Sakine Cansız Dersim'de anıldı: Bu kavga bitmeyecek

PKK'nin kurucularından Sakine Cansız, Dersim'de mezarı başında anıldı. Mezarı başında yapılacak anmaya giden halka da polis saldırdı.

Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen PKK'nin kurucularından Sakine Cansız, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dêrsim İl Örgütü binası ve mezarı başında anıldı. Parti binasında yapılan anmada Sakine Cansız ile birlikte katledildiği Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının yer aldığı bir köşe oluşturuldu. 3 kadın devrimci için mumlar yakıldı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri ve çevre kentlerden çok sayıda kişi anmaya katıldı. Anma, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından Sakine Cansız'ın hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. 

Anmada bir açıklama yapan Meral Danış Beştaş, “Katillerin yeni katliamlara ve suikastlare yol açtığını biliyoruz. 9 Ocak Katliamı, tesadüfen gelişen öylesine bir katliam değil. Bu katliam tarihiyle, yeriyle planlanmıştı. Tarihi, hafızayı, gençliği ve diplomatik çalışmaları da hedeflediler. Bu katliamlar, Kürtlerin kavgasında alışmadığımız ama bildiğimiz katliamlardır. Birbirimize anlatmamıza gerek yok. Paris Katliamı’nda hedef, Kürt kadınlarıydı. Kadın örgütlülüğünden alınan güç, egemenleri her zaman rahatsız etmiştir” dedi.

3 Ocak 2013’te ülke tarihinde ilk defa İmralı Adası’na devlet yetkililerinin gittiğini anımsatan Beştaş şunları söyledi: 

“İmralı’da görüşmeler yapıldı. Bu görüşme, Türkiye’de, Kurdistan’da ve uluslararası alanda oldukça desteklenen yeni bir çözüm, yeni bir yol olacaktı. Ama ne yazık ki görüşmelerden 6 gün sonra bu katliam gerçekleşti. Abdullah Öcalan, görüşmelerden sonra ‘Bu katliam Dersim Katliamı kadar önemlidir. Failler ortaya çıkarılmalıdır demişti. Bir kavga hikayesi dinledik ve bu kavga hiçbir zaman bitmeyecek” dedi. 

MEZARI BAŞINDA ANMA

Anmanın ardından halk, Sakine Cansız’ı mezarı başında anmak için Dersim’de bulunan Şehir Mezarlığı’na doğru yola çıktı. Köy giriş ve çıkışlarını kapatan polis ve jandarma, katılımı engellendi. “Eylem ve etkinlik yasağı” gerekçesiyle anmayı engelleyen polisler, ardından halka saldırdı. 

Meral Danış Beştaş ve beraberindeki milletvekilleri, Şehir Mezarlığı’na giderek, Sakine Cansız’ın mezarlığına karanfil bıraktı.