PAJK: Zilan yoldaşın eylemi kadın öncülüğünü kesinleştirdi

PAJK Koordinasyonu, PKK gerillası Zeynep Kınacı’yı (Zilan) fedai eyleminin 22’inci yıldönümünde yazılı bir açıklama ile andı.

PAJK Koordinasyonu yaptığı açıklamada, “Yaşamı ve insanları uğrunda ölecek kadar çok sevmenin tanrıçası olan Zilan yoldaşın görkemli 30 Haziran eylemini kutluyor, bu uğurda yürüyen, fedaice kendini adamaktan sakınmayan ve anlam arayışı içerisinde olan ve buna baş koyan bunun için kendini tereddütsüzce feda eden şehit yoldaşları Zilan yoldaş şahsında bir kez daha minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

PAJK’ın açıklamasında devamla şu ifadelere yer verildi: “Bugün Önderliğimiz şahsında halk olarak varlığımız modern çağın hiçbir kuralıyla bağdaşmayan tecrit uygulamalarına maruz bırakılıyor. Bu uygulamalara cevap Zilanca olmalıdır. Nitekim Önderliğimize, halkımıza ve mücadelemizin tüm kesimlerine saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde Zilan Yoldaş eylemiyle politik, ideolojik ve askeri hattımızın zafere denk uygulayıcısı olarak komploculuğa karşı en etkili cevabı vermiştir. 30 Haziran eylemi onurlu kadının başkaldırısıdır. Egemen sistemin köleleştiren yaşam ölçülerinden özgür yaşam ölçülerine doğru yaşadığı yücelişin sırrıdır. Zilan Yoldaş’ın eylemi tarihi olduğu kadar, an’a en güçlü cevap vererek geleceğe mal olan, dolayısıyla tüm zamanlara miras olarak taşınan bir çizgidir. Önderliğimiz, “Zilan sevgi kanunudur” derken; onu, özgürlük yürüyüşüne ölçü olarak belirlemiştir. Yaşamı ve insanları uğruna lime lime olacak kadar seven bu yürek, özgür yaşama tutku ile sarıldığı gibi, onu tüm yüreklere akıtmayı da bilmiştir.

Zilan yoldaşımız yaşamı ve eylemiyle bizlere hiçbir şeyin özgürlükten daha değerli olamayacağını göstermiştir. Anlamlı bir yaşamın ve büyük bir eylemin sahibi olmak istediğini belirten Zilan yoldaş, gerçekleştirdiği eylemle bunu ortaya koymuş, yaşamı anlamlandırmanın yolunun ancak büyük eylemcilikten geçeceğini ortaya koymuştur. Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesiyle yakaladığı örgütlülük, irade, öz bilinci düzeyinin ifadesi olan Zilan yoldaş, eylemiyle başlattığı süreçle Kürdistanlı kadınların hem Kürdistan hem de dünya çapındaki mücadele öncülüğünü de kesinleştirmiştir. Bu anlamda Zilan, Kürdistan Kadın Özgürlük Mücadelesinde büyük bir hamlenin, yükselişin başlangıcı, ifadesidir. Zilan yoldaşın eylemiyle başlattığı süreç, Kürdistanlı kadınların büyük özgürlük davasının Kürdistan sınırlarını aşıp dünyaya yayıldığı, Kürdistanlı kadınların özgürlük iddia ve kararlılığının, bu uğurdaki fedai duruşunun yeni bir ruh ve cesaretle yayılmaya başladığı süreçtir. Zilan’la Kürt kadını komutanlaşmış, öncüleşmiştir. Önder Apo, Zilan yoldaşın eyleminden hemen sonra “Zilan benim komutanım, ben onun emir eriyim” diyerek, Kürt kadınlarının mücadele öncülüğünü resmileştirmiştir.

Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi PAJK’ın bütün kadroları başta olmak üzere, halkımıza ve tüm kadınlara çağrımız, anlamlı özgür bir yaşam için özgürlük mücadelesini yükseltmeleridir. Lanetli erkek çağının Gericilik, her türlü egemenlik, haksızlık, adaletsizlik, eşitsizliği karşısında Zilanca bir duruş içinde olmaları ve özgür bir yaşam için omuz omuza mücadele etmeleridir. Tüm kadınları Zilan yoldaşın çizgisinde buluşmaya, kenetlenmeye ve mücadeleyi yükselterek erkek egemenliğini kırmaya, beş bin yıllık tecavüz kültürünü yıkmaya çağırıyor, kendini özgürlük davasına yatırmış herkesi saygıyla selamlıyoruz.”