Qamişlo serhildanı şehitleri Barik kampında anıldı

Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentin Arbit ilçesindeki Barik Kampı’nda Qamişlo serhildanı şehitleri anıldı. Anmada konuşan Hesen, “Sadece Efrîn halkı ve YPG, YPJ savaşçıları değil Kuzey Suriye halkları ve savaşçıları şimdi Efrîn’de dedi.

Süleymaniye’nin Arbit ilçesinde olan ve yaklaşık 10 bin Rojavalı’nın yaşadığı Barik kampında Qamişlo serhildanı şehitleri anıldı.

Bir yürüyüş ile başlayan anma Efrîn’deki Çağın Direnişi’ni sahiplenme eylemine dönüştü.

Anmaya Rojava’dan gelen PYD Eş Başkanı Şahoz Hesen, Kuzey Suriye Federasyonu Eş Başkanı Senherib Bersum, MSD Yürütme Konseyi üyesi Hikmet Hebib, Kuzey Suriye Federasyonu Meclis Üyesi Mihemmed Teyi ve Kobanê Kanton Eş Başkanı Merva Dreiye'nin bir heyet olarak katıldı.

Anmada konuşan PYD Eş Başkanı Şahoz Hesen, Rojava devriminin mayasını 12 Mart serhildanı ile başladığını söyledi.

“12 Mart’ta başlayan serhildan ve ardından rejim tarafın gerçekleştirilen katliam bizi devrime götürdü. Bugün aynı katliam, saldırılar faşist işgalci Türk devleti tarafından Efrîn’de gerçekleştirilmek isteniyor” diyen Hesen, buna karşı Kürt halkının, YPG, YPJ, QSD savaşçılarının direndiğini söyledi.

Türk devletinin Efrîn’de kimyasal silah kullandığının belgelendiğini de hatırlatan Hesen, “Ama buna rağmen Efrîn halkı ‘hepimiz katliamdan da geçirilsek toprağımızı bırakmayıp savunacağız’ diyorlar. Sadece Efrîn halkı ve YPG, YPJ savaşçıları değil Kuzey Suriye halkları ve savaşçıları şimdi Efrîn’de direniyor” diye konuştu.

Rusya’nın faşist ve katliamcı Erdoğan ile Türk devletinin işgal ve katliamlarına onay vererek, hava sahasını açarak, Suriye’nin parçalanması sürecini başlattığını da Hesen sözlerine ekledi.

Cerablus’tan İdlib’e kadar olan bölgenin Türk devletine bırakılarak bir işgal sürecinin başlatıldığını da vurgulayan Hesen, Efrîn direnişinin bu parçalanmaya karşı durma direnişi olduğunu da söyledi.

Kuzey Suriye Federasyon Eş Başkanı Senherip Bersum da “Qamişlo direnişi devrimi ve Suriye halklarının çözümü olan federasyonun önünü açtı. Efrîn’e saldırı halklarının sistemine Suriye sorununun çözüme yönelik bir saldırıdır. Uluslararası güçlerde Efrîn’de çocukların, kadınların, yaşlıların ve sivillerin katledilmesine karşı katliam yapmasına kulaklarını tıkamış bu suça ortak oluyor. Uluslararası güçlerin bu suçun işlenmesinin önüne geçerek ortak olmamasını istiyoruz" dedi.

Barik Kampı yöneticilerinden Abdullatif Ebuazada Efrîn direnişini selamlayarak, "Efrîn direniş kazanacak Erdoğan yenilecek" dedi.

Konuşmalardan sonra Qamişlo serhildanı ve Efrîn’deki Çağın Direnişi için yazılan şiirler okundu. Anma, “Biji berxwedana Efrînê”, “Biji Kurd û Kurdistan”, “Kahrolsun diktatör Erdoğan” sloganlarıyla sona erdi.