Roboskî'de anma: Katiller mutlaka hesap verecektir

Roboskîli aileler, AKP'ye "36 kardeşimiz hükümetinize bağlı askerler tarafından katledildi" mesajını verirken, konferans önerisinde bulundu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da öz eleştiri yaptı ve katliamın devletin onayıyla yaşandığını söyledi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk savaş uçaklarının bombardımanıyla katledilen 19'u çocuk 34 kişi, katliamın 7’nci yıl dönümünde mezarları başında anıldı. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile birlikte çok sayıda partili milletvekili, insan hakları savunucuları ile bazı barolara bağlı avukatlar katıldı. 

Aileler adına açıklamayı katliamda kardeşi Serhat Encu ile birlikte çok sayıda yakınını kaybeden Veli Encu yaptı. 

'KATLİAMCILAR BİLİNMESİNE RAĞMEN...'

Katliamın yaşandığı günü hatırlatan Encu, “Katır sırtında, traktör römorkunda can verdik o gece, tam 34 kere” ifadesini kullandı.

Encu, adalet dedikçe hakarete uğradıklarını, evlerinin basıldığını ve tutuklandıklarını ifade etti. Katliamın nasıl ve kimlerin emriyle gerçekleştiğinin bilinmesine rağmen, faillerin bulunması noktasında kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını vurgulayan Encu, katliamın karanlığa mahkum edildiğini söyledi.

AİHM İLE SORUMLU KİŞİ VE KURUMLARA TEPKİ

En son Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından iç hukuk yollarının tükenmediği gerekçesiyle reddedilen dava dosyasına dair sürece değinen Encu, “Geldiğimizi noktada Roboskî Davası’nı canlandırmak, bir ölüyü canlandırmak kadar zor olmuştur” dedi. Dava dosyasının siyasetin gölgesinde nefes alıp veren mahkeme tarafından aklandığını kaydeden Encu, AİHM’in de katliam karşısında “üç maymunu” oynamayı tercih ettiğini belirtti. 

Encu, dava dosyasının reddedilmesinde sorumluluğu olan kişi ve kurumları da eleştirerek, şunları söyledi:

“Biz başka şeyler de söylüyoruz ve bunları söylerken sesimiz, bizimle beraber olanların çoğunun suskunluğuyla yükselen bir duvara çarpıyor ve bu köyün dışına maalesef çıkamıyor. Siyasi ve toplumsal şöhret ya da tazminattan pay edinmek gibi amaçlarla Roboskî Davası’nın sahibi gibi gezenlerin hiçbirisini, dava skandal bir şekilde sonuçlandığında ortalıkta göremedik. Biz iki kişinin esas kabahatli olduğunu söyleyip, feryadımızı Roboskî dağlarına haykırıyoruz. Ama sesimiz köyden çıkmayıp, yüzümüze geri çarpıyor.

'ÖZ ELEŞTİRİ YAPILMALI'

Davanın nasıl yürütüleceği konusunda bütün aileleri ikna eden, parti adına davanın siyasal yükünü omuzlayan Meral Danış Beştaş ile mahkemeye bir evrakı zamanında teslim etmeyi beceremeyen Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi’nin önce Roboskîlilere, sonra da bütün Kürt halkı ve Türkiye’nin hakperest kamuoyuna bir öz eleştiri borçları, bir hesap verme sorumlulukları vardır. Ancak ne gariptir ki bu iki insan bugüne kadar böyle bir öz eleştiriyi vermiş değiller. Bilakis, biz buradaki devasa sorumsuzluğu eleştirdikçe, sanki Roboskî Katliamı’nı onlar yaşamış da, biz o davayı batırmışız gibi muameleyle karşılaşıyoruz. Bu muameleyi hem siyasetçilerimizden, hem Şırnak Barosu’nun birçok üyesinden hem de sivil toplum insanlarından görüyoruz. Roboskî sahipsizmiş, çok geç anladık. O kadar yalnızmışız ki ilgili avukat hakkında baroya verdiğimiz şikayet dilekçesinin akıbetini öğrenemiyoruz. En çok bu kayıtsızlıktan, bu dehşet verici suskunluktan ürküyoruz. Biz pes etmeyecek, o ölüyü diriltecek, Roboskî’nin fail ve sorumlularını adalet önüne çıkarmak üzere her şeye sıfırdan başlayacağız.”

