Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim’de anıldı

Seyit Rıza ve arkadaşları katledilişlerinin 80’inci yıl dönümünde Dersim’de Seyit Rıza Meydanı’nda anıldı.

Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmelerinin 80. yıl dönümü nedeniyle Dersim’deki Seyit Rıza Meydanı’nda anma programı düzenlendi. Anmaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, HDP parti meclis üyeleri, HDP Demokratik Alevi Derneği, Dersim Dernekleri Federasyonu (DDF), Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM), Pir Sultan Abdal Derneği (PSAD), sanatçı Ferhat Tunç ile çok sayıda kişi katıldı.

DAM temsilcisi Hüseyin Ayrılmaz, Dersim’de 50 bin kadın, çocuk, yaşlı genç insanın süngülerle, evlerinde yakılarak, derelerde kurşunlanarak katledildiğini, Dersim’in liderlerinden Seyit Rıza, Usene Seydi, Fındıq Ağa, Seyd Usen, Hesene İbrayımi, Hesen Ağa, Aliye Mirzali’nin ise 15 Kasım 1937’de idam edildiğini söyledi.

Sanatçı Ferhat Tunç ise Seyit Rıza ile beraber katledilen 7 liderin ardından ömür boyu hapse çarptırılanların cesetlerine hala ulaşılmadığını belirterek ölüme mahkum edilen Civlet Ağa, Cevraile Areki, Qeme Ağaye Usuvu ve Qemer Ağaye Heyderu’yu saygı ve minnetle andığını söyledi. Tunç, bu kişilerin 1938’de yargılanan Dersimlinin kimliği ve onurunu temsil ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Seyit Rıza ve arkadaşları anısına oturma eylemi yapıldı. Lokma dağıtıldıktan sonra da her evde anılarına mum yakılacağı duyuruldu.