'Sayın Öcalan’la görüşmek tüm ülkenin menfaatine'

HDP Van İl Örgütü, basın mensuplarıyla bir araya geldi. İl Eş Başkanı Ümit Dede, tecridin son bulmasının herkesin faydasına olduğunu söyledi.

HDP Van İl Yönetimi, 28 Ekim'deki olağan kongre ile göreve seçilen seçildikten sonra, Van’da faaliyet yürüten ulusal ve yerel basının temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıya HDP Van il eş başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, HDP PM üyeleri Zelal Yerlikaya, Özgür Zeydanoğlu, DBP PM Üyesi Şehzade Kurt, kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Grup Başkanı Cahit Bozbay, HDP il yöneticileri ve basın mensupları katıldı.

'SAYIN ÖCALAN'LA SİYASET YÜRÜTECEK DÜZEYDE DEĞİLSİNİZ'

Toplantıda ilk olarak söz alan HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede, şunları söyledi:

"Sayın Öcalan’ın toplumla temas ettiği her görüşme bu ülkenin faydasına oldu… Sayın Öcalan görüşmeleri ile asla ülkenin zararına bir durum yaratmadı. AKP'nin yeni dönemde Sayın Öcalan ile temas sağlaması ülkenin menfaatine olacaktır. Geçen 10 yıllık süreçte devletin ve AKP’nin uyguladığı politikalar acizliği gösteriyorlar… Sayın Öcalan ile siyaset konusunda yarışamıyorlar. Sayın Öcalan’ın toplumda büyük bir karşılığı var. Siz ise bunu ortadan kaldırıyorsanız zayıfsınız ve Abdullah Öcalan ile siyaset yürütecek düzeyde değilsiniz. Oysa devletin cesaret göstermesi gerekiyor. Şahsım ve partim adına söylüyorum… Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması devletin de menfaatinedir ve özellikle halkın yararınadır. Türkiye geçmiş yıllarda Kürt sorununu çözseydi bugün Ortadoğu’ya dahli farklı olacaktı. Bu anlamda Türkiye'ye bölgesel güç olma şansını Sayın Öcalan ‘Birlikte yapalım’ diyerek verdi ancak bir şekilde devlet içinden bir refleksle bunun önü kesildi. Bu anlamda kendi başkanlığını garanti altına almak istese de Sayın Öcalan ile görüşmek her zaman toplumun faydasınadır.”

‘DİRENCİMİZLE, EMEĞİMİZLE KADIN MÜCADELESİNİ YÜKSELTECEĞİZ’

Dede’nin ardından söz alan İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak ise, son 2.5 yıllık süreçte mevcut iktidarın özellikle kadınlara yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini söyledi. Halkın oylarıyla seçilen 28 kadın eş başkanının hala cezaevinde olduğunu hatırlatan Karabulak, "Kayyumların ilk iş olarak kadın sığınma evlerini ve kadın emek pazarını kapatması hükûmetin kadın mücadelesine yönelik öfkesinin bir sonucudur. Tüm bu saldırılara karşı inatla kadın mücadelesini daha da yükselteceğiz. Kadın Meclislerimizi oluşturma yönündeki tüm çalışmalarımız sürüyor, 25 Kasım’da Van kentimizde büyük bir kadın mitingi düzenleyeceğiz. Kadın mücadelesine yönelik şiddet politikalarını direncimiz ve mücadelemizle boşa çıkaracağız" diye konuştu.