Qendîl’in direnişçi çocukları…

Qendîl’in Mavna köyünden çocukların mesajı var: “Çekin bizi, hala köyümüzde yaşıyoruz. Oyunlarımızı oynuyoruz. Türk devletinden de korkmuyoruz!”

Kürdistan topraklarında dünyaya gelen her kuşak faşizmin kirli yüzüyle erkenden tanışıyor. Direniş topraklarını dört parçaya bölen zihniyet Kürtlerin mücadele ruhunu parçalama ve toprak altına gömmeyi planlarken, karşısında Kürt Özgürlük Hareketi’nin kendilerini yeniden yaratan halk gerçeği ile karşılaşıyor. Bu gerçeklik karşısında gözünü kan bürüyen faşizm, önüne gelen her canlıyı ‘ülkenin refahı’ adına katlediyor. Kendini yaşatmak adına AKP-MHP faşizmi, Qendîl topraklarına kirli saldırı girişimi planı ile halkın yaşam alanlarını hedef alıyor.

Qendîl halkının bu saldırı girişimine karşı, ‘Kürtlerin direniş kalesi geçilmez!’ şiarı faşizme net bir cevap. Halkın büyük çoğunluğu bunu söylerken, Özgürlük Hareketi’nin merkezinde dünyaya gözlerini açan çocukların da bir çift sözü var faşizme! Qendîl sokaklarında gezerken her sokak başında bizi zafer işareti ile karşılayan çocuklarla sohbet etmeye başlıyoruz. Yaşadıkları coğrafya gereği düşman kavramıyla erken yaşlarda tanışan Qendîlli çocuklar, Türk devletinin yaşam alanlarına asla giremeyeceklerini söylüyor.

Dillerinden düşürmedikleri ‘Bijî Serok Apo’ sloganı ardından soruyoruz: ‘Bombardımandan korkuyor musunuz?’ Gözleri ışıl ışıl çocuklardan biri sözü alıyor: ‘Adım Ali Rizgar Mihemed, 12 yaşındayım Balayan’da dünyaya geldim. Hep bombardıman oluyor bu köyde, ama ben korkmuyorum. Bizi koruyanlar var. Vallahi de Türkler köyümüze giremez. Biz de toprağımızı terk etmeyiz!”

Bir diğer durağımız Qendîl’e bağlı Mavna köyü. Orada da tüm coşkuları ve çığlık çığlığa ‘bi xêr hatin heval’ sözleriyle karşılanıyoruz. Çocukların ilk sorusu, bizim kim olduğumuz ve ne iş yaptığımız oluyor. Gazeteci olduğumuzu öğrenince, ‘biz de konuşmak istiyoruz’ diyorlar. Mavna çocuklarının konuşmalarındaki ortak mesaj şöyle: “Çekin bizi, hala köyümüzde yaşıyoruz. Oyunlarımızı oynuyoruz. Türk devletinden de korkmuyoruz.”

Karşılamadaki sıcaklıkla sloganlar eşliğinde uğurluyor çocuklar bizi. Qendil’in direniş ruhu çocuklarıyla büyüyor, yeni nesillere işte böyle aktarılıyor Kürdün kavgası…

Kaynak: Roj News