'Tarih bize birliği dayatıyor'

KNK'nin öncülüğünü yaptığı ulusal birlik çalıştayında siyasi parti ve kurumların mesajları okumaya devam ediyor.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Süleymaniye'de düzelendiği ulusal birlik çalıştayında siyasi partilerin önerileri ve ulusal birliğe ilişkin projeleri okunmaya devam ediyor. Çalıştayda söz alan parti temsilcilerinin konuşmaları şöyle:

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) adına Mülkiye Birtane: "Bu önemli ve tarihsel toplantıya katılan tüm katılımcıları selamlıyorum. Kürt halkı Özgür Kürdistan ve Demokratik toplum şiarıyla yürüttüğü mücadele içerisinden geçtiğimiz sürecin öncülüğünü yapıyor. Halkımızın yürüttüğü mücadele artık sonuç alma aşamasındadır.

Kürt halkı artık öncüsüz ve örgütsüz günleri geride bırakmıştır. Bundan yüzyıl önce dört parça Kürdistan’dan büyük direnişler gösterdiyse de ulusal birliği sağlayamadıkları için sömürgecilik statüsünü kaldıramadılar. Şimdi yüzyıl sonra Ortadoğu da yeni değişimlerin yaşandığı bir dönem açığa çıkmıştır. Ortadoğu’nun geleceğinin yeniden belirlendiği günlerden geçiyoruz. Bu süreçte yalnızca Kürt halkının değil Ortadoğu halkının da büyük beklentileri var. Bunlara yanıt olmak dört parça Kürdistan’daki bütün güçleri birleştirerek açığa çıkan imkanları değerlendirmek bizlerin görevidir.

Dört parçadaki tüm etnik ve inanç topluluklarınn beklentisi bu süreci iyi değerlendirmemizdir. Zaman kaybetmeden ulusal birliği sağlamalıyız. Tarih bunu bizlere farz kılmıştır.

Kürt halkı Şegal, Kobane, Kerkük ve diğer bölgelerde DAİŞ çetelerine karşı ulusal bir direniş gösteriyor. Yüzyıl önce kurulan sömürgecilik statüsü artık anlamsızdır. Kendi kaderini belirleme hakkı belirleme hakkı Kürt halkının en meşru ve demokratik hakkıdır.

KNK çalışmaları stratejik ve yaşamsal bir çalışmadır. Ortadoğu’da yeniden sömürgeci bir sistem kurma planlarının yapıldığı bir dönemde hiçbir parti ve örgüt ulusal birlik çalışmalarını görmezden gelmemelidir. DTK olarak ulusal birlik çalışmalarının devam edip sonuçlanabilmesi için çalıştaya önerimiz tüm bileşenlerin içerisinde yer aldığı inisiyatif sahibi bir komitenin oluşturulmasıdır."

BİRÇOK SORUNUMUZ VAR

İslami Birlik (Yekgirtu) Partisi temsilcisi Ebubekir Karwani: "Ulusal birlik için değil ulusal kongre için bir çalıştay yapılmalıydı. Çünkü henüz ortak bir konsept çerçevesinde buluşmuş değiliz. Ulusal birlik büyük bir slogandır. Bizlerin önünde bir tane sorun yok. Birçok sorunumuzu var ve öncelikle çözmemiz gereken bu sorunlardı."

LOZAN'DAKİ PARÇALANMIŞ ZİHNİYETİ AŞMALIYIZ

Kongreya Star adına Mizgin Ehmed: "Kadınlar kendi aralarında birliği sağlayarak, ulusal birliği öncülük yapabilir. Şu anda ortadoğu’nun geleceği hakkında yapılan tartışmaların merkezinde Kürt kadınları var. Rojava’da büyükü bir direniş yaşanıyor. Bu direnişi ortak bir çatı altında buluşturmalıyız. Bunu başaramazsak yüz yıl önce yaşanan parçalı siyasetin kurbanı oluruz. Bu gün burada toplanmamızın amacı bu tahirsel hatayı tekrar etmemektir. Parti ve şahsi çıkarları bir tarafa bırakarak bir araya gelmeliyiz. Lozan’la yaratılan parçalanmış siyaset ve zihniyeti aşmanın zamanıdır.

Şimdi Rojava’ya yönelik özellikle de Efrin’e dönük yeni bir işgal planı yapılıyor. Kürdistan’ın neresinde bir saldırı olursa Kürt halkı orası benim irademdir diyerek saldırılara karşı çıkmalıdır."

