'Qamişlo patlaması ile Şengal'deki yangın bağımsız değil’

Şengal Meclisi Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Faris Herbo, Türk devletinin saldırılarına tepki göstererek, "Kerkük ve Qamişlo patlaması ile Şengal'deki yangınlar birbirinden bağımsız değil" dedi.

Stêrk TV'de yayınlanan Şengal ile dayanışma programına katılan Şengal Meclisi Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Faris Herbo, Türk devletinin saldırıları ve Şengal'de yaşanan duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türk devletinin Güney Kürdistan işgaline dikkat çeken Herbo, Şengal'de çıkarılan yangın ile Qamişlo ve Kerkük patlaması arasında bir fark olmadığını belirterek, "Bağdat'ta da buğday ve tahıl depoları yakıldı. Irak hükümetinin bu durumu çok iyi araştırması gerekir.

Türkiye ve İran, Irak'ın ekonomisini yok etmek için kirli bir siyaset yürütüyor. Yangınlarda bu devletlerin de payı var. Ne yazık ki içeriden birileri de bu devletlere destek vererek planlarının hayata geçmesine yardım etti. Şengal'de 15 bin dönüm tarla yakıldı, hayatını kaybedenler oldu. Şengal'deki yangınların 2 sebebi var. Birincisi Şengal halkı ile yönetim arasında çelişki yaratmak. İkincisi Bu yıl yağmurun çok yağmasından kaynaklı topraklarına geri gelerek ekin eken yurttaşları engellemek. Böyle yaparak Şengal'de yaşamı durdurmak istiyorlar. Maalesef tüm bunlara rağmen Irak hükümetinden bir tepki gelmedi" ifadelerini kullandı.

IRAK HÜKÜMETİ HALKIN ŞENGAL'E GERİ DÖNMESİNİ İSTEMİYOR

Yangınlardan dolayı halkın mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Herbo konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Irak hükümeti ürünleri yanan insanların mağduriyetini gidereceğini belirtti. Fakat bunu çiftçilere yardım etmek için yapmıyorlar, sorumluluğunu yerine getiriyor. Güvenlik önlemleri alınsaydı yangınlar çıkmazdı ve halkımız daha rahat bir şekilde toprağına dönerdi. Ancak Irak hükümeti halkımızın toprağına geri dönmesini istemiyor."

Şengal'den ayrılmak zorunda kalan Êzidîlerin durumuna dikkat çeken Herbo, "DAİŞ çetelerinden kurtarılan kadınlar hayatlarını çok zor şartlar altında sürdürüyor. Topraklarından uzaklaştırılıyorlar, gittikleri yerlerde robot gibi çalıştırılıyorlar. Irak ve Güney Kürdistan hükümeti fermandan sonra Êzidîlerin uluslararası mahkemelerde dava açmalarını ve onları şikayet etmelerini istemedikleri için halkın Şengal'e dönmesini istemiyor" dedi.

ŞENGAL İLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Şengal ve Rojava arasındaki insanlık koridorunun kapatılmasına da değinen Herbo, "Bu koridor 2014 yılında Êzidî gençlerinin kanı ile açıldı. Irak hükümeti ve Êzidî yöneticiler dünyanın gözü önünde koridoru açma kararı aldı. Fakat Irak hükümeti sözünü yerine getirmedi. Irak hükümeti yasalarına sahip çıksaydı zaten Türk devletinin Güney Kürdistan işgaline izin vermezdi" diye konuştu.

Herkesi Şengal halkı ile dayanışmaya çağıran Herbo, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Halkımıza da şu çağrıda bulunuyoruz. Yönünüzü Şengal'e dönün ve topraklarınıza geri gelin. Şengal'in güvenliği çok iyi durumda. YBŞ, YJŞ ve Ezidîxan Asayişi Şengal'i koruyor."