Siyasi partiler: Halkımız bizden birlik bekliyor

Ulusal birlik çalıştayında söz alan siyasi parti temsilcileri Kürt halkının kendilerinden ulusal birliklerini sağlamayı beklediklerini kaydetti.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Süleymaniye'de düzelendiği ulusal birlik çalıştayında açılış konuşmasının ardından siyasi parti, örgüt ve kurum temsilcilerinin konuşmalarına geçildi. Çalıştayda söz alan parti temsilcilerinin konuşmaları şöyle: 

'BİZLER BİRİZ HEDEFLERİMİZ BİR'

YNK Heyeti adın Nermîn Osman: "Belki bir yüz yıl daha böyle bir fırsat yakalayamacağız. Bizim için birlikten daha değerli bir şey yoktur. Parçalar arası sorunlarımız ve parça içleri sorunlarımızı konuşmamızın yegane yolu diyalogdur. Ama yine de bizim iç sorunlarımız ulusal sorunlarda ortak tutum içerisinde olmayacağımız anlamına gelmemektedir. Oysaki düşmanlarımız bizlere saldırırken ulusal kimliğimizi hedef alıyorlar. 

Kürdistan'ın her bir parçasının gözü bugün üzerimizdedir. Bizler biriz, amacımız bir, hedeflerimiz bir. Gün geçtikçe haklarımızı kazanma konusunda büyük adımlar atıyoruz. Bunu da gerilla, pêşmerge ve savaşçılarımıza borçluyuz. Onları buradan saygıyla selamlıyoruz. Şehirlerimize minnnet ailelerine saygılarımıza sunuyoruz." 

ŞENGAL BİRLİĞİMİZİN ZAYIF OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Koma Jinên Kurdistan (KJK) üyesi Besê Erzîncan: "Dün Amed zindanında dört yoldaşımızın bedenlerini ölüm orucuna yatırmasının yıldönümüydü. Önceki gün de Dr. Qasimlo'nun şehadet yıldönümüydü. Dört parçadaki şehitlerimizi saygıyla anarak konuşmama başlamak istiyorum. Değerli katılımcılar, ben konuşmamda özellikle kadınların rolüne ve kadınların ulusal birlik rolü üzerine konuşmak istiyorum. 21'inci yüzyılda Kürt kadınların savaş mevzileri, siyasette, ekonomide ve tüm alanlarda önemli kazanımlar elde etti. Kürdistan'ın parçalanmışlığı ise en çok Kürt kadınlarını parçaladı. Ama geldiğimiz noktada Kürt kadınları sergilemiş oldukları direniş ve verdikleri mücadele ile bu parçalanmışlığa büyük darbeler vurdu. 

Bizler Kürt kadınlar olarak birliği elzem görüyoruz. Birliğimiz olmadığı için daha birkaç yıl önce Êzidî kadınlar büyük bir katliamla yüz yüze kaldı. Êzidî kadınların yaşadıkları bizim birliğimizin olmamasından kaynaklanıyordu." 

KÜRT HALKI BİZDEN ORTAK SES BEKLEMEKTEDİR

Goran (Değişim) Hareketi heyeti adına Aras Welî: "Kürt halkının bugün her şeyden çok birliğe ihtiyacı vardır. Kürt evinden ortak bir sesin çıkması bizim birliğimizin olması lazım. Bugün başta Rojava'da yaşanan siyasi ve askeri durum bizden ortak bir ses beklemektedir. Güney Kürdistan'da yaşananlar birliği dayatıyor. Bugün Güney Kürdistan'da bir referandum süreci yaşanmaktadır. Ama bizler referandumun siyasi amaçlar için kullanıldığını görüyoruz. Oysaki bağımsızlık bir ama olmalı bir araç değil. Ümit ediyorum ki Kürdistan'ın genelinde yaşanan sorunlarını çözümü için bu toplantı vesile olur." 

ULUSAL BİRLİK İÇİN ROJAVA ŞEHİTLİKLERİNE BAKIN

Rojava parti ve kurumları adına Asya Ebdullah: "Öncelikle bütün özgürlük şehitlerinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Bugün Kürdistan'ın dört bir yanında halkımıza reva görülen zulumlere karşı mücadele eden direnişleri selamlıyorum. Bugün bizlerin önünde elde ettiğimiz kazanımları nasıl birlik ruhuyla koruyabileceğimiz durmaktadır. Bugün sömürgecilerin üzerimize farz kılmaya çalıştığı köleliğe karşı nasıl birliklik ruhuyla mücadele edeceğimiz önümüzde durmaktadır. 

Rojava şehitliklerinde ulusal birlik sağlanmıştır. Bu şehitlikler bizlere bir şey söylüyor. Bize birliğini sağlayın diyen emrediyorlar. Halkımız birliğini sağlamıştır. Sıra biz siyasi parti ve örgütlerdedir. Hepimizin şunu kendimize sormamız lazım: Ulusal birliğimizi sağlamamızı engelleyen nedir? 

Bugün Kürt halkının üzerindeki tehditler büyüyerek sürmektedir. Bizim kurtarılmış bölgelerimize karşı tehditler, Efrîn'e yönelik tehditler devam etmektedir. Kuzey Kürdistan, Rojhilat ve Güney Kürdistan hiç fark etmeksizin saldırılara karşı ortak bir ruhla mücadele etmeli ve karşı koymalıyız. Bu çalıştayın da ulusal birliğimizi kadim kılma yolunda büyük bir adım olacağı kanaatindeyiz."