Temelli: İşledikleri suçların hesabını soracağız

Diyadin'de konuşan Sezai Temelli, “Biz geliyoruz, kayyumlar gidiyor. İşledikleri bütün suçların hesaplarını mutlaka soracağız" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Ağrı'nın Diyadin ilçesine gitti. HDP’lilerin araçları Diyadin yolunda askerler tarafından durduruldu. HDP’nin seçim otobüsünde bulunanlara kimlik soran askerler, HDP Kadın Sözcüsü ve Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir’e de kimlik sordu. HDP’lilerin tepkisi üzerinde konvoyun önü açıldı.

Diyadin’de seçim konvoyu yapan HDP’lileri halk zafer işaretleri ile selamladı. Miting alanına gelen Temelli ve HDP Belediye Eşbaşkan adayları Betül Yaşar ve Evren Demir seçim bürosuna geçti. Burada kalabalık bir kitle tarafından karşılanan Temelli, seçim bürosunda halk ile sohbet etti.

Buradan hareket eden Temelli, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları eşliğinde miting alanına geçti. Alana gelmek isteyen yurttaşlara polisin zorluk çıkarması dikkat çekti. Bazı yurttaşların alana girmesine izin vermeyen polislerin, HDP’nin belediye eşbaşkan adaylarını da üst aramasından geçirmeye kalkışması sonucu gerginlik yaşandı. Alanı dolduran yurttaşlar, çalınan ezgiler eşliğine halay çekti. 

HDP Diyadin Belediye Eşbaşkan adayları Betül Yaşar ve Evren Demir halkı selamladı.  Ardından konuşan HDP Kadın Sözcüsü ve Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “HDP’liler gitsin” sözlerini hatırlatarak, “Sen kimsin kim. Biz Kürdüz burası da Kürdistan’dır. Gidecek olan bellidir. Gidecek olanlar kayyumlardır. 31 Mart’ta sizi de kayyumlarınızı da buradan göndereceğiz” diye konuştu.

Daha sonra halka seslenen Temelli, “Biz geliyoruz, kayyumlar gidiyor. Ne demiştik, 31 Mart’ta bütün kayyumları süpürüp tarihin çöp sepetine atacağız. Bu utanç ile birlikte gidiyorlar. Hayatları boyunca bu utançla yaşayacaklar. İşledikleri bütün suçların hesaplarını mutlaka soracağız. Kayyum bir ülkenin geleceğine yapılmış en büyük kötülüktür. Bu iktidar faşizmi kurumsallaştırmaya çalışıyor, diktatörlüğün taşlarını döşüyor. Bu ülkeye de Ortadoğu’ya da demokrasi gelecek” diye konuştu.

Ülkenin acil demokrasi ve hukuka ihtiyacı olduğunu vurgulayan Temelli, “Bir cumhurbaşkanının halkı ülkeden kovma gibi bir işi olabilir mi? Bu Cumhurbaşkanı olamadı, olamaz da. Hem Cumhurbaşkanı hem de bir partinin başkanı olamaz. Şimdi çıkmış bir şeyler anlatıyor meydanlarda. Söyledikleri savaş, yolsuzluk politikaları. 31 Mart’ta bu ülke demokrasiye, hukuka karşı kaybettiği umuduna kavuşacaktır.  Burası bizim ülkemiz. Sen kimi nereden kovuyorsun? Hiçbir yere gitmiyoruz, 31 Mart’ta sandıklara gidiyoruz” dedi.

AKP’nin iktidarını devam ettirmek, ihtiyaç duyduğu oyları almak için Kürtlere saldırdığını dile getiren Temelli,  şunları söyledi: “Kürde saldıracaklar ve oradan gelen birkaç oyla iktidarlarını devam ettirmek istiyorlar. Her gün çıkıp yalan söylüyorlar. Kimse artık onları dinlemiyor. Televizyonlar yalan makinesine dönmüş. Nerdeyse millet televizyonları camdan atacak. Ama atmayın bir ay sonra televizyonlardan yeniden hakikatin, gerçeğin sesini duyacaksınız.”

Kürt meselesinin çözülmeden hiçbir sorunun çözülmeyeceğini belirten Temelli, “Kürt meselesi çözülmeden hiçbir sorun çözülmez. Kürt sorunu küresel bir sorundur. ABD, Rusya, Fransa bu sorunun çözülmesi için, doğru-yanlış, bir çaba gösteriyor. Bu sorunu çözülmemesini bir tek bu iktidar istemiyor. Bu sorunu çözecek olan bir tek irade var ve şimdi tecrit altında” dedi.

Temelli, konuşmasının ardından Ağrı’nın Taşlıçay ilçesindeki büro açılışına geçti.