Serhed'de şehit düşen 2 gerillanın kimlikleri açıklandı

Serhed’de işgalci Türk devletinin saldırısı sonucu şehadete ulaşan 2 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “uğruna savaştıkları Özgür Önderlik, Özgür Kurdistan hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz“ dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, “Güçlerimiz eylemsizlik pozisyonunda olmasına rağmen faşist AKP-MHP rejimi, işgalci Türk ordusunu kullanarak güçlerimize saldırmaya devam etmektedir” dedi.

HPG, Bakurê Kurdistan ve Medya Savunma Alanları’na dönük gerçekleştirilen saldırıların ayrıntılarına ilişkin şunları belirtti:

“25 Nisan 2023 günü Wan’ın Ebex ilçesi kırsalında görevi başında olan iki yoldaşımıza Türk ordusu tarafından saldırı gerçekleştirilmiştir. Ekin ve Rosîda yoldaşlarımız gerçekleşen düşman saldırısına karşı kendilerini korumak için cevap vermiş, çatışma yaşanmış ve her iki yoldaşımız da son nefeslerine kadar fedaice savaşarak şehadete ulaşmıştır. Kadın Özgürlük Mücadelemizin öncü militanları olan Ekin ve Rosîda yoldaşlarımız özgürlükteki ısrarları ve düşmana boyun eğmeyen asil duruşları ile örnek birer Apocu militan olarak halkımızın özgürlük tarihindeki onurlu yerlerini almayı başardılar. Yoldaşları olarak Ekin ve Rosîda yoldaşlarımızın bizlere devrettiği mücadelelerini onlara layık olmanın bilinci ve sorumluluğuyla daha yükseltecek ve uğruna savaştıkları Özgür Önderlik, Özgür Kurdistan hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.

Başta Ekin ve Rosîda yoldaşlarımızın değerli ailelerine, yurtsever Serhed halkına ve tüm Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Ekin Rizgar Malazgirt
Adı Soyadı: Nuran Altunmakas
Doğum Yeri: İzmir
Anne – Baba Adı: Fatma – Mehmet Şirin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 25 Nisan 2023 / Serhed

 

Kod Adı: Rosîda Bawer
Adı Soyadı: Belgin Güven
Doğum Yeri: Erzirom
Anne – Baba Adı: Halide – Orhan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 25 Nisan 2023 / Serhed

 

EKİN RIZGAR MALAZGİRT

On yıllardır işgalcilerin saldırılarına maruz kalan yurtsever Kurdistan halkı; asimilasyon, inkâr ve imha politikalarının hedefi haline gelmiştir. Yapay sınırlarla dört parçaya bölünen, yaşadığı kadim topraklardan zorla göç ettirilen halkımız adeta bir ekmeğe muhtaç hale getirilmiştir. Bütün bu insanlık dışı saldırılara rağmen Kurdistan’ın direnişçi halkı onurlu yaşam çizgisinden asla taviz vermemiştir. Rêber Apo’nun başlattığı tarihi özgürlük direnişimizle birlikte özgür Kürt ve Kurdistan gerçekliği yeniden ve görkemli bir şekilde ortaya çıkmış, halkımızın özgür gelecek umutları yeniden yeşermiştir. Kurdistan’da ve TC metropollerine göç etmek zorunda kalan halkımız Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni büyük bir heyecan ve coşkuyla karşılaşmış, serhildanlarla Rêber Apo ve partimiz PKK’yi selamlamıştır. PKK’le birlikte yeniden dirilen ve büyük bir tutkuyla devrim mücadelesine katılan halkımızın eşsiz direnişi Kurdistan ve Ortadoğu’yu aşarak bütün ezilen halkların, kadınların ve gençlerin özgür yaşam özlemine cevap olmuştur. PKK’nin zafer ruhuyla donanan ve bulunduğu her yeri direniş merkezine çeviren yurtsever halkımızın yarattığı devrimci gelecek kuşaktan kuşağa aktarılmış ve halkımızın yiğit evlatları her dönem mücadele saflarına akmıştır.

