Tarihi mezarlıktan sonra tarihi yapılar da yıkıldı

Van’da Ermeni mezarlığını yıkan Edremit Belediyesi’nin işgalcisi, şimdi de ilçede bulunan tarihi yapıları ‘metruk yapılar’ diyerek tek tek yıkmaya başladı.

Van’ın Edremit ilçesi tarihi ve doğal yapısıyla Kürdistan'ın en zengin yerlerinden biri. Van’ın turizm merkezi konumunda olan Edremit ilçesinde, 2014 yerel seçimlerinde belediyeyi DBP kazanmıştı. Kısa bir süre içerisinde ilçede büyük hizmetler sunan DBP Belediyesi daha sonra AKP tarafından gasp edildi.

Edremit Belediyesi gaspçısı, daha öncede ilçede bulunan tarihi höyüğün ve Ermeni mezarlığının üstüne tuvalet yapmıştı. Mezarlıktan çıkan kemikler de etrafa saçılmıştı. HDP Ermeni Milletvekili Garo Paylan, Van’ın Edremit ilçesinde Ermeni mezarlığının üstüne tuvalet inşa yapılmasına tepki göstermişti.

VAN'IN TARİHİ YAPILARI KAYYUMUN HEDEFİNDE

Dilkaya Mahallesi’nde bulunan ve 1’inci dereceden sit alanı ilan edilen höyük de kayyum tarafından tahrip edildi. MÖ 3 bin yılından Ortaçağ’a kadar yerleşim alanı olarak kullanılan Dilkaya Höyüğü'nde birçok tarihi bulguya ulaşılmıştı. Höyük etrafında Urartu dönemine ait 24 urne mezar ortaya çıkmıştı. Yapılan kazılarda insan iskeletlerine ait kafa tasındaki "Pencere açma ameliyatı" da ilk burada yapılmıştı.

Edremit kayyumu şimdi de Van’ın ve Edremit’in tarihi simgesi olan Tarihi Van evlerini ‘metruk yapılar’ diye tek tek yıkmaya başladı. Edremit merkez ve mahallerinde bulunan yüzlerce tarihi yapı, kepçelerle yıkıldı. Tarihi eski Van evleri, tek katlı, çift katlı cumbasız, çift katlı cumbalı ve özel evler olarak 4 gruba ayrılıyor. Evlerde, topraktan yapılan kerpiç, subasmanında kesme veya moloz taş, örtü sisteminde döşeme, mertek ve düz dam kullanılır.