Temelli'den Erdoğan'a: Biz buradayız, sen gideceksin!

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP'nin sandıkta cevabını alacağını belirterek, Erdoğan'ın Kürt düşmanlığına dikkat çekti ve "Utanmaza kafatasımızı ölçecek. Biz buradayız, sen gideceksin" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, miting ve halk buluşmalarına Bitlis ile devam etti. Kars, Iğdır ve Ağrı’nın ardından Bitlis’e geçen Temelli ve beraberindekiler, Tatvan ilçesinde düzenlenen halk buluşmasına katıldı. HDP Tatvan İlçe binası önünde düzenlenen buluşmaya halk, sabah saatlerinden itibaren akın etti. 

Kimi kadınların kundaktaki bebeğiyle katıldığı buluşmada, polisin engelleme girişimine rağmen binlerce kişi bir araya geldi. 

Tatvan Belediyesi eşbaşkan adayları Serap Çakmak Genç ve Habip Yeşiltepe ile HDP yönetici ve milletvekillerinin halkı selamlamasının ardından konuşmalara geçildi. 

'İSLAM'I KULLANIP KANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Buluşmada ilk konuşan Azadi Hareketi’nden Ayetullah Aşitî, AKP iktidarının İslam adı altında halkı kandırdığını dile getirdi. Sırasıyla konuşan eşbaşkan adayları Serap Çakmak ve Yeşiltepe de seçilmeleri halinde halkla birlikte ilçeyi yöneteceklerini söyledi.

'TECRİT BİTERSE ADALETSİZLİK DE BİTER'

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, gittikleri her yerde tüm engellemelere rağmen halkın bir araya gelmekten vazgeçmediğini söyledi. 119 gündür açlık grevinde olan DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in durumuna dikkat çeken Temelli, “Tecride son verin. Tecride son verin ki savaş son bulsun. Leyla Güven ile birlikte cezaevlerinde yüzlerce tutsak ve dünyanın birçok yerinde arkadaşlarımız açlık grevinde. Bu tecrit son bulmadan hukuksuzluklar son bulmayacak. Onun için diyoruz ki herkes bu adaletsizliğe karşı ses çıkarmalı. Bu adaletsizliğe son verilmeden bu ülkenin önü açılmaz. Her geçen gün adaletsizlik dalga dalga yayılıyor. Tecride son verme çağrımız, bu hukuksuzluğa, adaletsizliğe son verme çağrımızdır” dedi. 

'GEZİ İDDİANAMESİ UYDURMA'

Gezi iddianamesine değinen Temelli, “Ne kadar uydurma, saçma sapan şey varsa Gezi iddianamesine girmiş. FETÖ’cü savcıların suçlamalarını, uydurmalarını iddianameye çevirip arkadaşlarımızı yargıladılar. Bunu kabul etmiyoruz. Onun için diyoruz ki bu adaletsizliğe son verin. Bu uydurma fezlekeleri geri çekin ve tüm arkadaşlarımızı özgür bırakın” diye konuştu. 

ERDOĞAN'A: SANDIKTA CEVABINI ALACAKSIN

Her yerde hakikati seslendireceklerini belirten Temelli, AKP iktidarının HDP’ye yönelik saldırılarını hatırlattı. Kürtlerin ve AKP’ye muhaliflerin hiçbir yere gitmeyeceğini vurgulayan Temelli, “Bütün Türkiye halkları sandıkta sana en güzel cevabı vereceğiz” dedi. Erdoğan’ın Ahlat ilçesinde saray yaptırdığını da hatırlatan Temelli, “Ahlat halkların bir arada yaşadığı yerdir. Senin bundan haberin yok. Bunun için Kürtler, Türkler, Azeriler ve diğer halklar sandıkta en güzel cevabı verecektir. ‘Biz buradayız, siz gideceksiniz’ demeliyiz” diye konuştu.

İşgalci kayyum politikalarına değinen Temelli, “Şimdi kayyumlardan kurtulma zamanı. Tatvan’da kayyum yok ama kayyumdan beter bir belediye var. 31 Mart’ta kayyumlar gibi Tatvan Belediyesi’nden de kurtulma zamandır. Yol yok, trafik sorunu var, Van denizini kirletiyorlar. ‘Kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz’ diyerek kentimizi yöneteceğiz” diye konuştu. 

Ülkede işsizliğin her geçen gün biraz daha arttığını dile getiren Temelli, “Kimse televizyon izlemiyor. Televizyonlar battı, kimse seyretmiyor. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı televizyona çıkıyor, o ülkede halk Cumhurbaşkanını izlememek için kapatıyor. Miting yapıyor giden yok. Öğrencileri götürüyorlar. Bak yine sana diyorum, yine aldatıyorlar. Bak burada lise öğrencisi yok. Bak buraya vali talimatıyla, okul müdürünün talimatıyla gelen var mı? Zorla gelen var mı? Yok. Senin mitingine gelen yok. Çünkü bu halk artık yalana doydu. Artık yeter, edî bese dedi” diye konuştu.

'KURUMLARIMIZI YENİDEN AÇACAĞIZ'

Kayyum atanan belediyeleri yeniden alacaklarını dile getiren Temelli, işsizlik başta olmak üzere tüm sorunları birlikte çözme yollarını birlikte arayacaklarını vurguladı. “Bütün belediyelerin halkın taşınmazlarını satıyor, yandaş müteahhitlere veriyor” diyerek konuşmasına devam eden Temelli, çocuk kreşleri, eğitim destek evleri yeniden açacaklarını belirtti. Türkiye’de kişi başına düşen borcun 6 bin dolar olduğunu dile getiren Temelli, “Diyorlar ki kişi başına düşen geliri arttırdık. Sen borcu da arttırdın. Bu ülkede borcu olmayan bir sen ve zengin ettiğin müteahhitler var” dedi.

'UTANMASA KAFATASIMIZI ÖLÇECEK!'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Temelli için sarf ettiği “Kürt bile değil” sözlerine tepki gösteren Temelli, “Şahsıma hakaret ederken bile bu halka hakaret ediyor. Bu halkı ikinci sınıf olarak görüyor. Biz bu halkın birinci sınıf vatandaşlarıyız. Biz Kürdüz, Türküz, Ermeniyiz. Utanmasa kafatasımızı ölçecek. Tarih senin gibileri değil, bu halk için mücadele edenleri hatırlıyor. Tıpkı Kemal Pirler gibi, tıpkı Mahir Çayanlar gibi. Sen bu ülkede büyük bir suç işliyorsun. Sen halkı karşı karşıya getiriyorsun. Buna bir an önce son ver. Kürt, Türk ayrımı, Türk, Ermeni ayrımı bu ülkeye çok acı yaşatır. Sana tavsiyem bir sus. En azından üç gün sus. Bırak halk konuşsun” dedi.

Temelli konuşmasını, “HDP bu ülkenin geleceğidir. Biz kara deryalarda feneriz, biz bu ülkenin geleceğiz” şeklinde tamamladı.

Program sonrası Temelli ve beraberindekiler, Güroymak ilçesinde büro açılışına katılmak üzere yola çıktı.