Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde işkence ve baskı

Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar, cezaevindeki işkence ve baskıları duyurdu.

Her gün yeni bir cezaevi hak ihlalleriyle gündeme gelirken Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan tutsaklar, ailelerini arayarak artan baskıyı anlattı.
Patnos L Tipi Cezaevi’nde kalan tutsak Yakup Turgut, ailesiyle yaptığı görüşmede cezaevindeki hak ihlallerini anlattı. Turgut, “Bir süredir cezaevi yönetiminin bizler üzerindeki baskıları sürüyor. Her geçen gün bu baskıları daha da artıyorlar ve yan yana olan koğuşlarımızı birbirimizden ayırmaya çalışıyorlar. Bizleri tecrit altına almaya çalışıyorlar.  Özellikle tecavüz suçu ile cezaevinde olan adlileri koğuşlarımızın arasına yerleştirmeye çalışıyorlar. Onurumuzla oynamaya çalışıyorlar ama bizler bunu kabul etmiyoruz. Bu uygulamaları kabul etmiyoruz” diye konuştu.

BASKIN, HÜCRE CEZASI, İLETİŞİM YASAĞI...

Turgut, hak ihlallerini ise şöyle sıraladı:

“Keyfi bir şekilde her gün koğuşlarımıza baskın yapıyorlar ve eşyalarımıza el koyuyor. Disiplin cezaları, hücre cezaları veriyorlar, iletişim yasağı getiriyorlar ve bunların tamamı keyfi. Bizleri aylarca revire ve hastanelere götürmüyorlar. Özellikle diş ağrısı çeken arkadaşları götürmüyorlar. Hastaneye götürdükleri tutukluları da ağız içi arama yapıyorlar. Bunlar insan onuruna aykırıdır ve bu onursuzluğu kabul etmediğimiz için, hastane gitmek istemiyorsunuz diyorlar ve bizler hakkında soruşturma açıyorlar. Yine hiçbir sosyal aktivite yapmaya izin vermiyorlar, bunların hepsi tutukluların hakkı iken yine keyfi uygulamalar ile yasaklamışlar. Son dönemler yaptıkları koğuş baskınları ile tüm kitaplarımıza el koydular. Sadece bizlere 6 tane kitap bıraktılar. Onun dışında 400'e yakın kitaba el koydular. Bizleri kitaplardan da uzaklaştırıyorlar.”

Cezaevindeki kantin fiyatlarının fahiş olduğuna dikkat çeken Turgut, “Kantin fiyatları çok yüksek. Ucuz şeyleri bile olabildiğinde uçuk fiyata bizlere veriyorlar. Elektrik tüketimi normal şartlarda ev değil sanayi birim fiyatı 5 lira üzerinden veriyorlar. Bizlerin koğuşunda bir su ısıtıcısı birde buzdolabı var ve her ay en az 2 bin lira elektrik parası veriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘6 YILDIR TEK KİŞİLİK HÜCREDELER!'

Cezaevinde bulunan 3 kişinin 6 yıldır tek kişilik odalarda tutulduğunu belirten Turgut, şunları aktardı:

“Arkadaşlarımızın yanlarına kimseyi vermiyorlar. Tek kişilik hücrelerde tutuluyor. Görüntülü konuşmalarda tüm suç gruplarına vermişler ancak tüm tutuklulara tanınmış bir hak iken yine biz siyasi tutuklulara verilmiyor. Yine açık görüşlerde 1 saat görüşme yapılırken en fazla 45 dakika görüşebiliyoruz. Yine ailelerimizin bizlere gönderdikleri elbiseler bizlere verilmiyor. Görüşçü sayısını 5 kişi ile sınırlı tutmuşlar ve kundaktaki bebeği ile görüşçü olarak sayıyorlar. Yine bu ihlallere karşı yetkililere dilekçe yazıyoruz ancak bunlarda gönderilmiyor. Bazı gardiyanlar sırf provokatörlük yapmak amacıyla bizlere yaklaşıyor. Tek amaçları provoke edip bizlere saldırmak. Burada ne müdür ne de savcılık var her şey gardiyanların elinde ve keyfi yaklaşımları var. Hak ve hukuk tanımıyorlar. Bazı uzman askerler gardiyanlık yapıyorlar ve düşmanca yaklaşık bizlere sürekli laf ediyorlar. Tutuklulardan alınan günlük iaşe parası 53 lira ancak bunun yarısı kadar bile yemek vermiyorlar. Yemek hakkımızı bile yiyorlar. Bazen iyi yemekler getiriyorlar ancak o yemeklerde emin olun kişi başına bir kaşık bile düşmüyor. Ama kötü yemekleri de bol bol getiriyorlar. Ama buna da ayrımcılık koymuşlar adlilere fazla siyasilere az veriliyor. Bizler bu soruların çözülmesini istiyoruz. İsteklerimizin kabul edilmesini istiyoruz. Bu konuda herkesin duyarlı olması çağrısında bulunuyoruz."