Nasır Yağız'ın durumu kritik, ama kararlı

HDP Hewlêr Üyesi Nasır Yağız'ın başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 65’inci gününde devam ediyor. Ne kadar durumu kritik olsa da eylemine kararlılıkla devam ediyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kırılması için, DTK Eşbaşkkanı ve HDP Miletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevinin ardından, Hewlêr HDP Temsilcisi Nasır Yağız'ın başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık greviyle direniş büyüdü.

Zindanlarda ve Süleymaniye'de Mezopotamya İşçiler Derneği tarafından 14 Aralık'ta süresiz dönüşümlü açlık grevi başladı. Maxmur'da ŞehiT Aile Kurumunda 16 Aralık 2018'de, Fransa'nın Strasbourg şehrinde 17 Aralık 2018'de eylemler başladı. Aynı zamanda Kürdistanlı İmam Şiş de süresiz dönüşümsüz açlık grevinde. En son da Şengal'de açlık grevi eylemi Öz Yönetim Demokratik Meclisi ve Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi ve Êzidî gençler tarafından başlatıldı. 

Direniş dalgası zindan ve Avrupa'ya da yayıldı. 13 Ocak'ta açlık grevine giren Kürdistanlı Mustafa Tuzak, 8 gün sonra süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başladı. Hasip Çakçı, Yusuf İba ve Hüseyin Yıldız da süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde.

Hewlêr'de süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 33’üncü grup ile devam ediyor.

NASIR YAĞIZ'IN DURUMU

Nasır Yağız'ı kontrol eden doktor, durumunun kötü olduğunu söyledi ve tansiyonunun düştüğünü belirtti. Kafasındaki damarlardaki rahatsızlıktan ötürü ağrısının yoğunlaştığına da dikkat çeken doktor, "11 kilo verdi. Halsiz ve kuvvetsiz durumda. Suyu tutmakta bile zorlanıyor. Yürümekte zorlanıyor ve baş dönmesi yaşıyor" dedi.

Aynı zamanda Kuzey, Güney ve Maxmur halkının da Nasır Yağız'a ziyaretleri sürüyor.

MAXMUR

Maxmur'da Şehit Aile Kurumu'nun başlattığı açlık grevi, 14’üncü grubun devralmasıyla 40’ıncı gününe girdi. Çok sayıda kişi eylemi sahipleniyor. 

Maxmur'da açlık grevinde olan İştar Meclis Koordinasyon Üyesi  Fadile Tok, "Faşizmi yıkmak için ve zindanlara, Leyla Güven'in sesine çağrı olmak için bu açlık grevine katıldım. Bizler bugün Önder Apo etrafında ateşten çember olmalıyız. Çünkü Önder Apo'nun ideolojisi bugün Ortadoğu'da barış ve kardeşlik tohumu olmuştur" dedi.

Tok, eylemlere kayıtsız kalan Avrupa ülkeleri ve insan hakları kurumlarına da tepki gösterdi.

SÜLEYMANİYE 

Süleymaniye'de 14 Aralık'ta Mezopotamya İşçiler Kurumu tarafından süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi başlatılmıştı. Eylem 22'nci grupla devam ediyor. Açlık grevine 4 parça Kürdistan'dan katılımlar var. 42'nci günündeki eylemi Rojavalı grup devraldı. ,

ŞENGAL

Şengal'in Xanesor ilçesinde başlatılan açlık grevini Êzidî sanatçılar devraldı.