PJAK Eşbaşkanı Vejîn: Önder Apo’nun doğuşu doğuşumuzdur

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğuşunun Kürt halkı ve partilerinin doğuşu anlamına geldiğini belirten PJAK Eşbaşkanı Vejîn, “Partimizin de 4 Nisan’da kurulmuş olması mücadelemizi daha da anlamlandırıyor” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’da kurulan Kurdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) 19. kuruluş yıldönümünü kutluyor. PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn hem Kürt Halk Önderi’nin doğum gününü hem de partilerinin kuruluşuna ilişkin ANF’ye konuştu.

PJAK’ın tarihi bir süreçte kurulduğuna vurgu yapan Zîlan Vejîn “Partimiz Rojhilatê Kurdistan (Doğu Kurdistan) ve İran’da yaşanan toplumsal ihtiyaç ve siyasi boşluktan dolayı tarih sahnesine çıktı. Kürt toplumu ve özellikle de gençleri bir arayış ve yeni bir çıkış içindeydiler” sözleriyle partilerinin kuruluş sürecine dikkat çekti. 1979’da gerçekleşen İran İslam Devrimi’nin artık halkların özgürlük ve demokrasi talebini karşılamadığını ifade eden PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn “Her geçen gün topluma şeriat hukukunu dayatan devlete karşı verilen mücadele örgütlü değildi ve ortak bir mücadele elzemdi” dedi.

ÖNDER APO ROJHILAT’I DA AYDINLATTI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğuşunun ise Kurdistan’daki topluluklar için büyük şans olduğunu belirten PJAK Eşbaşkanı Vejîn devamla şöyle konuştu: “Partimiz PJAK’ın da 4 Nisan’da kurulmuş olması mücadelemizi daha da anlamlandırıyor. PJAK’ın kuruluşundan önce de Rojhilat; Önder Apo’nun fikir ve felsefesinden haberdardı. Rojhilat onun fikirleriyle aydınlandı. Rojhilat toplumu ve özelikle de kadınları demokrasi ve özgürlüğe kavuşmak için Önder Apo’nun fikirlerinin etrafından kenetlenmişti. Nasıl ki Önder Apo’nun doğuşu Kürt toplumun doğuşuysa, PJAK’ın da doğuşu Rojhilat’un doğuşu anlamına gelir.”

4 Nisan 2004’te kurulan PJAK’ın Kürt Halk Önderi’nin Kurdistan’da yürüttüğü mücadeleye sahip çıkma anlamına geldiğini ifade eden PJAK Eşbaşkanı Vejîn “Bir parti ve örgüt mücadeleye giriştiği zaman her şeyden önce demokratik bir zihniyet ve sisteme sahip olmalıdır. Bu temelde 4 Nisan günü Önder Apo’nun fikir ve felsefesine uygun biçimde kurulan PJAK bugün artık demokrasi ve özgürlük mücadelesinde Rojhilat ve İran’ın büyük bir umudu haline gelmiştir” dedi.

4 NİSAN ZAFER UMUDUDUR

4 Nisan’ın Kürt halkı ve insanlığın doğuşunda büyük bir anlam ifade ettiğine vurgu yapan PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “4 Nisan; zafer umududur, toplumun bütün fertlerini esareti altına alan kapitalist sistemden kurtuluştur ve zulüm altındaki bütün toplumların uyanış günüdür. Önder Apo’nun doğuşu; Kürt halkı açısından yeni bir ideoloji, fikir ve felsefenin de doğuşunu ifade eder. Önder Apo’nun felsefesinin toplumun özgürlüğünü, ahlaki değerleri ile siyasi ve vicdani devrimini esas alıyor.”

PJAK’ın kuruluşuyla birlikte Kürt toplumunda önemli değişikliklerin yaşandığını ifade eden Zîlan Vejîn “Her hangi bir alternatif ile demokratik bir zihniyetin olmaması yüzünden toplum 44 yıldır toplumsal, kültürel, manevi ve fiziksel bir soykırımla karşı karşıya. Yürütülen mücadele sayesinde toplumsal açısından çok büyük değişimler yaşandı, ‘Jin, jiyan, azadî’ devrimi bu gerçekliği ifade ediyor” diye konuştu.

KADININ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ESAS ALIYORUZ

PJAK içeresinde kadının oynadığı role de dikkat çeken Zîlan Vejîn bu konuda ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Toplumun öncüsü olan kadının özgürlüğü PJAK’ta esastır. Çünkü toplumun özgürlüğü için öncelikli olarak kadın özgür olmalı. Önder Apo da bu durumu ‘Kadının kurtuluşu ulus ve ülkenin kurtuluşundan önce gelir’ sözüyle ifade etmiştir. Bu şu anlamına gelir; şayet kadın köleyse özgürlüğün ve ülkenin hiçbir anlamı yoktur.”

Bütün alanlarda PJAK’ın kadın-erkek eşitliğine dayalı bir sistemi geliştirdiğini hatırlatan PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn “Kadının PJAK’taki varlığı ve öncülüğü devrimci irademizi daha güçlendiriyor, bilinç ve özgürlük düzeyini daha yükseltiyor” diye konuştu.

İRAN DEĞİŞİME GİTMEZSE YIKILMAYLA KARŞI KARŞIYA KALIR

Doğu Kurdistan ve İran’da yaşanan gelişmelere de dikkat çeken PJAK Eşbaşkanı şu değerlendirmelerde bulundu: “Biz Rojhilat ve İran’ın içinden geçtiği bu dönemi ara bir süreç olarak ele alıyoruz. İran’ın siyasal, hukuksal ve yönetimsel açıdan değişime ihtiyacı var. Zira İran her açıdan kriz ve buhran içinde, şayet değişime gitmese yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü var olan sistem artık varlığını sürdüremez durumda. Aynı zamanda İran’ın önünde tarihi fırsatlar da mevcut.”

İran’ın demokratik siyaseti seçip kendini yenilemesi durumunda Ortadoğu’da önemli bir rol üstlenmiş olacağını ifade eden PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn “Ancak tersini yaparsa halklar, kadınlar ve gençlerin işkence, idam ve katliamlara karşı verdiği mücadele neticesinde yıkılmış olacak. Çünkü hiçbir güç toplum karşısında durmuş değil” dedi.

Doğu Kurdistan’ın şu anda İran halklarının demokratik ve özgür bir yaşamın kurulması için verdiği mücadeleye öncülük ettiğine dikkat çeken PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn devamla şöyle konuştu: “Bu devrim Kürt kadınlarının öncülüğünde başladı. Bundan dolayı İran ve Rojhilat halklarının sorumluluğu tarihidir. ‘Jin, jiyan, azadî’ devriminin zaferi halkların vereceği mücadeleye bağlıdır.”