KONFERANS ÖNERİSİ

Encu, î dosyasını yeniden açmanın yollarını bulmak üzere bir konferans düzenlenmesi önerisinde de bulundu. 

Encu, önerisine ilişkin şunları dile getirdi: “Kürdistan’ın baroları, insan hakları örgütleri, hak savunucuları ve sivil toplum kuruluşları bir konferans tertip etsinler. Bu konferansta Roboskî süreci bütün detaylarıyla ve bütün şeffaflığıyla tartışılsın. Böyle davaların şöhret ve tazminat aracı yapılmaması için bir ortak akıl oluşturulsun. Meral Danış Beştaş ve Nuşirevan Elçi bu konferansa çağrılarak, özeleştiri vermeleri sağlansın. Neyi, nerede, ne için yanlış yahut eksik yaptıklarını hepimiz bilelim. Bu konferanstan çıkacak somut sonuçlar bütün kamuoyu ile paylaşılsın. Kınanacaklar kınansın, ayıplanacaklar ayıplansın, hak mücadelesi vermenin azmini ve sorumluluğunu yüklenenlerle Roboskî davasını yeniden canlandıralım. Umuyor ve diliyoruz ki bu çağrımız da î’de yankılanıp, bize geri dönmesin, sizlerin kulaklarına ulaşsın ve gereği yapılsın."

'AKP'YE BAĞLI ASKERLER KATLETTİ'

AKP'ye seslenen Encu, "36 kardeşimiz hükümetinize bağlı askerler tarafından katledildi, bu gerçekten asla kaçamazsınız" dedi.

Katledilenlerden Cemal Encu’nün ablası Cahide Encu, rehin tutulan eski HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu’nun katliama ilişkin kaleme aldığı mektubunu da okudu.

BULDAN'DAN ÖZ ELEŞTİRİ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da konuşmasında, "Yakınlarını kaybedenler kolluk güçleriyle mücadele etmek zorunda kaldı" dedi. 

Türkiye’nin demokrasi sınavınon î’den geçeceğini vurgulayan Buldan, "Kimi zaman üstlerine panzerler sürülerek katledilen evlatlarımız oldu. Roboskî de bunlardan biriydi. Bu bilerek ve kasıtlı yapılan katliamın sorumluları mutlaka hesap verecektir" diye belirtti.

"Ailemizin yaptığı eleştiriler başımız gözümüz üstünedir" diyen Buldan, şunları kaydetti: "Parti olarak varsa bir eksikliğimiz, yetmezliğimiz bunu telafi etmek en büyük görev ve sorumluluğumuzdur. Bizden kaynaklı yaşanmış her türlü eksiklik karşısında öz eleştiriyi bu mezar başında, bugün ben veriyorum. Ama ailelerimiz şunu da bilsin ki hiçbir zaman yalnız olmadılar, bundan sonra da olmayacaklar."

'DEVLETİN ONAYIYLA KATLEDİLDİLER'

Buldan, şunları da ifade etti: "Bugün bu ülkeyi yönetenlere bir kez daha bu mezarların başından sesleniyoruz: Bu insanlar sizin bilginiz dahilinde, sizin onayınız dahilinde, ayda 50 lira kazanmak için sınırın öte tarafına geçerken bunu bilmenize rağmen bu insanları katlettiyseniz bunu yapanları yargı önüne çıkarma sorumluluğunuz var. Bu sorumluluktan kimse kaçamayacak. Askeri mahkemeler başta olmak üzere gönderilen tüm mahkemelerde Roboski davası reddediliyorsa bir kez daha durup bakmak lazım. Bu dava niye düşürülüyor, reddediliyor? Demek ki sorumlular belli, katiller belli. Ama bunları yargı önüne çıkarmaktan herkes kaçınıyor."