Aslen Mûş-Milazgîr’li olan, sömürgeci TC devletinin baskıları nedeniyle TC metropollerinden İzmir’e göç etmek zorunda kalan ve yurtsever direniş kültürünün hakim olduğu bir ailemizde kutsal Kurdistan topraklarından uzakta doğan Ekin yoldaşımız, Serhed’in kadim direniş geleneğiyle büyümüştür. Ülke topraklarından uzakta doğup büyümesine rağmen kadim Kürt kültüründen kopmadan ve halkımızın özgürlük mücadelesini yakından takip ederek büyüyen Ekin yoldaşımız, halkımızın çektiği acılara duyarsız kalmamış ve erken yaşlardan itibaren mücadele etme iradesi geliştirmiştir. Genç bir Kürt kadını olarak sistemin kadın kimliğini yok sayması, köleleştirerek iradesizleştirmesi gerçekliğini gören yoldaşımız, sisteme karşı ilk çelişkilerini yaşamış ve halkımızın varlığını ortadan kaldırma saldırıları karşısında Rêber Apo felsefesiyle gerçek özgürlüğün mümkün olabileceği gerçeğini bilince çıkarmıştır. 2014 yılında abisinin Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılması Ekin yoldaşımızın mücadelemizi daha yakından takip etmesine ve aktif olarak mücadele içine girmesinin önünü açmıştır. Gerilla saflarına katılmayı çocukluktan itibaren sahip olduğu en büyük hayali olarak tanımlayan yoldaşımız, çocukluk hayaline ihanet etmemiş ve onurlu yaşam arayışçısı olarak 2015 yılında büyük bir özlem duyduğu Serhed’den gerilla saflarına katılmıştır.

Sömürgeci TC devletinin merkezinde büyümesine rağmen Kurdistani özünü ve doğal kişiliğini korumayı başaran Ekin yoldaşımız, kutsal gerillacılık yaşamına uyum sağlamakta zorluk çekmemiştir. Medya Savunma Alanları’na geçerek temel eğitimlerini başarıyla sonuçlandıran yoldaşımız daha sonra Zap alanına geçerek ilk gerillacılık pratiğini gerçekleştirmiştir. Çalışkan, dürüst ve coşkulu kişiliğiyle bulunduğu her ortama güç katan, yoldaşlarıyla güçlü bağlar kuran Ekin yoldaşımız erkenden gelişen ve mücadele saflarında sorumluluk alan yoldaşlarımızdan olmuştur. Zap alanında hareketli timlerde iki yıl boyunca pratik yürüten, birçok eyleme katılan ve yoldaşlarıyla birlikte işgalcilere ağır darbeler vuran Ekin yoldaşımız aldığı pratik tecrübeleri zenginleştirmek, ideolojik olarak derinleşmek ve öncü bir kadın gerilla olarak askeri alanda uzmanlaşmak temelinde sabotaj eğitimi almıştır. Daha sonra Akademi eğitimi alan yoldaşımız Rêber Apo felsefesinde derinleşerek güçlü bir ideolojik hakimiyet geliştirmiş, komutanlaşarak dönemin ihtiyaçlarına cevap olan nitelikli bir YJA Star militanı olmuştur. Askeri alanda derinleşen ve birçok silahta uzmanlaşan Ekin yoldaşımız en baştan itibaren Bakurê Kurdistan’da, özellikle büyük bir özlem duyduğu Serhed’de gerillacılık yapmak için büyük bir ısrar sahibi olmuş ve Bakurê Kurdistan’da gerillacılık yapma şansında sahip olmuştur. 9 Temmuz 2016'da Wan'ın Erdiş ilçesinde sömürgeci Türk ordusuna ait karakola karşı fedai eylem düzenleyen ve çok sayıda işgalciyi cezalandırılan fedai yoldaşımız ve amcasının oğlu Şehîd Delil Memanî (Bilal Altıntaş) şahsında bütün şehitlerimizin mücadelesini sahiplenerek zafere taşımayı temel hedefi olarak ifade eden Ekin yoldaşımız, mücadelesi ve direnişiyle fedailerin izinde yürümüştür. Serhed’in direngen Kürt kadın kimliğini Rêber Apo’nun özgür kadın çizgisiyle bütünleştirerek şahsıdan somutlaştıran Ekin yoldaşımız, öncü bir YJA Star militanı olarak bulunduğu her ortamda yaşamda ve savaşta öncülük rolünü başarıyla yerine getirmiştir. İşgalcilere karşı tarihi bir direniş sergileyen, kanının son damlasına kadar fedaice savaşan Ekin yoldaşımız Zîlan ve Bêrîtanlar’ın yoldaşı olduğunu yürüttüğü mücadeleyle ortaya koymuştur.

