Mızraklı ve Beştaş: Kararı tanımıyoruz; herkes sorumluluk almalı

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, kayyum gasbını tanımadıklarını belirtti. Mızraklı ve Beştaş, "Herkes sorumluluk almalı" dedi.

Türk İçişleri Bakanlığı'nın gasp kararıyla, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden uzaklaştırıldı. Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün yerlerine, aynı kentlerin valileri kayyum olarak atandı. Kayyum atanan belediyeler, binlerce polis eşliğinde bariyerlere ablukaya alındı. Amed'e atanan kayyum Hasan Basri Güzeloğlu, belediye binasına geçti. 
Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, ANF'ye açıklama yaptı.

MIZRAKLI: HERKES İTİRAZINI YÜKSELTMELİ

Mızraklı, milyonların iradesine rağmen merkezi idarenin bir tasarrufu ile seçmen iradesinin hiçe sayıldığını kaydetti. Mızraklı, kayyumların atanmasıyla demokrasi nizamı, hukuk değeri ve anayasa ilkelerinin de yok sayıldığına işaret ederek, şöyle dedi:
"Tanzim edilen bu karar, kamuoyu vicdanında karşılığı olmayan ve yüz binlerin iradesine rağmen bir karardır. Bir gece yarısı operasyonu ile karşı karşıyayız. Bir bütün yara alan Türkiye'deki demokrasinin bu kırıntı halleri bile yara aldı. Adalet, vicdan ve hakikat yara aldı. Dolayısıyla bunu ne kişiselleştirmek gerekir ne de HDP düzeyinde tartışmak doğru olur. Bir bütün olarak demokrasiye inanan kurum ve kişiler  açısından esasında bir ahlak sınavı ile karşı karşıyayız. Bu ahlak sınavında demokrasiye inanan herkes itirazını yükseltmek durumundadır. Çünkü burada toplumun hak gasbı söz konusudur. O yüzden de rol ve sorumluluk düşüyor."

'DEMOKRASİ DEĞERLERİ HEDEF ALINMIŞTIR'

AKP'nin HDP belediyelerine karşı saldırılarını, sadece Amed, Van ve Mardin ile sınırlı olarak görmenin esasında hedefi şaşırtmak olduğunu dile getiren Mızraklı, şöyle devam etti:
"Burada bir bütün olarak demokratik irade gasp edilmiştir. 31 Mart sürecinda yarım bıraktıklarını bugün tamamlamak istiyorlar. O gün KHK'ler sebep olarak gösterilmişti ama bugün ortada öyle bir durum yok. Hiçbir işlem veya bahse konu olan ne bir soruşturma ne de bir kovuşturma var. Bu direkt bir irade gasbıdır. Dolayısıyla burada muhatap ne kişi ne de parti değildir. Tamamen demokrasi değerleri hedef alınmıştır. Demokrasiye inanan her muhalifin, bunun farkında olarak yaklaşması lazım. Onların da rol ve sorumluluk almaları gerekir."

BEŞTAŞ: HALK, AKP'Yİ SEÇMEDİ; 'GİT' DEDİ

Yaşananları bir darbe olarak nitelendiren HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise bu darbenin, keyfiyetin ve sınır tanımazlığın geldiği noktayı gösterdiğini ifade etti. Halk iradesinin yüzde 60'ları aşan bir oranla daha 5 ay önce tecelli ettiğini söyleyen Beştaş, şunları dile getirdi: "Belediye eşbaşkanı arkadaşlarımızın görevden alınması, AKP iktidarının hiçbir şeyden ders almadığını gösteriyor. AKP'nin baskıyla ve zorla bu halkın iradesini gasp etmeye devam ettiği gösteriyor. Halk, AKP'yi seçmedi. Halk, AKP'ye 'dur ve git' dedi. Üstelik seçimden hemen sonra yaptıkları yolsuzlukların ve şatafatın kamu malını nasıl kendileri tarafından kötüye kullanıldığını bütün dünya gördü. İnsan biraz da olsa utanır. Bunlarda ne utanma duygusu ne de iyiliğin kırıntısı kalmamış. Zaten İçişleri Bakanlığı soyut gerekçelere dayandırarak bir talimat yayımlamış. Bu talimat kendi görüşleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Hukuk, akıl ve izanla bağdaşmayacak gerekçeler ileri sürmüşler."

'BU KARARI TANIMIYORUZ'

Beştaş, İçişleri Bakanlığı'nın önce kayyum atama kararı aldığını, daha sonra soyut gerekçeler ileri sürdüğünü vurgulayarak, "Bu kararı tabii ki tanımıyoruz. Halkın kararı ne ise biz onun arkasındayız. Halkın kararına herkesin saygı duyması gerekiyor. Ne AKP ne de başka bir iktidar, halkın iradesi önünde duramaz. Halktan daha büyük bir güç ve irade de yoktur. Zaten şu anda partimizin genel merkezinde MYK'miz toplantı halindedir. En kısa zamanda alınan kararlar ve yol haritamız belirlenecek. Biz MYK henüz toplantıdayken bir açıklama yapmak istemiyoruz doğrusu. Genel merkezimizin kararlarından sonra biz de Amed, Van ve Mardin'de gerekli demokratik tutumumuzu göstereceğiz" şeklinde konuştu.