YENİLENDİ II

Rojhilat’ta kolber ve kesibkar isyanı

Doğu Kürdistan’da İran rejiminin ekonomi politikalarına karşı, tek geçim kaynağı sınırlar arası ticaret olan insanlar günlerdir eylemde. Protesto eylemleri tüm bölgeye yayıldı.

Doğu Kürdistan’ın Ciwanro, Bane, Merîwan, Bokan, Mehabad, Seqiz, Serdeşt ve Pîranşar kentlerinde boykot eylemleri var.

Rojhilat halkı tarafından sınır boyunca 8 şehir ile bunlara bağlı köy ve kasabalarda başlatılan boykot İran’ın son 40 yıllık tarihinde en geniş ve uzun süren boykot eylemi olarak değerlendiriliyor. 

Kolberlik (yük taşıyıcılığı) ve sınır ticareti yaparak (kesibkarlar) geçimlerini sağlayanlar, bir haftadır her gün eylemdeler. Her gün kentlerin kaymakamlık binasına yürüyen eylemciler, kurdukları boş sofralar ile rejimin Doğu Kürdistan’a yönelik yıkıcı ekonomi politikalarını protesto ediyor.

Rojhilat kentlerinin hepsinde İran’da İmam Cuma olarak bilinen Cuma namazlarında imamlar verdikleri hutbelerde, İran devletini sorunu çözmeye çağırdı.

İran dini lideri Ali Hameney, eylemlerin dördüncü gününde protestoları yatıştırmak için temsilcilerinden Ulusal Meclis Asayiş üyesi Said Celali’yi Bane kentine gönderdi. Ancak kent sakinleri, Celali’yi protesto ederek konuşmasını dinlemedi.

TEPKİ GÖSTEREN GENÇ KAÇIRILDI

Kesibkarlık yapan Yadgar Sediqi isimli Kürt genci Celali’nin konuşma yaptığı sırada tepki göstererek, “Sınırda çocuklar öldürülüyor. Sınır kapılarını kapatarak halkın ekmeğini elinden aldınız. Artık sizden korkmuyoruz. Ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Yadgar Sadiqî, bu konuşmasından bir gün sonra kaçırıldı ve kendisinden haber alınamıyor.

Tepkiler ardından Celili’nin Seqiz kenti ziyaretini iptal ettiği bildirildi. İran rejimi boykotu kırma ve bitirme için en üst düzeyde devreye girerken, İran Parlamentosu Serdeşt bölgesi Parlamenteri, Cuma günü yaptığı bir açıklamada İran hükümetini uyararak, “Sınır kapılarının kapanması ile 80 bin kolber ve 6 milyon kesibkar işsiz kaldı” dedi.

VALİ AÇIKLAMA YAPTI, AMA HALK PRATİK İSTİYOR

Sine Valisi Behman Muradniya, bu Cumartesi günü İran’da yayın yapan İsna Ajansı’na yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Sınır kapılarının kolberlere açılması yönündeki bütün engeller kaldırıldı. Bu konudaki toplantının sonuçları yakın zamanda açıklanacaktır. Sınır kapıları bir an evvel açılmalıdır.”

Halk ise hükümet temsilcilerinin sözlerine güvenmediklerini ve sınır kapıları açılıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor.

Bu arada Merîwan kenti sınırında kalan Hewreman bölgesinden yurttaşlar da Başbax Sınır Kapısı’na giden yolu kapatacaklarını ve bu yoldan yük araçlarının Güney Kürdistan’a geçişine engel olacaklarını duyurdu.