Parlamento toplantısı ertelendi

Başûrê Kurdistan Parlamentosu oturumu, YNK ile KDP arasındaki siyasi krizden ötürü ertelendi.

Başûrê Kurdistan Parlamentosu'nun, bugün saat 11.00’de yeni başkanlık divanı olarak bilenen Parlamento Başkanı ve yardımcılarının seçilmesi için toplanması bekleniyordu. YNK ile KDP arasındaki siyasi krizden ötürü oturum gerçekleşmedi. Oturumun saat 19.00’a ertlendiği açıklandı. Ancak 19.00’daki oturumun da yapılıp yapılmayacağı konusunda net bir bilgi yok. Çünkü YNK, KDP’nin kendisinin haberi olmadan Goran Hareketi ile yeni hükümeti kurmak için yaptığı siyasi anlaşmaya tepki olarak oturuma katılmayacağını açıklamıştı. 

KDP vekil Hevidar Ahmed, “KYB katılmasa bile Parlamento bugün belirlenen saatte toplanacak. KYB dışında diğer tüm partiler katılacaklarını açıklamıştı” demişti. Ancak Ahmed’in açıkladığı gibi olmadı. 

Goran Hareketinin de oturumun ertelenmesini  talep ettiği belirtiliyor. 

Parlamento geçici başkanı olan Reving Hirori, oturuma başkanlık yapacaktı. Hirori, Parlamentonun bugünkü açılışı için geçen hafta  tüm partilerle görüşmüştü.

Taraflar arasında varılan anlaşmaya göre Kürdistan Parlamento Başkanlığı görevi YNK’den birine, yardımcılarından biri KDP, diğeri ise Türkmenlere verilecek.

FAYİQ'İN ADI GEÇİYOR

YNK gerek KDP ile yaşadığı siyasi kriz gerekse kendi içindeki kanatlar arası çelişkilerden ötürü henüz parlamento başkanı adayını belirlemese de kulislerden Rawez Fayiq’in adı geçiyor.

Hükümete katılmayacağını açıklayan ve Parlamentoda 8 sandalyesi bulunan Yeni Nesil Hareketi de parlamentonun bugünkü oturumuna katılarak Parlamento Başkanlığı için aday göstereceği belirtiliyor.