Musa Anter, engellemelere rağmen mezarı başında anıldı

Kürt bilgesi Musa Anter katledişinin 25’inci yıl dönümünde tüm engellemelere rağmen mezarı başında anıldı. Anmada Musa Anter’in mücadelesini daha da büyütme çağrısı yapıldı.

Kürt bilgesi Musa Anter( Apê Musa) katledilişinin 25’inci yıldönümünde doğduğu yer olan köyünde Akarsu ( Stilile) Köyü’nde mezarı başında anıldı. Özgür basın geleneğinin temsilcisi olan ve 20 Eylül 1992 tarihinde JİTEM tarafından Diyarbakır’ın Seyrantepe Mahallesinde katledilen Apê Musa’nın anmasına onlarca kişi katıldı. Doğduğu evin bahçesinde bulunan mezarı başında yapılan anmaya Anter Ailesi, HDP Mardin Milletvekilli Ali Atalan, Mardin HDP ve DBP il ve ilçe örgütleri katıldı.

Açıklamadan önce askerler köy yolunu zırhlı araç ve TOMA’lar ile kapattı. Anmaya gelenleri köy girişinde bekleten askerler Mardin Valiliğinin 45 günlük ‘ Eylem ve etkinlik’ yasağını gerekçe göstererek gelenleri köye almadı. Sadece Milletvekilli ve aile üyelerine izin veren askerler anmaya gelenleri köy yolundan geri gönderdi.

Bütün engellemelere rağmen anmaya onlarca kişi katıldı. Anma başlamadan önce ziyaretçiler mezarlığa karanfil bıraktı. Daha sonra demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. 

Anmada ilk olarak konuşan DBP Mardin İl Eş Başkanı Ali Aslan,  dünden bugüne  zulmün  devam ettiğini fakat mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Aslan, “Biz de bu baskılara karşı Apê Musa’nın verdiği mücadele ve direnişi vereceğiz. Sonuna kadar Apê Musa gibi son nefesimize kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Daha sonra konuşan HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan ise, Apê Musa’nın izinden yürüyeceklerini söyleyerek, “ Bu halk ne onu ne de mücadelesini unutacak. Onun bu mirasını sonuna kadar büyüteceğiz. O bu uğruna verdikleri ile sadece bir milletin değil bir direnişin temsiliyetidir.  Bu halk özgür olana kadar bu mücadele devam edecek” dedi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eşsözcüsü Hakkı Boltan  yaşamını yitiren tüm özgür basın emekçilerini anarak, “Apê Musa hakikat arayışcısıydı. Katledilene kadar hakikat mücadelesi verdi. Apê Musa’nın ardılları olarak mücadeleyi sürdüreceğiz. Onu ve onun sözünü asla unutmayacağız. Bu faşist devlet ondan korktuğu için onu katletti. Biz de şimdi bu faşizme karşı direnişi her yerde büyüteceğiz” diye belirtti.

Son olarak konuşan Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ise, katliamın üzerinden bir çeyrek asırlık zamanın geçmesine rağmen katliamın aydınlatılmadığını hatırlattı. Musa Anter’in yazdıklarının bugün yeniden yaşandığını ifade eden Dicle, şöyle dedi: “Ardılları olan gazeteciler de katledildi, cezaevlerine atıldı. Ama onlar bu baskılara karşı daha da büyüdü ve çoğaldılar. Bu gerçekleri yazma ve çoğaltma mirasını onlar devraldı ve sonuna kadarda devam edecekler” diye konuştu.

Anma töreni alkışlar eşliğinde son buldu.