Serhat'ta Newroz ateşi yayılıyor

Kürdistan kentlerinde Newroz etkinlikleri sürüyor. Abluka ve engellere rağmen Ağrı, Iğdır, Kars, Muş, Tatvan ve Hakkari'de binler Newroz alanlarında buluştu.

AĞRI

Ağrı'da binlerce kişi Newroz alanına akmaya başladı. Çarşı merkezinde mitingin düzenlendiği Belediye Garajı'na Newroz görevlilerinin alan düzenlemesi yaptığı esnada alanın etrafında bulunan TOMA'lardan uzun süre "Ölürüm Türkiyem" parçasını çalması tepkilere neden oldu. Giriş kapısında gazetecilerin kalem ve defterlerine dahi el koyan polis, alana gelen bir genç ise üzerine giydiği sarı, kırmız yeşil tişört nedeniyle alınmadı. Newroz için hazırlanan sahnede "8 Mart'tan Newroz'a alanlardayız" pankartı asılırken, alan HDP, DBP bayraklarıyla süslendi. Kadınların ulusal kıyafetleriyle katıldığı etkinlik, müzik eşliğinde halay ve konuşmalarla sürüyor.

KARS

Karslılar Cumhuriyet Meydanı'na akın ederek, Newroz'u kutladı. Alan HDP bayrakları ile donatılırken, "Newroz kutlu olsun", "8 Mart'tan Newroz'a" pankartları asıldı. Karslılar Newroz alanına yoğun abluka altında geldi. Newroz alanda ateşin yakılması ve konuşmalarla devam edecek.

IĞDIR

Iğdırlılar Newroz alanına akın etmeye başladı. Rengarenk ulusal kıyafetlerini giyen kadınlar, platformdan çalınan müzikler eşliğinde halay çekti.

Iğdır Belediyesi Eş Başkanı Murat Yikit ve halk HDP binası önünde davul zurna eşliğinde halaya durdu. Halk otobüslerle Newroz alanına taşındı.

HAKKARİ

Hakkari Newrozu kentin girişindeki otogar alnında başladı. Newroz alanı HDP-DBP flamaları ile süslenirken, alana "8 Mart'tan Newroz'a özgürlük için alanlardayız" ve "Newroz Pîroz be" pankartları asıldı. Newroz'un başlaması ile birlikte kentin değişik mahallelerinde halk yerel kıyafetleri ile otogar alanına yürüdü. Newroz etkinlikleri çalınan müziklerin eşliğinde halaylar ile başladı.

MUŞ

Muş'ta Otogar Meydanı'nda kutlanan Newroz'a sabah saatlerinde tüm ilçelerden insanlar akın etti. Halk yöresel kıyafetleri eşliğinde Newroz alanında halay çekti. HDP milletvekilleri Mithat Sancar, Ayşe Acar Başaran'ın da katıldığı etkinlikte, Koma Dengê Jinên Azad ve yerel sanatçılar da birer dinleti sunacak.

BİTLİS

Bitlis'in Tatvan ilçesi Fuar Meydanı'nda Newroz kutlandı. Sabah saatlerinde alana akın eden halk, alanı doldurdu. Bitlis merkez ve ilçelerden binlerce kişinin akın ettiği Newroz'da halk çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu.