Reqa Sivil Meclisi’ne 73 ülkeden destek

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı İlham Ehmed, 73 ülkenin Reqa Sivil Meclisi’ne yardım kararı aldığını belirtti.

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı İlham Ehmed, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesine yazdığı makalede, Reqa operasyonu ve Sivil Meclis’in çalışmalarını değerlendirdi.

Ehmed’in yazısı şöyle:

DAİŞ faşizmine karşı verilen uzun soluklu mücadelenin ardından 73 ülke, Reqa Sivil Meclisi’ne yardımda bulunma kararı verdi. Hem yeniden inşa hem de Meclis’in karşılaştığı engellerin aşılması için yardım yapılacak. Alınan yanlış kararlarla derinleştirilen Suriye krizinde, dış güçler çözüm noktasında çok zaman kaybetti. Suriye muhalefeti adındaki silahlı gruplara verilen yardımların büyük bir bölümünün yanlış olduğunu herkes biliyordu. Bu gruplardan oluşan muhalefet koalisyonunun Suriye halkının temsilcisi olarak kabul edilmesi ve uluslararası alanda sadece onların konuşturulması tarihi bir hataydı. Bu gerçeklik şimdi bu devletler tarafından itiraf ediliyor. Bu grupların İhvan çizgisinde yürüdüğü ve gerçek muhalefeti boşa çıkardığı görünen bir realiteydi. Milyarlarca dolar yardım yapılmasına rağmen, ne yazık ki Suriyeli çocuklara bir okul bile açamadılar. Yine askeri anlamda da büyük bir teslimat olmasına rağmen, bir program ve stratejileri olmadığından, bu gruplara katılan herkes radikalleşerek ya çeteleşti ya da savaşın sürdürülmesinden beslenen, kontrol ettikleri toprakları parça parça satan ve işgalcilerin hizmetine sunan çete gruplarına dönüştü.

Hala Astana ve Cenevre’de oyalanıyorlar. Bugüne kadar bu yardımlardan mahrum kalan MSD ve Özerk Yönetim oldu. Bugüne kadar DAİŞ’e karşı eşsiz bir direniş sergileyen ve istikrarın sağlanması için çabalayanlarda, yardımlardan mahrum bırakılan bu güçlerdir. Kıt olanaklarına rağmen yaşamı örmüş ve devam ettirmişlerdir. Her ne kadar olanaklar az olsa da bölgede yeni bir alternatif oluşturdular. Süren altı yıllık savaş ve uygulanan ekonomik ambargoya rağmen bu durum çok önemli hale gelmektedir. Toplumsal yaşamın inşa edilmesinden tutalım, okulların yapılması, toplumun gıda ve yaşama ihtiyaçlarının karşılanması ve hepsinden önemlisi toplumsal güvenliği sağlamıştır. Yardımlardan mahrum bırakılan bu kurumlar, tüm zorluklara rağmen direnişin ve başarının nasıl sağlanacağını herkese gösterdi.

Minbic özgürleştirildiğinde Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülke yardımların gelmemesi ve kentin ablukada tutulması ve çökertilmesi için diplomatik markaj ve saldırı başlattı. Saldırgan ve ambargocu güçlerin istedikleri gerçekleşmedi. Zira Minbic dışarıya dayanmaktan ziyade kendi öz gücüne göre örgütlenen bir kenttir. Tüm ihtiyaçlarını içerde ve doğal yollarla karşılıyor. Bir dönem sonra Türkiye, ambargodan kurtulmak için Minbic’ten yardım isteyebilir. Kuzey Suriye Federasyonu’nun diğer bölgeleri de böyledir.

Herkes, Demokratik Suriye Meclisi’nin resmi kabulünün olup olmadığını soruyordu. Biz de bunun federal Suriye’nin inşa edilmesine ilişkin projemizin ne kadar hayata geçireceğimize bağlı olduğunu söyledik. Suriye’deki kanın durması ve demokratik bir yaşam inşasının en doğru yolu olan projemiz hayata geçtikçe de, sorulan ‘resmi kabul’ gün be gün gerçekleşmektedir. Şimdilerde 73 devlet bölgenin yeniden inşası için karar veriyor. Bu yeni bir adımdır. QSD, DAİŞ’e karşı büyük başarılar elde etti. Ancak DAİŞ’in kültürünün ortadan kaldırılması için eğitim gibi çalışmalarda kullanılacak büyük maddi yardımlara ihtiyaç vardır. Bunların olmadığı yerde yaşam inşa edilmez. Savaş çocukların ruh dünyalarını tahrip etmenin yanı sıra, altyapı başta olmak üzere var olan her şeyi yıktı.

Ülkeler tarafından verilen karar doğru ve yerindedir. Geç kalınmış bir karardır. Bu kadar daha önce alınsaydı, bölgenin durumu belki de bu durumda olmayacaktı. Ancak yine de çok önemli bir karardır. Suriye Demokratik Meclisi’nin çatısı altında bulunan Reqa Sivil Meclisi’nin kabul edilmesi tarihi bir adımdır. Bunca ülke, Reqa Sivil Meclisi dışında burada bir irade tanımadıklarını ifade etmektedir. Türk devleti, özgürleştirildikten sonra Reqa’nın Suriye Koalisyonu adı altında bir araya gelen gruplara teslim edilmesi için uğraştı. Ancak bu bir rüyaydı. Şimdiye kadar bu rüyayı göremedi. Zira Türkiye tüm kozlarını kaybetti. Reqa Sivil Meclisi’ne yardım kararı, aynı zamanda burada meclisin resmi kabulü de olmaktadır. Her şeye rağmen yerel iradenin öncelenmesi, federal Suriye projesi kapsamında geliştirilmesi temel konulardan biridir. Çünkü ancak bu proje Suriye’ye demokratik, eşit, barışçı ve güvenlikli bir yaşam getirebilir. Uluslararası irade şimdi buna hürmet göstermeye ve ilişki geliştirmeye başladı.