PKK ve PAJK’ın zafer çizgisinde fedaice yürüyen ve yaşamını halkımızın özgür geleceğine adayan Ekin yoldaşımızın ardından bıraktığı mücadele mirası her zaman önümüzü aydınlatacaktır.

 

ROSÎDA BAWER

Serhed’in direniş kentlerinden olan Erzirom tarihten günümüze kadar Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin önemli merkezlerinden olmuştur. Halkımıza karşı soykırım sisteminin oluşmaya başladığı 20. yüzyılın başlarından itibaren özgürlük mücadelesini her türlü baskı ve katliama rağmen sürdürmüş, Önder Apo öncülüğünde ortaya çıkan ve tüm halkımızın özgürlük umudu haline gelen PKK ile mücadelesini daha yükseltmiştir. Düşmanın tüm özel savaş politikalarına, asimilasyon ve soykırım uygulamalarına rağmen Kürtlüklerinde ısrar ederek özgür yaşam arayışında olan yurtsever Erzirom halkımız büyük bedeller vermek pahasına bu duruşunda ısrar etmiş ve günümüzde de bu duruşunu koruyarak düşmana gerekli cevabı vermektedir.

Rosîda yoldaşımız da böylesine derin yurtseverlik geleneğine sahip bir ailede doğmuştur. Ailesinin yurtsever olması ve yakın akrabalarından Partimiz saflarına katılımların olması nedeniyle daha küçük yaşlardan itibaren Partimizi tanımıştır. Fakat yakın akrabası Bawer–Feyyaz Güven yoldaşımızın gerilla saflarına katılması Rosîda yoldaşımızı derinden etkilediği gibi belli yoğunlaşma ve arayış sürecine girmesine de neden olmuştur. Her geçen gün düşmanın halkımıza yönelik saldırılarına tanıklık etmesi, düşmanın soykırım sistemini çözümlemesi ve halkımızın birçok alanda özgürlük mücadelesini yükseltmesi ve bu uğurda büyük bedeller vermesi Rosîda yoldaşımızın arayışlarını hızlandırmış ve mücadele etme kararlılığına ulaşmasını sağlamıştır. Düşman baskıları kadar, toplumun kadına karşı geleneksel yaklaşımları ve kadını bir köle statüsünde tutma ısrarı Rosîda yoldaşımızın mücadele etme arayışında etkili olan diğer husus olmuştur. Yakın akrabası Bawer yoldaşımızın şehadete ulaşması, halkımıza yönelik soykırım saldırılarının ve katliamların her geçen gün daha artması Rosîda yoldaşımızın mücadeleye kararlı bir şekilde katılmasını sağlamıştır. En etkili mücadele alanı olarak gerilla saflarını gören yoldaşımız 2015 yılında gerilla saflarına katılarak özgürlükten yana tercih kullanmıştır.

