'Sandıkların taşınmasıyla seçim hileleri başladı'

HDP Van İl Örgütü, YSK’nın aldığı Van’da 224 sandığın yerinin değiştirilmesine ilişkin karara tepki göstererek, kararın geri çekilmesini istedi.

YSK tarafından HDP’nin önce olduğu 19 İl’de sandıkların birleştirilmesine ilişkin karara yönelik tepkiler sürüyor. Sandıkların yerlerinin en çok değiştirileceği yerlerden biri Van.

Konuya ilişkin HDP Van İl binasında düzenlenen basın toplantısına HDP Van İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak, HDP PM Üyesi Zelal Yerlikaya ve çok sayıda partili katıldı.

Açıklamayı yapan HDP Van İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak, “Van Valiliği tarafından YSK’ya yapılan sandıkların yerlerinin değiştirilmesi talebi kabul edildi. Konuya ilişkin siyasi partilere gönderilen yazıda Çaldıran, Çatak, Erciş, Gevaş, Gürpınar, Muradiye, Özalp, Saray, Başkale ve Bahçesaray ilçelerinde 224 sandığın taşınmasına ‘Güvenli bölgelere’ taşınmasına karar verildi” Dedi.

HDP’nin güçlü olduğu yerlerde bulunan sandıklar ‘Güvenlik gerekçesiyle’ korucu köylerine taşındığını belirten Karabulak, “Bu durumdan yaklaşık 50 bin seçmen etkilenecek. Bildiğiniz gibi 13.03.2018 tarihi itibariyle mecliste AKP ve MHP oylarıyla bir yasa çıkarıldı. Meclis sabaha kadar çalıştırılarak, gece saatlerinde bu yasayı yaptılar. Bu yasada ki temel her seçimde yapılan hileleri, şaibeleri durumları kanunlaştırdılar“ diye konuştu.

Karabulak, “Bu hilelerden biri de sandıkların taşınması, birleştirilmesine ilişkin bir yasa hükmüydü. Şu anda bu yetkiyi Valilikler kullanıyor. YSK  da ne yazık ki bu yönde karar verdi. Böylelikle özellikle HDP seçmeninin olduğu 19 İl’de en az 270 bin seçmenin etkilendiği bir sandık taşıma kararı alındı. Bu kararın amacı çok açık. Yasa çıkarken de eleştirmiştik, bu bize yönelik tamamen hile organizasyonudur, hilenin alt yapısını oluşturuyorlar. Seçmeni çok uzak mesafelere korucu köylerine oy kullanmak yönlendirmek istiyorlar“ ifadelerini kullandı.

“Seçmenin nasıl taşınacağına dair bir açıklık olmadığı ortadadır, kural olarak yükümlülükte YSK’nındır” diyerek sözlerini sürdüren Karabulak, “Görevi yapacak mülki amirlerdir. Mülki amirlerde İçişleri Bakanlığı tarafından atanan kayyumlardır. Her türlü çabayı harcayacaklarını biliyoruz, amaç sandıklara gitmemizi engellemek ve baraj altında kalmamızı sağlamaktır. Bu parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçim sonucu etkileyecek bir durumdur. Hakkaniyete aykırıdır, seçimlerin güvenliğine, meşruiyetine şimdiden gölge düşürmüştür. Demokratik olmayan ve seçim güvenliğine ilişkin kaygılarımızı arttıran bu tutumdan derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz" diyerek sözlerini bitirdi.