Rojhilat’ta depremzedelere yardımlar ulaştırılmadı

Güney ve Rojhilat Kürdistan’da önceki akşam meydana gelen deprem ardında Rojhilat’ın birçok köyüne hala yardımlar ulaşmadığı gibi, İran hükümeti mağdurlara karşı sorumsuzca yaklaşıyor.

Rojhilat Kürdistan’ın Kirmanşan kentinde depremzedelere hala yardımlar ulaştırılmadı.

Depremden ciddi bir şekilde etkilenen Serpolivuhav, Ezgele, Qesrî Şîrîn û Daloha köylerine hala gıda yardımı başta olmak üzere, barınma olanakları sağlayacak yardımlar bile ulaşmadı. Bölgeye gönderilen yardımların çeteler tarafından engellendiği ve çalındığı bilgisi de edinildi.

HÜKÜMET ÖLÜ SAYISINI NET AÇIKLAMIYOR

Depremden sonra ortaya çıkan tablonun İran’ın Kürdistan’a yönelik sorumsuzca yaklaşımını da net bir şekilde gözler önüne seriyor. İran Yardım Vakfı Başkanı Pir Husên Kolîvend, 453 kişinin yaşamını yitirdiğini, 9397 kişinin de yaralandığı bilgisini paylaşırken, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda ise can kaybının çok çok fazla olduğunu gösteriyor.

ANF’ye konuşan, güvenlik gerekçesiyle ismini vermeyen bir depremzede, “Sadece 13 Kasım günü saat 07.00’den 10.00’a kadar 400 cenaze Serpolizuhaw’da gömüldü” bilgisini paylaştı.

Koyik Hesen köyünden de bir görgü tanığı, 105 cenazenin gömüldüğü görüntülerini “Sadece Koyik Hesen, Koyik Mecide ve Koyik Seyfur’da 180 kişinin öldüğüne dair bilgi kesinleşmiş durumda. Söz konusu üç köy tamamen yıkılmış durumda” bilgisiyle paylaştı.

Qesrî Şîrîn Milletvekili Ferhad Teceri mecliste yaptığı konuşmada, depremzedelere şu ana kadar hiçbir yardımın ulaşmadığını, halkın ve yardım sözlerinin unutulduğu eleştirisinde bulundu. Teceri, “Biz İran hükümetinin bu tavrını kınıyoruz” diye konuştu.

CENAZELERİN AÇIKTA OLMASI TEHLİKE SAÇIYOR

Depremzedelere yardım eden bir kişi ise insanların durumunun çok kötü olduğuna dikkat çekerek şunları dile getirdi: “İnsanların barınacağı bir çadır bile yok. Ölen hayvanların yaydığı kokudan dolayı hastalıklar da ortaya çıkabilir. Bizmirawa köyünde 18 vatandaş yaşamını yitirdi ve hayvanlarının yüzde 90’ı telef olmuş durumda.”

3 ÇOCUK DONARAK ÖLDÜ

İran Kızılayı’nda görev yapan bir kişi, Dalaho, Ezgele ve Selasê Bacewanî’de üç çocuğun soğuktan dolayı yaşamını yitirdiği bilgisini paylaşırken, şu ana kadar bölgeye yardımların yüzde onu bile ulaştırılmadı.

Deprem bölgesine gönderilen yardım malzemelerine ise İran Devrim Muhafızlarının el koyduğu ve keyfi bir biçimde dağıttığı da belirtiliyor.

CENAZELER PARA KARŞILIĞI AİLELERE TESLİM EDİLİYOR

İran Kızılayı’nda çalışan bir kişinin Serpolizerhaw’da morgdaki cenazelerin ailelerine iadesi için 100’er dolar para istendiğini söyledi.