'Siyasi partiler somut projeler sunmalı'

Ulusal birlik çalıştayına katılan Irak parlamentosu eski milletvekilleri, siyasi partilerin proje ve önerilerini daha somut bir şekilde ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Kürt ulusal birliğinin tartışılması için Süleymaniye'de düzenlediği çalıştaya katılan Irak parlamentosu eski parlamenterleri, Kürt halkının birliğini sağlaması gerektiğine vurguda bulunarak, somut adımların atılması gerektiğini dile getirdi. Irak Parlamentosu eski milletvekili Sozan Mihemed ile Rabia Mihemed Ebdullah ulusal birlik çalıştayına ilişkin ANF'ye konuştu.

'ULUSAL BİRLİK BİR ZARURİYETTİR'

KNK'nin başlatttığı ulusal birlik sürecini önemli bulduğunu dile getiren Irak Parlamentosu eski milletvekili Sozan Mihemed, Kürdistan'ın dört parçasında sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, somut projeler ortaya konması gerektiğine vurguda bulundu. Mihemed, "Bugün burada yapılan çalıştay Kürdistan'ın tüm parçaları için projeler sunması bakımından önemlidir. Diğer bir önemi de tarihi bir dönemde yapılmasından dolayı önem taşıyor. Özellik Güney Kürdistan'ın yaşadığı ekonomik sorunlar, diğer parçalarda ve Güney'de yaşanan siyasi sorunlar da kongrenin önemini arttırıyor. Yaşananları göz önünde bulundurduğumuzda ulusal birlik ve kongre bir zaruriyet olmaktadır" dedi.

'KDP GELİP KONUŞMALIYDI'

Irak Parlamentosu eski milletvekili Rabia Mihemed Ebdulah ise ulusal birlik çalıştayına Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) katılmamasını eleştirerek, "Güney Kürdistan'da yaşanan birçok sorunun içinde yer alan bir partinin böylesi bir toplantıya katılmaması eksikliktir. Bugün burada olmalı ve başta Güney Kürdistan olmak üzere diğer parçalarda yaşanan sorunlar hakkında konuşmalıydılar" diye kaydetti.

'DOĞRU TEŞHİS KONULMALI'

Çalıştayın ilk oturumunda sorunların tahlili ve somut proje sunma konusunda eksikliklerin yaşandığını söyleyen Rabia Mihemed Ebdullah, "Toplantıya katılan partilerin de sorunların kaynağına işaret eden önerilerini sunmalılar. Çünkü bir doktor düşünün eğer doğru teşhisi yapamazsa doğru reçeteyi de yazamaz. Bunun için daha somut sorunları üzerinde tartışılması gerektiği kanaatindeyim" dedi.