PKK saflarında bir Türkmen...

7 yakınını Rojava Devrimi'nde şehit veren Rüstem Cudi, intikamlarını almak için DAİŞ’e her türlü destek sunan Türk devletine karşı savaşmak için yönünü Kürdistan dağlarına çevirir.

PKK’nin enternasyonalist yüzlerinden Rüstem Cudi, Rojava’da Kürt halkının oluşturduğu devrim mücadelesinde 7 yakınını şehit verir. Cudi, yakınlarının şehit düşmesi ardından  intikamlarını almak için DAİŞ’e her türlü destek sunan Türk devletine karşı savaşmak için yönünü Kürdistan dağlarına çevirir. Cudi, PKK’nin enternasyonalist yüzü olarak yaklaşık bir yıldır Kürdistan dağlarında...

Yüksek bir tepenin zirvesinde karın ilk düşüşünü izlemek, doğaya karışan toprak kokusu ile özgürlüğün tüm renklerini ortaya çıkarmaktır. Karpostalları andıran Kürdistan dağlarında her anıyı, her saliseyi karelemek ve gerillaların yaşadıkları tüm hikâyeleri dinlemek, toplamak ve anılarını tarihe aktarmak için Kürdistan dağlarındaki yolculuğumuz devam ediyor. Bu seferki yolculuğumuz 2018 yılında Rojava Kürdistanı’nın Hesekê kentinden PKK saflarına katılan Türkmen bir gerillanın hikayesi...

7 ŞEHİT VE ROJAVA DEVRİMİ

Gökyüzünde lapa lapa yağan kara aldırış etmeden Kürdistan dağlarında yürüyoruz. Yollardan ilerlerken doğaya bakıp, karın süslediği dağların fotoğraflarını çekiyoruz. Her karede Kürdistan dağlarının adeta doğayı süslediği karın beyaz örtüsü ve yüksek tepelere sinmiş, dağları gizleyen sis... Deklanşöre basıp, bir anı bırakmak istiyorum. İnsanın anısı yoksa dostlar sofrasında okunmaz esamesi, diyerek. Gerillanın evi, yurdu olan bu dağların her anını karelemek ve tabii ki bu dağların kahramanları olan gerillaların anılarını dinlemek üzere gerillaların vazgeçmedikleri patika yollarında ilerliyoruz. Bu seferki adresim bir gerilla noktası ve kahramanımız ise Rojava Kürdistanı’ndan PKK saflarına katılan Türkmen gerilla Rüstem Cudi...

2018 yılında PKK saflarına katılan enternasyonalist gerilla Rüstem Cudi, Rojava’da yaşanan devrim içerisinde ailesinden 7 kişiyi şehit verir. Bu şehadetlerden sonra Ortadoğu ve dünya halkları için mücadele yürüten Kürt Özgürlük Mücadelesi’ni zafere ulaştırmak için bu davanın bir savaşçısı olan Rüstem Cudi, yaşamını şu şekilde anlattı:

“Adım Rüstem Cudi, Türkmen bir ailenin çocuğu olarak Rojava Kürdistanı’nın Hesekê kentinde dünyaya geldim. 2011 yılında Rojava Kürdistanı’nda halkların baharıyla birlikte bu devrime inan aile üyelerimden 7 kişi, QSD (Demokratik Suriye Güçleri) içerisinde yerlerini aldı. Faşist Türk devletinin türevi olan DAİŞ çeteleri, Rojava Kürdistanı’nda halkların baharını kışa çevirmek, halkı katliamdan geçirmek istiyordu. Ancak DAİŞ’in bu katliamcı zihniyetine karşı Kuzey Suriye ve Rojava Kürdistanı’nda yaşayan halk ise birlik olarak, öz savunmalarını gerçekleştirdi. Bu öz savunma, bu devrim mücadelesinde başta Reqa, Tebqa ve Derezor’da aile üyelerimden 7 kişiyi, DAİŞ’e karşı mücadelede şehit verdik.”

'ARTIK DAİŞ'E DESTEK SUNAN TÜRK DEVLETİNE KARŞI SAVAŞMAK İSTİYORDUM...'

Şehitlerin mücadelesini büyütmek ve faşist Türk devletine karşı halkların savunma gücü olan HPG saflarında yer almak ister ve yönünü Kürdistan dağlarına verir. Cudi, Kürdistan dağlarına geldiği ilk dönemlerde yaşadığı duyguları ise şu şekilde ifade etti:

“DAİŞ çetelerini ortaya çıkaran ve onlara her türlü lojistik desteği sunan Türk devletine karşı mücadele etmek, savaşmak için yönümü Kürdistan dağlarına verdim. İlk geldiğim zaman Kürdistan dağlarının doğası, havası ve suyu karşısında hayran kaldım. Dağlara ilk baktığımda özgürlük duyguları yeşermeye başladı. Bu dağların havasını çekmek ve suyundan içmek anlatılması zor ama yaşanılması gereken bir duygu. İlkin fiziki zorlanmalar yaşadım. Çünkü büyüdüğüm ortam ova ve düzlük araziydi. Ancak bu fiziki zorlanma önümde engel olmadı. Bu dağlara bakmak, dağların zirvesine çıkmak insanı özgürlüğe daha da yakınlaştırıyor. Yani ruhum ve zihnimle bu dağlarla bütünleştim.”

'BURADA YOLDAŞLIK KUTSAL BİR KELİME'

Kürdistan dağları gibi Kürdistan özgürlük gerillalarının yoldaşlığından da etkilenen gerilla Cudi, dağ ve dağlıların yoldaşlığına ilişkin ise şöyle konuştu:

“Ben bu dağlara ilk geldiğimde Kürdistan dağlarının yoldaşlığının yanında Kürdistan özgürlük gerillalarının da yoldaşlığından çok etkilendim. Çünkü çok güzel bir yoldaşlıkları, dostlukları var. İnsanın bu yoldaşlık karşısında etkilenmemesi, bu yoldaşlık için kanının son damlasına kadar savaşmaması olur mu? Çünkü bu dağlarda yoldaş demek; yoldaşı için ölüme gitmek demektir. Yoldaşlık bu dağların serüvencileri olan dağlılar için kutsal bir kelimedir. Ve bu kutsal yoldaşlıklarını her zaman ölümsüz kılmak için yoldaşlık yaptıkları Kürdistan dağlarına şehit düşen yoldaşlarının isimlerini verirler. Bu dağların dağlılarla birlikte yaşamasını istemekteler. Bundan güzel bir yoldaşlık ve dostluk olur mu?"

ÇAĞRI

Kürdistan dağlarında mücadele yürüten gerillaların sadece Kürt halkından oluşmadığının altını çizen HPG gerillası Rüstem Cudi, başta Türkmen ve Arap gençleri olmak üzere tüm dünya halklarını PKK saflarında mücadele etmeye çağırdı.