Sur'daki yıkımı durdurmak için imza kampanyası

"Diyarbakır Suriçi ortak dünyamızdır, yıkım durdurulsun” şiarıyla imza kampanyası başlatıldı.

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, “Diyarbakır Suriçi ortak dünyamızdır, yıkım durdurulsun” şiarıyla imza kampanyası başlattı. Kampanyaya ilişkin Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya platform eş sözcüleri Talat Çetinkaya ve Büşra Cizrelioğulları’nın yanı sıra platform üyeleri katıldı. 

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Talat Çetinkaya, İstanbul’daki Sur’un Yıkımına Hayır Forumu'nun Amed'de de yapılacağını söyledi.

Sur’daki yıkımla ilgili Avrupa Birliği’ne üye 16 ülkenin elçilikleriyle görüşme yaptıklarını belirten Çetinkaya, Avrupa’daki çeşitli kurumlarla temaslarının sürdüğünü söyledi. Sur’un yıkımına karşı verdikleri desteklerinden dolayı Sosyal Hukuk Derneği’ne, HDK ve HDP ekoloji çalışmalarına teşekkür eden Çetinkaya, Sur’un yıkımı durdurulması için duyarlılık çağrısında bulundu. 

'HALKIN SESİ OLACAĞIZ'

Eş Sözcü Büşra Cizrelioğulları da basın metnini okudu. Cizrelioğulları, Suriçi’nde göçe ve yoksulluğa maruz bırakılan halkın sesi olmaya çalıştıklarını belirtti. Çalışmalarının OHAL koşullarında oluşan tüm zorluklara rağmen platform bileşenleri ve duyarlı çevreler tarafından sürdürüldüğüne vurgu yapan Cizrelioğulları, Suriçi halkının karşı çıkmasına rağmen yapılan “Kentsel dönüşüm” ve rant uygulamaları durdurulana kadar halkın sesi olmayı sürdüreceklerini vurguladı.

'SAHİPLENELİM, YIKIMI DURDURALIM'

Sur’daki yıkımın devam ettiğine dikkat çeken Cizrelioğulları, şunları aktardı: “Mahallede yaşayan halkın bu çığlığına sahip çıkmak ve ses olmak, bütün duyarlı kişi, kurum ve kuruluşların, hak örgütlerinin, siyasi partilerin, derneklerin, platform ve inisiyatiflerin, meslek odaları, emek ve demokrasi güçlerinin sorumluluk alanında bulunan bir görevdir. Dolayısıyla platformumuzun başlattığı bu sahiplenme çağrısında her birimizin sorumluluğu eşit düzeydedir. Bu sahiplenme ve karşı çıkış biçimini sürdürmeli ve yıkımın önüne bir an önce geçmeliyiz."

KAMPANYA

Ortak amaç, mücadele bilinci ve sorumluluğuyla her an evinden ve mahallesinden zorla, tehdit edilerek çıkarılmaya çalışılan Alipaşa ve Lalebey halkının meşru taleplerini bütün dünya gündemine taşımayı hedeflediklerini dile getiren Cizrelioğulları, bu bağlamda mücadelelerinin bir aşaması olarak ‘’Diyarbakır Suriçi Ortak Dünyamızdır, Yıkım Durdurulsun’’ şiarıyla bir ay sürecek olan imza kampanyasını başlattıklarını bildirdi.

Toplanan imzaların Meclis Başkanlığına gönderileceğini belirten Cizrelioğulları, şöyle devam etti: “İmza kampanyamız aynı anda hem sosyal medya üzerinden hem de ıslak imzalı yöntemle sürdürülecektir. Diyarbakır dışında kalan ve kampanyamıza destek verecek kişi ve kurumlar imza föyüne @SurPlatformu resmi Twitter hesabından erişilebilir.”

Cizrelioğulları, “Hakların ortak mücadele bilinci ve inancıyla yıkımı durdurabileceğimize ve kazanacağımıza inanıyoruz. Bu mücadele ve dayanışma bilinciyle tüm duyarlı kesimleri imza kampanyamıza destek sunmaya ve sahiplenmeye çağırıyoruz" dedi. 

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cizrelioğulları, toplanan imzaların sadece Meclise gönderileceğini, uluslararası anlamda bir planlama yapmadıklarını ancak bu konuyla ilgili UNESCO ile temas halinde olduklarını söyledi.

Cizrelioğlulları, “Bu mesele tüm Türkiye’nin sorunu o yüzden Türkiye çapında bir kampanya yürütüyoruz. Meşru talebimizin zemini de halktır. Halk Sur’dan çıkmak istemiyor. İnsanların kendi evlerini yeniden inşa etme imkânının sağlanmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.