PJAK: TARİHİ GÖREVİ YERİNE GETİRMELİYİZ

PJAK ve KODAR adına Siyamend Moini: "Tüm taraflar tarihsel görevlerini yerine getirmelidir. Ulusal birlikle sömürgecilik siyasetin içimize yerleştirdiği parçalanmışlığa yanıtı vermeliyiz. Tüm Kürdistan direniş içerisindedir. Dört parçada devrimsel süreçler yaşanıyor. Tüm siyasi parti temsilcileri ve şahsiyetler bu direnişi kendi şahsi çıkarları uğruna tehlikeye atmamalıdır. KNK’ye bu tarihsel görevi üstlendiği için teşekkür ediyor. PJAK ve KODAR olarak, özgürlük ve birliğini sağlamak için üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye hazırız."

İŞGALCİLER ZAYIF BİZ GÜÇLÜYÜZ

HDP Wan Milletvekili Nadir Yıldırım: "Kürdistan'ın dört parçasının üzerinde işgalcilerin zülmü devam ediyor. Ancak en büyük zulüm bugün itibariyle Kuzey Kürdistan'da yaşanan Türk devletinin zulmüdür. Bugün eşbaşkanlarımız dahil binlerce yoldaşımız zindandadır. Buradan Eşbaşkanlarımız Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ve Ahmet Türk'ün selamlarını iletmek istiyorum.

Burada çok şey konuşuldu ve herkes ulusal birliğin önemine vurguda bulunuldu. Bizler de HDP olarak ulusal birlik için üzerimize düşen her türlü görevi üstlenemeye hazırız. (...) Bugün şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bizler tasfiyeciliği kırdık. Kürdistan'ın işgalcileri en zayıf dönemlerini yaşarken, Kürt halkı en güçlü dönemini yaşıyor. Eğer enerjilerimizi parçalamazsak özgürlüğümüzü kazanmamız kesindir. An azadi, an azadi."

PARLAMENTERLER BİRLİĞİ'NDEN PROJE TASLAĞI

Kürdistan Parlamenterler Birliği adına Nemet Ebdullah: "KNK'yi bu onurlu çalışmasından dolayı tebrik ediyorum. Umuyorum ki burada yapılacak öneriler Kürt halkı için ortak bir program ortaya koyabilir. Bizler siyasi partiler de nasıl ki gençlerimiz aynı mevzilerde bir oluyorsa bizim de siyaset mevzisinde dışarıya karşı bir olmamız gerekir."

Kürdistan Parlamenterler Birliği adına Nemet Ebdullah, KNK'nin dört parça Kürdistan için ortak bir çatı örgütü olması için bir proje taslağı sundu.

KOMELA: DİLİMİZE VE KÜLTÜRÜMÜZE BİR SALDIRI VAR

Komala İslami Partisi adına Kamuran Babanzade: "Kürt halkının kendisini nasıl idare edeceğini, farklılıklar nasıl bir arada yaşayacak bunlar için bir yol haritası belirlemeliyiz. Kürdistan'da yaşayan sorunlar sadece bir parti ya da gücü ilgilendirmiyor, tüm Kürt halkını ilgilendiriyor. Şüphesiz ki her parçanın kendisine göre özgünlükleri var ama yaşanan sorunların kaynağında Kürt kültürü ve dilini yaşamaktan kaynaklanıyor. Yani bizim kültürümüze ve dilimize bir saldırı var. Ümit ediyorum ki bizler tüm halkımızın sorunlarını giderecek yol haritası belirler. Çünkü önümüzde parçalardan ziyade parçalar arasında da parçalanma gibi bir tehlike var."

BİRLİK OLDUĞUMUZ TAKTİRDE...

Rojava'da 5 partiden oluşan Kardeşlik Listesi adına Mistefa Mişeyîq: Bizim Rojava'da yaşamadığımız saldırı kalmadı. Ama hep birlikte direnerek dostlar da edindik. Şüphesiz ki Kürt halkının dört parçadan bize sunduğu destek sayesinde Rojava gibi bir devrimi ortaya çıkardık. Bizler birlik olduğumuz taktirde neler yapabileceğimiz gösterdik. Umuyorum ki bundan sonra birliğimizi sağlayarak tüm parçalar için büyük başarılar elde ederiz.

BİRLİK OLMAZSAK KAZANIMLARIMIZI DA KAYBEDERİZ

Rojhilat'ta faaliyet yürüten Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK): Bizler ulusal birliği bir ihtiyaç olarak değil bir zaruriyet olarak görüyoruz. Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler bize bunu dayatıyor. Eğer biz birliğimizi sağlamazsak bırakalım yeni kazanımları Rojava ve Güney'de elde ettiğimiz kazanımları da kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz.

Diğer yandan Kürdistan Komünist Partisi ile Kuzey Kürdistan'da faaliyet yürüten Partiya Azadiya Kurdistan (PAK) yazılı mesajlar gönderdi.