Nusaybin Davası'nda 'rehineliğe devam' kararı

Nusaybin Davası'ndaki duruşmada tutsaklar için 'rehineliğe devam' kararı çıktı. Duruşma ertelendi.

Mardin’in Nusaybin ilçesindeki soykırımcı saldırılar sırasında ilan edilen 'sokağa çıkma yasağı' sırasında tutuklanan 53 kişi hakkında açılan davanın 4’üncü duruşması 5'inci gününde sona erdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binasında, Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya bazı tutsaklar getirildi. Avukatların da katıldığı duruşmayı 10 tutsak ailesi ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebru Günay takip etti.

'İDDİANAME İADE EDİLMEYİ HAK EDİYOR'

Av. Mehmet Alparslan, "780 mağdurun bulunduğu dosyada müvekkil hangi mağdura verdiği zarardan dolayı yargılanıyor, belirtilmemiş. Tüm bu mağduriyetleri buradaki 53 kişi hepsi de yapmış gibi anlatılmış. Ama kimin hangi olaydan sorumlu olduğu belli değil, araştırma yapılmamış. Özensiz hazırlanmış iddianame iade edilmesi gerekirdi" dedi.

'HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI'

Bir kişiye bir günde yüzlerce teşhis yaptırıldığını kaydeden Alparslan, bunun 'hayatın olağan akışına aykırı' olduğunu vurguladı. Alparslan, "Bir günde sağlıklı olarak kaç teşhis yapılacağını emniyete sorduk. Sağlıklı bir teşhis için 10 teşhis, bilemediniz 12 ila 15 teşhis yapılabileceğini söylediler. Ama dosyada, bir kişi bir günde 343 kişiyi teşhis etmiş. Böyle bir şeyin imkanı yok. Bu bile dosyanın nasıl hazırlandığını bize gösteriyor" diye konuştu.

Dosyada 'itirafçı' olarak adı geçen H.B.A.'nın SEGBİS aracılığı ile tutukluluk mütalaasına karşı beyanı alındı.

Mahkeme, tüm talepleri reddederek, rehin tutulanların tutukluluk halinin devamına karar verdi. 

Duruşma 10 Aralık'a ertelendi.