Seçmen sorgulama nasıl yapılır?

Seçmenlerin 12 Mayıs’a kadar adreslerini doğrulamaları, 12 Mayıs’tan sonra başlayan askı sürecinde de adreslerini ve oy kullanacakları okulları teyit etmeleri gerekiyor.

Seçimler yaklaşıyor ve e-Devlet ile YSK üzerinden sorgulanabilecek seçmen kütükleri 12 Mayıs’a kadar askıda olacak. 02-12 Mayıs günleri arasında seçmenlerin nerede oy kullanacaklarını sorgulamaları gerekiyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP), konuyla ilgili seçmenleri bilgilendiriyor. Bastıkları el ilanlarıyla seçmenlerle görüşüyor ve ne yapmaları gerektiğini anlatıyor.

SEÇMENLER EL İLANLARIYLA BİLGİLENDİRİLDİ

Örgütlenmeden Sorumlu HDP Amed İl Eş Başkan Yardımcısı Erkan Erenci, yürüttükleri çalışmaya ilişkin bilgiler verdi. Erenci, her yıl olduğu gibi bu yıl da seçmen kütüklerinde karışıklık veya oynama olduğu yönünde haberler çıktığını söyleyerek, şunları belirtti: “Biz de parti olarak tedbir almak için Amedli halkımıza gidip kendi oylarına sahip çıkma anlamında seçmen kütükleri askıya çıktıktan sonra kontrol etmeleri hususunda duyurular yaptık. Bununla birlikte 300 bin el ilanı basarak 13 dış ilçe, 4 merkez ilçe olmak üzere 17 ilçede evlere dağıttık. Biz bu el ilanlarını dağıttıktan sonra muhtarlıkların önleri epeyi kalabalık olmaya başladı. İnsanlar gidip seçmen kütüklerini öğrenmeye çalıştılar. İlanlarımızda muhtarlıklardan, Yüksek Seçim Kurulu’nun internet ana sayfasından ve e-Devlet uygulamasından seçmenlerimizin kütüklerini öğrenebileceklerini açıkladık.”

Çalışma yürütürken halkın kısmen bu konuda bilgi sahibi olduğunu fark ettiklerini söyleyen Erenci, “Halkımız bir oyun bile neleri değiştirebileceğini bildikleri için bu konuda bilgili olduğunu gördük" dedi.

'ASKI SÜRECİ TAKİP EDİLMELİ'

Seçmenlerin 12 Mayıs’tan sonra da dikkatli davranmalı gerektiğini vurgulayan Erenci, “Mesele kütüğünü bulmakla bitmiyor. Askı süreci başladığında seçmenlerin bu kez hangi okulda oy kullanacakları açıklanacak. Dolayısıyla onu da özenle takip etmeleri gerekiyor. 12 Mayıs ile oy kullanılacak okulların açıklandığı tarihe kadar olan süreç seçmenler açısından önemlidir. Çünkü asıl mesele orada ortaya çıkıyor. Şimdiye kadar yaşadığı adres ile oy kullanacağı adres arasında fark olabilir. Seçmen güncelleme yapmamış ise bu sorunu yaşamak kaçınılmaz olur. O yüzden bu süreci iyi yönetmek gerekiyor. ”

SEÇMEN SORGULAMA NASIL OLUR?

Yurt içinde oy kullanacak olan seçmenlerin 12 Mayıs’a kadar adreslerini doğrulamaları gerekiyor.

Adres doğrula veya kontrol etme işlemi aşağıda adım adım resimli anlatılıyor:

1. Adım: Google’ye ‘ysk seçmen sorgulama’ yazıyorsunuz.

2.    Adım: Açılan pencerenin ilk sırasında bulunan ‘Yurt İçi Seçmen Sorgulama - YSK’ya tıklıyorsunuz.

3.    Adım: Açılan penceredeki ‘Seçmen Bilgilendirme Hizmetini’ kapattıktan sonra kimlik bilgilerinizi giriyorsunuz. Bilgilerinizi girdikten sonra ‘Sorgula’ butonunu tıklıyorsunuz.

4.    Adım: Kimlik bilgilerinizi girip, ‘Sorgula’ butonuna tıkladıktan sonra açılan sayfada adresinizi doğruluyorsunuz. Şayet adresiniz şu an oturduğunuz yer ise, yine de teyit etmek için ‘AYNI HANEDE OTURA SEÇMENLER’ ve ‘AYNI BİNADA OTURAN SEÇMENLER’i kontrol etmeyi unutmayın.

SON KONTROLLER YAPILMALI

Tabii her şey burada bitmiyor. 12 Mayıs'tan sonra da mutlaka aynı işlemleri yaparak son bir kez daha seçmen kaydınızı kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer seçmen kaydınızda bir yanlışlık veya sorun varsa ilgili kurumlara (muhtarlık, nüfus müdürlükleri, Yüksek Seçim Kurulu) müracaat ederek düzeltilmesini sağlamanız gerekiyor.