ve yüzlerce kişi gözlatına alındı. Ancak bizler bir kez daha söylüyoruz bu iktidara; sizin baskı ve gözaltı ve saldırılarınız bizleri yıldıramaz. Demokratik bir cumhuriyet için 14 Mayıs seçimleri bizim için tarihi bir fırsat. 14 Mayıs'ta bu ceberut iktidarı tarihin çöplüğüne göndereceğiz. Bizler özgürlüğümüze, eşit haklara kavuşuncaya dek Newroz ruhuyla mücadele etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

'ÇÖZÜM YOLU İMRALI'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecrit politikasına dikkat çeken Coşkun, "Kürt düşmanlığı üzerinden yapılan politikalar, tecritte ısrar ve savaş politikaların sorunu derinleştirmektedir. Çözüm yolu İmralı'dır. Çözüm yolu 'bir haftada sorunu çözerim' diyen Sayın Abdullah Öcalan'dır. Bizler bu mutlak tecride, savaş politikalarına karşı demokratik ve özgür bir yaşam diyoruz. Bu inançla siz değerli halkımızın direnişi ile mücadeleye devam diyoruz" diye belirtti.

Konuşmalarının ardından HDP ve Yeşil Sol Parti yöneticileri tarafından Newroz ateşi yakıldı.

 Newroz ateşi etrafında halay çeken halk, "Direne direne kazanacağız", "Bijî Serok  Apo" sloganları attı.

Newroz etkinliği, yerel sanatçıların müzik dinletisiyle sona erdi.