Gerilla saflarına katıldığında büyük bir coşku ve heyecan yaşamış, yeniden doğarcasına gerilla ve dağ yaşamına dört elle sarılmıştır. Gerilladaki her anını kendisini eğiterek geçiren Rosîda yoldaşımız, kişiliğinde önemli devrimler yaratarak öncü bir militan olmayı başarmıştır. Kişiliğinde yarattığı devrimlerle sistemin ve toplumun geleneksel özelliklerinden arınmış, özgür kadın kimliğine ulaşmaya emin adımlarla ilerlemiştir. Aldığı ideolojik eğitimlerle halk gerçekliğimizi daha yakından tanımaya başlamış, soykırımcı Türk devletinin halkımıza yönelik tarihsel düşmanlığının bilincine varmıştır. Bundan dolayı katılımını duygusal katılımdan daha bilinçli bir katılıma dönüştürmeyi başarmıştır. Düşmanın kapsamlı saldırılar gerçekleştirdiği, halkımızın kazanımlarını ortadan kaldırmak istediği bir süreçte düşman saldırılarına cevap olmak ve halkımızın kazanımlarını korumak için kendisini askeri alanda geliştirmek istemiştir. Bu temelde 2016 yılında başladığı askeri akademideki eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlamıştır. Bu eğitim sürecindeki çalışkanlığı, merakı, öğrenme isteği ve eşsiz çabası ile öne çıkan Rosîda yoldaşımız yoldaşlarının güvenini kazanmış ve eğitici olarak akademide kalmıştır. Yaklaşık 3 yıl boyunca yer aldığı eğitim çalışmalarında onlarca yoldaşının eğitimi ile bizzat ilgilenmiş, yoldaşlarının askeri ve ideolojik olarak gelişmesi için büyük bir emeğin sahibi olmuştur. Bu süreçte Rosîda yoldaşımız kendisini de eğitmeyi ihmal etmemiş, hem askeri ve hem de ideolojik anlamda yaptığı yoğunlaşmalarla yetkin bir YJA Star gerillası olmuştur. Sürekli mücadelesini büyütmenin çabasında olan yoldaşımız Bakurê Kurdistan’a gitmeyi en önemli amaçlarından biri olarak belirlemiştir. Böylece Önderliğimize daha yakın olacağını hissetmiştir. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlamayı ve Önderliğimizle bir an bile olsa beraber olmayı en büyük hayali yapmış ve bu hayalini gerçekleştirmenin fedaice bir katılımdan geçtiğinin bilincindedir. 2019 yılında Şehîd Bêrîtan Özgür Kadın Akademisi’nde ideolojik eğitim alan yoldaşımız, bu eğitim sürecinde kadın yoldaşları ile birlikte derin yoğunlaşmalar yaşamış, özgür kadın ilkelerini kişilik özelliği haline getirmiş özgürlük yürüyüşüne kendisinden emin, güçlü ve cesur bir militan olarak devam etmiştir. Bakurê Kurdistan’a gitme ısrarını akademi sürecinde de devam ettiren Rosîda yoldaşımız, bu ısrarında başarılı olmuş ve Bakurê Kurdistan’a geçmiştir.

Doğduğu Serhed topraklara elinde silahı, özgür bir YJA Star militanı olarak dönen Rosîda yoldaşımız, soykırımcı düşmandan on yılların hesabını sormayı en öncelikli hedeflerinden bir yapmış, bu temelde dur durak bilmeyen bir tempo ile mücadele etmiştir. 25 Nisan 2023 günü Wan’a bağlı Ebex alanında düşmanla girilen çatışmada, düşmana olan öfkesini ve hıncını direnişiyle göstermiş, halkımızın intikamını almayı başarmıştır. Düşmanla yaşanan uzun süreli çatışmalardan sonra PKK’nin direniş geleneğine yaraşır bir biçimde son nefesine kadar savaşarak Ekin yoldaşımızla birlikte şehadete ulaşmıştır. Yüreğinin güzelliğini, bulunduğu her ortamda yoldaşlarıyla paylaşan, dürüst, sade ve ikirciksiz katılımı ile öncü bir YJA Star militanı olan Rosîda yoldaşımız ardından başarı dolu bir mücadele bırakmıştır. Yoldaşları olarak Rosîda yoldaşımızın bizlere devrettiği mücadele bayrağını daha da yükselterek onun şahsında tüm şehitlere olan minnet borcumuzu ödemeye çalışacağımızın sözünü veriyoruz.
         


        

İŞGAL SALDIRILARI  DEVAM EDİYOR

İşgalci TC ordusunun gerçekleştirdiği saldırılar;

27 ve 28 Nisan’da Girê Cûdî Direniş Alanı ile Çemço ve Sîda’daki direniş mevzilerimiz 4 kez saldırı helikopteri, 22 kez obüs ve ağır silahlarla bombalanmıştır.

24 Nisan’dan beri işgalciler Sîda’daki direniş mevzilerini kepçe ve kırıcı kepçelerle yıkmaya çalışmıştır.”