Roboskililerden Cumartesi annelerinin eylemine saldırıya tepki

Roboskililer, her hafta düzenledikleri adalet arayışı eyleminde, Cumartesi Anneleri’ne yönelik polisin saldırısına tepki gösterdi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, Türk savaş uçakları saldırısı sonucu 34 yakınını kaybeden aileler, adalet arayışlarının 348’inci haftasında da yakınlarının mezarı başında bir araya geldi. Yakınlarının fotoğraflarını taşıyan aileler adına Veli Encu açıklama yaptı.

Cumartesi Anneleri’nin 700. Hafta eylemine dönük polis saldırısına tepki gösteren Encu, “Yapılan saldırı ve hükümet yetkililerinin açıklamaları Roboski katliamı için sarf edilen sözlerin ve uygulanan politikaların birebir aynısıdır” dedi.

Saldırının kendilerine Roboski katliamı sonrası, “Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak” diyen yetkililerin daha sonra, “Yatıp kalkıp Uludere diyorsunuz. Her kürtaj bir Uludere'dir” şeklinde çıkıştığı günleri hatırlattığını söyledi.

Yetkililerin daha önce Cumartesi Anneleri için söylediği, “Acınızı dindireceğiz, acınızı paylaşıyoruz” sözlerini unuttuğuna dikkat çeken Encu, “Sözleri unutup, demokratik hak arama eylemlerine gazla ve copla saldırdılar. ‘Teröre destek’ ve ‘paçoz’ gibi ağır ithamlarla Cumartesi Anneleri’nin acılarına acı katan baskı ve saldırıları protesto ediyor ve kınıyoruz” tepkisinde bulundu.

Yetkililerin, evlatları ve yakınları faili meçhul cinayete kurban giden ve kemiklerini arayan Cumartesi Anneleri ile Roboski’de adalet arayan annelere hesap vermek zorunda olduğuna işaret eden Encu, “İşkence ile katledilen Hasan Ocak'ın annesi, bombalarla katledilen Serhat'ın, Erkan'ın ve Orhan'ın anneleri asla çocukları için haykırdığı adaletten vazgeçmeyecek” diye konuştu.

Encu, son olarak yaklaşan 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin şunları söyledi: “Bütün taraflara çağrıda bulunuyoruz; Savaşların açtığı yıkım ortada. Roboski dahil üstü örtülen ya da örtülmeye çalışılan katliamlar ancak barış ortamında çözülebilir. 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesi ile savaşan taraflara bu delilikten dönülme çağrısı yapıyoruz. Denenmeyen tek yolu, yani barış için çaba sarf edilmesini istiyoruz.”