Süleymaniye'de onbinler Efrîn için yürüdü

Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal girişimini protesto etmek için Güney Kürdistan'ın birçok kentinde merkezi eylemler düzenleniyor.

Geçtiğimiz günlerde aydın, yazar, sivil toplum temsilcileri ve bir grup parlamenter tarafından kurulan "Efrîn Cephesi"nin çağrısı üzerine bugün Süleymaniye'de onbinlerce kişi Efrîn için yürüdü.

Süleymaniye'de saat 11.00'da Saholeke'de başlayan ve onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüş Baxê Gişti'ye kadar devam etti. Yürüyüşte dün Efrîn'in Hemam köyünde Türk ordusu ve çetelerine karşı fedai eylem düzenleyen YPJ savaşçısı Alesta Xabur'un posterleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, YPG-YPJ'nin bayrakları taşındı. Eylemcilerin taşıdıkları zeytin dalları da dikkat çekerken yürüyüş boyunca "Biji berxwedana Efrînê" ve "Efrîn berxwedan e Silêmani piştewan e" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından Efrîn Cephesi adına konuşan Mamoste Hêmin, Türk devletinin işgalini kınadıklarını belirterek "Yüzyıllardır halkımıza kan, gözyaşı ve zulüm reva görülüyor. Bunlar her defasında farklı bir maske ile yapıldı. Bugün de Türk devleti Efrîn'i işgal etmeyi kafasına koymuş. Hedeflenen ise oradaki halkımızın özgür modelidir. Şimdiye kadar yüzlerce insanımız katledildi" dedi.

Mamoste Hêmin, "Buradan insan hakları örgütleri, uluslararası kamuoyu ve demokrasi güçlerine bu işgal ve katliam karşısında sessiz kalmamaları ve harekete geçmeleri çağrısında bulunuyoruz. Türk devletinin işgalini asla kabul etmeyeceğiz’’ diye konuştu.

Güney Kürdistan parlamentosu adına konuşan Goran Hareketi Milletvekili Perwa Eli ise Türk devletinin açıkça Efrîn'e işgale giriştiğini ve tüm Kürt halkını hedef aldığını kaydetti. Güney Kürdistan parlamentosunun buna sessiz kalmaması gerektiğini ifade eden Eli, Türk devletinin Güney Kürdistan'daki askeri kamplarının sayısının 18'e çıktığını hatırlatarak, "Daha önce bu askeri üslerin kapatılması için parlamento kararı alınmıştı. Bunların bir an önce Kürdistan'da atılması gerekir. Efrîn direnişini selamlıyorum, Efrîn yalnız değil" diye konuştu.

KNK adına konuşan Abdullah Mele Nuri ise, Türk devletinin bütün Kürtlere savaş açtığını belirterek, "Bunu Amed, Hewler, Süleymaniye’de, Cizre, Mahabad tüm Kürdistan biliyor. Bunlara karşı birlik olmamızın zamanı çoktan geçti. Artık tek ses bunlara karşı durmalıyız" dedi.

Kurdistan Din Alimleri Birliği Başkanı Mele Necmeddin da "Ben siyasi birşey söylemeyeceğim. Sahtekar Erdoğan dini kullanarak tüm Kürtlere savaş açmış. Buna karşı ya bir olup kazanacağız ya da hepimiz şehit düşeceğiz. Efrîn düşmeyecek. Efrîn düşmeyecek. Buna izin vermeyeceğiz" diye kaydetti.

Eylemin ardından yarın bir grup gencin Süleymaniye'den Efrîn'e doğru yola çıkacağı duyuruldu.